MFF köper in mera struktur

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Allan Kuhn var den rätte tränaren för Malmö FF när han anställdes. Det flesta tränare presenteras så...
Den där Champions League-loggan på väggen hos Malmö FF anger målet. Det duger inte bara med att vinna Allsvenskan... Än så länge kan han le, nye tränaren Magnus Pehrsson. Foto: Björn Lindgren, TT

 

Allan Kuhn var den rätte tränaren för Malmö FF när han anställdes. Det flesta tränare presenteras så... Det här är tränaren vi sökt, han passar in och delar vår filosofi om hur fotboll skall spelas.

Ett år senare är det bara att konstatera; rätt man var fel man - men han vann.

Noggrann yrkesman

Magnus Pehrsson vet vad som gäller.

Nu har han en smekvinter att se fram emot, sedan kommer verkligheten att slå ut i full blom i Pildammsparken med omnejd.

Min första reaktion på nyheten om att Pehrsson, 40, blir MFF:s nye tränare var: Jaha!

Instinktivt kändes det inte som rätt man, inte den där tränaren med utstrålning och självsäkerhet (nej, jag vet, alla kan inte vara som Janne Andersson) men jag vet ju samtidigt att han är en noggrann yrkesman med klara strukturer och genomtänkta spelmodeller och det var ju precis det som Malmö FF saknade i år.

Och vann Allsvenskan.

VIll ha ett organiserat spel

Kanske visar det ändå potentialen i den klubben, att spelarna på egen hand - nåja, det finns ju andretränare och målvaktstränare och en hel del annan visdom i ledarstaben att luta sig emot om tränaren sviktar - kunde fixa det där guldet trots en tränare som var precis den klubben ville ha när man uppenbarligen letade verktyg i fel låda.

Magnus Pehrsson är inte tyngd av meriter direkt.

Visst, han tränade Åtvidaberg ett år när klubben skulle vara en landsbygdsfilial till Djurgården - han var inte alltför populär där, vill jag minnas - han tog upp Sirius i Superettan, han var ett år i Gais och värvade i varje fall en massa spelare, han tog ett år i danska Ålborg och så fungerade han (hur vet jag egentligen inte) som tränare och manager för Djurgården 2011-2013. Inga stora framgångar, inga titlar, inga uppmärksammade bravader.

Jag tror helt enkelt att MFF vill strama upp sin verksamhet; få ett organiserat spel att utgå ifrån, en plan att hålla sig till när det blir dags för kvalet till Champions League och lägga ramarna för en skapande och friare fotboll. 

Han får starta i ovisshet

De senaste åren har Pehrsson varit förbundskapten för Estland. Det är naturligtvis ett mission impossible som är svårt att utvärdera. I det pågående VM-kvalet har det blivit seger 4-1 mot Gibraltar, stryk med 2-0 mot Grekland och så den riktiga stjärnsmällen mot Belgien som vann med 8-1.

Så någon ”Lagerbäck” har han inte gjort, fast det väl borde finnas lika goda (små) möjligheter med Estland som Island.

Han får nog finna sig i att starta i MFF som ett frågetecken. Ingen behöver tvivla på hans seriositet och ambitioner. Kanske är det klokt av MFF att inte satsa på en alltför färgstark, dominerande ledare som tror sig kunna erövra Europa.

Tillbaka till grunderna kan räcka en bit. Kaxighet är ingenting MFF behöver köpa in. Det finns i hela klubbens blodomlopp så det räcker och blir över. Kombinationen kanske kan bli perfekt.

Det har länge spekulerats i sportchefen Daniel Anderssons framtida roll. Anställningen av Jens Fjellström i ledarstaben öppnade för spekulationerna om Daniel som ny tränare, Fjällström som sportchef, men nu vet vi alltså.

Åtminstone född i Malmö

Om Fjällström nu kommer att vara kvar i sin roll - vilken den nu är, jag har inte riktigt lyckats lista ut det; han sitter på läktaren under matcherna och är aktiv på en dator - som en parhäst hos tränaren är det alltså två f d expertkommentatorer på sportkanalerna Viasat och C More som tar över ledarskapet i Malmö FF.

Kan inte påstå att Pehrsson varit lika dominerande och framgångsrik som Fjällström i det sammanhanget. Han har stått i skuggan av Lagerbäck och Niva och Ola Andersson bl a och har inte visat något sprakande temperament.

Sedan återstår det ju att se hur Stockholm vs Malmö kommer att fungera. Två stockholmare har tidigare försökt utan att lyckas något vidare; Mikael Andersson (Hammarby) och Sören Åkeby (Djurgården).

Men Magnus Pehrson är född i Malmö. Så han har kanske en annan uppsättning blodkroppar.

En sak vet han; även om han tar guld hösten 2017 så sitter han inte säker.

Väntat och oväntat

Den allsvenska tränarkarusellen går på högvarv och den ene efter den andra virvlar iväg med slänggungan.

Att Henke Larsson lämnar HIF är på oväntat - och väntat.

HIF är hans lag, där utvecklade han sin talang till att bli en av Sveriges främsta fotbollspelare genom tiderna, där finns hans hjärta, vilket han tydligt visat efter den aktiva karriären och nu genom att avstå sin lön.

Men HIF har varit ett klubb i förfall ett bra tag, en nedmontering som inte ens Henkes stora fotbollskunnande förmådde stoppa.

Det har inte funnits varken pengar, spelare eller styrelsekapacitet på samma nivå som Henkes fotbollskunnande.

Henke passar i annan miljö

Därmed inte sagt att Henke är oskyldig till HIF:s degradering. Jag tror att Henke är en bättre tränare för ett stjärnlag än en räddare i nöden för ett lag i svåra omständigheter.

Det är också känt att finansiärer inte varit nöjda med hans buttra attityd och brist på karisma. Hans korthuggna, mulna, för att inte säga närmast föraktfulla attityd mot intervjuare har retat både sponsorer och styrelsefolk.

Nu sägs att det är en gemensam överenskommelse att Henke slutar. Det må vara så. Det kanske behövs en total förändring.

Minns att åtskilliga klubbar har råkat lika illa ut som HIF. När Malmö FF ramlade ur Allsvenskan 1999 gjorde dåvarande ordförande Bengt Madsen och sportchefen Hasse Borg ett jättejobb med att restaurera klubben, förändra attityd och strukturer. Det blev bara ett år i Superettan, 2000, och guld redan 2004. Och nu är MFF Sveriges dominerande klubb.

 

Så det finns hopp också för HIF.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.