Låt eldsjälen få sällskap!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Eldsjälarna i all ära, men de får inte utgöra skillnaden. Idrotten ska och får inte bli beroende av enskilda starka krafter, ett lagarbete måste gälla, det bygger bestående framgång.
Hellre fler som delar på bördan än en eldsjäl som får ta hela ansvaret, menar Johan R Norberg. Foto: TT

 

På Almedalsveckan i Visby anordnade Svenska Spel ett seminarium på temat idrott och integration. Bakgrunden var den nuvarande flyktingkrisen och regeringens beslut att satsa 64 miljoner kronor årligen på att stödja idrottsrörelsens arbete med nyanlända och asylsökande. 

Jag deltog både som idrottspolitisk forskare och som projektledare för Sport Open – ett samarbetsprojekt mellan Skåneidrotten och Malmö högskola med syfte att hjälpa idrottsföreningar att utveckla hållbara metoder att möta och aktivera nyanlända. 

Eldsjälarna, ja, men...

En stor del av seminariet kretsade kring fenomenet ”eldsjälar” och erfarenheter från personer vilka lagt ned mycket tid och kraft på att skapa idrottsaktiviteter för nyanlända. Jag lyssnade med stort intresse och imponerades över dessa idrottsledares handlingskraft, envishet och idérikedom. 

Personer som har både drivkraft och offervilja.

De är ovärderliga i föreningssammanhang. Inte förvånande är det även just eldsjälar som tagit initiativ till många av de integrationsprojekt som just nu startas inom idrotten. 

Eldsjälarna är värda all vår uppskattning. Men jag blir samtidigt bekymrad om idrottsrörelsens nuvarande integrationssatsning reproducerar och förstärker ideal om att det krävs en verklig eldsjäls engagemang och drivkraft för att genomföra projekt av detta slag. 

Sårbara projekt

Jag ser framförallt tre problem med ett sådant synsätt. 

För det första är projekt som genomförs av en eller ett fåtal personer alltid sårbara. De står och faller med att just dessa personer har tid, kraft och möjlighet att fortsätta. Och ju mer arbete som fordras för att driva en verksamhet, desto större blir risken att den enskilde idrottsledaren till slut inte mäktar med. Detta är ju en välkänd problematik hos många små klubbar vars hela existens ibland kan bygga på engagemanget och hängivenheten hos en eller ett fåtal ledare. 

För det andra riskerar projekt som drivs av en eller ett fåtal personer att utvecklas till isolerade öar i klubben, det vill säga aktiviteter som genomförs vid sidan av kärnverksamheten och kanske t o m utan förankring hos föreningens ledning.

Inget solonummer

För det tredje riskerar eldsjälsperspektivet att skicka fel signaler till många människor som gärna vill göra något nyttigt i den nuvarande krisen – men som kanske inte har möjlighet att satsa all sin lediga tid. För dessa kan ett tal om eldsjälar låta kravfyllt på ett sätt som snarare hämmar än uppmuntrar till engagemang. 

Jag skulle därför önska att budskapet till landets klubbar istället var det motsatta: att förutsättningarna för långsiktigt hållbara integrationsprojekt ökar om så många som möjligt av medlemmarna engageras i arbetet.

Hellre att många gör något – än att en person måste göra allt själv. 

Fördela på flera människor

I projekt med många deltagare kan arbetet fördelas. Samtidigt kan olika människors erfarenheter och kompetenser tas tillvara. Med många personer insatta i projektet ökar även chanserna att verksamheten kan fortgå även om centrala personer slutar. Därtill förankras verksamheten på ett naturligt sätt i klubben, vilket minskar risken för att projektet får karaktären av en isolerad ö. 

Det kanske viktigast av allt; i satsningar där många av klubbens medlemmar engageras, ökar även känslan av delaktighet och samhörighet. 

På så sätt kan bl a dagens integrationssatsningar bli integrerande i dubbel mening. De kan både introducera idrott och föreningsliv för nyanlända och samtidigt leda till stärkt samhörighet i landets många idrottsföreningar. 

Johan R Norberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.