Vändningen vi har längtat efter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Man är väl inte riktigt klok, men; när det såg som bäst ut i Paris, när det skymtade en metod, en genomarbetad tanke bakom det mesta och när Emil Forsberg till på köpet styrsköt in frisparken för 1-0 började jag spontansjunga; ”Tänk att jag dansar med Andersson, lilla jag, lilla jag med Janne Andersson".
Bäst, målskytt, men ändå en förlorare. Emil Forsberg vill inte acceptera förlusten mot Frankrike. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

Jag som såg min första VM-kvalmatch för mer än femtio år sedan, som bevittnat åtta VM-turneringar och flera hundra landskamper; borde jag inte bara sitta och notera, bocka av, konstatera. Nej, fotboll är en konstart som, till och med i tider av tvivel och oro för idioter som dyker upp och skrämmer oss lite här och var i världen, kan göra sinnet glatt.

Fast Frankrike hade forwards

Jag satt och sjöng. Tänk att jag dansar….tänk att bli uppbjuden av en sån populär person.

Alltså, vi kommer ju inte från slutresultatet. 2-1. Frankrike satte P för fortsatt sång. P som i Pogba och Payet.

Det är så det ofta slutar för ett lag som gjort sig till just ett lag,  för att slå ett annat lag som tar den individuella briljansen till hjälp för att komma högst.

Den brutala verkligheten krockar alltid med drömmen. Det vet inte minst alla de som bor i Paris-förorten S:t Denis norr om Paris där nationalarenan Stade de France ligger som en kontrast till det påvra. Det gäller i hög grad också fotbollen.

Frankrike har det Sverige saknar just nu; forwards av riktigt hög klass.

Första halvlek unik

Men bara det att en svensk förbundskapten kan känna besvikelse efter en 2-1-förlust borta mot Frankrike, säger en del om vad han förväntar sig, vad han tror och vad han kan.

Den första halvleken mot fransmännen är den bästa jag sett på mycket länge av ett svenskt landsLAG. Jag kände vibrationer från Håkan Ericsons ungdomslandslag, ja, ända från 2002 och 2004, då vi hade ett landslag som förmådde omvandla den skickliga defensiven till ett eget spel med kontroll och mod och målchanser.

Sättet på vilket svenskarna erövrade bollen - det är ju en gammal specialitet - för att sedan slå om, förvandla kraft och hårt arbete till kreativa utbrott och attacker var det mest imponerande.

Det var inte så långa sekvenser, det var naturligtvis helt begripligt och förväntat att Frankrike dikterade händelseförloppet på sin egen arena, men det såg smart, moget och modigt ut. Självklart och inövat. 

Enligt Anderssons modell

Det var väldigt länge sedan jag såg ett svenskt landslag i fotboll med sådant självförtroende att utan tvekan sätta igång attacker, och så väldigt lite ägna sig åt meningslöst bollflyttande i backlinjen. Och det är ju lite av Janne Anderssons modell, den han slipade till mästerlighet i Norrköping; raka uppspel, framåtgående rörelser, djupledsspel. 

Janne Andersson är redan på väg att ge det här landslaget en spelprofil den helt saknade under Eric Hamréns ledartid, då det mesta gick ut på att söka en spelare, en lösning.

Det borde ha blivit oavgjort i Paris. Fransmännen ägde bollen längre stunder men svenskarna skapade faktiskt de bästa målchanserna och med en kvickare, helt uppvärmd ”killer” i Kiese-Thelins chansläge fem minuter före slutet hade den poängen räddats.

Försvarsspelet var klockrent och kanske blir det så, att skador hjälper Janne Andersson att konstruera den backlinje som kan bli den bärande delen i hans bygge. Emil Kraft och Ludwig Augustinsson känns redan permanenta och därmed är ännu ett kliv taget i generationsväxlingen. Strålande spel av dem båda, Augustinsson har jag sett i FC Köpenhamn och imponeras varje gång. Hans vänsterinlägg är ett vasst vapen. Victor Nilsson-Lindelöf kommer att bli något stort; en innerback med för svenska förhållanden helt unika egenskaper. 

Men Olsen sviktade

Jimmy Durmaz överraskade med gediget arbete och Emil Forsberg är väl den högst rankade svenske spelaren just nu med betydande poänginsatser i ett Leipzig som skuggar Bayern München i en av världens bästa ligor.

Satan; ju längre jag skriver om allt som var så positivt, desto mera skaver de där skönhetsfläckarna som naturligtvis fanns. Trodde inte att Robin Olsen skulle vara den som satte dit plumparna. Honom har jag sett som en kommande given landslagsmålvakt alltsedan hans strålande inhopp i Malmö FF och de briljanta insatserna i Champions League. 

Nu tappade han en markboll och höll på att ställa till det och så var han lite valhänt i duellen med Griezmann och hjälpte fransmännen till segermålet. Visst, repriskameran kunde frysa en offsidesekvens strax innan men den var inte helt enkel att uppfatta i realtid.

En vändpunkt för landslaget

Ja, förlusten svider. Den var onödig. Jag vill ända kalla framträdandet på Stade de France en vändpunkt för svensk landslagsfotboll. 

Här demonstrerades tydligt hur Sverige med sina begränsade resurser och i avsaknad av världsspelare kan ta sig an de bästa. Det var varken aningslöst eller fegt utan en kontrollerad kombination av det som kan göras med organisation och hårt arbete. Det som kan bli till hot och angrepp tack vare trygghet och mod.

Jag gillade det jag såg; ett svenskt landslag som gav oss hoppet tillbaka om att även kunna rubba de bästa. Jag förbannar poängrappet.

Men, som sagt, jag sjöng faktiskt en liten stund och det skall bli kul att få dansa vidare med Andersson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.