Vidare vyer och bättre disciplin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Malmö FF är Sveriges rikaste fotbollsklubb. Kanske också den mest välorganiserade. Med stor återanvändning av f d spelare i organisationen (Daniel Andersson, Per Ågren, Jens Fjällström, Olof Persson, Jonny Fedel, Staffan Tapper m fl), med rejäl bredd och ett stort samhällsengagemang.
almös lagkapten Markus Rosenberg och övriga laget firar SM-guldet med bucklan efter sista omgången i allsvenskan mellan Malmö FF och Hammarby IF på Swedbank Arena i Malmö. Foto: Emil Langvad, TT

 

Med sin position i Sveriges starkast växande region de senaste decennierna, och inte så hårt konkurrensutsatt, har klubben en särställning som kanske ingen annan i idrotts-Sverige. 

Lennart "på plats"

Mot bakgrunden av två års medverkan i Champions Leagues slutspel blev laget storfavorit till SM-guldet 2016 efter ett fiasko (femma) fjol.

Nu är ”Lennart” på plats i MFF:s digra prisskåp.

Sensationer är alltid tilltalande men jag är extra förtjust i favoriter som håller. Det krävs alltid en särskild styrka och ett extra påslag ambition i den klubbs alla led som vill står upp för favoritskapet.

Malmö FF leder nu Maratontabellen, har flest SM-guld och allsvenska seriesegrar och många storhetstider bakom sig. Dock ingen tränarepok på senare tid. Gulden under 2000-talet har vunnits av fem olika tränare: Tom Prahl (2004), Roland Nilsson (2010), Rikard Norlind (2013), Åge Hareide (2014), Allan Kuhn (2016).

Allsvenskan 2016 avslutades lite i en gäspning med guldet klart två omgångar från slutet efter en säsong med segrar mot de bästa, svaga insatser mot de sämre lagen och ett återfall i ”Malmösjukan”; oskärpta, viljelösa insatser i bl a cupspelet som innebär en vår utan tävlingsmatcher samt ännu ett år med alldeles för många (onödiga) varningar. 

Siffror ljuger inte

Malmö FF är i allt en gedigen, imponerande storhet i svensk idrott men behäftad med detta irriterande disciplinproblem också bland dem som skall föregå med gott exempel med kaptensbindeln på.

Dock; siffror ljuger inte. MFF gjorde flest mål, släppte in minst antal, vann flest matcher. Publiksnittet 17 841 en imponerande (prismässigt helt odopad) siffra.

MFF har de ekonomiska musklerna att vidga vyerna. Där finns en klok styrelse med stort ekonomiskt kunnande och ansvar. Knappast någon risk för sådana vansinnesaffärer som AIK och Helsingborg en gång ägnade sig åt för att förstärka inför internationellt cupspel men istället satte hela klubbens ekonomi på spel.

En klok och mera långsiktig strategi måste till för att ta nästa steg. Klubbens första mål är att vara bäst i Norden. Den som följt FC Köpenhamns insats i årets Champions League med ett imponerade, modernt internationellt spel inser att dit har MFF ännu en bit. 

Balansgång i MFF

Vinsten i Allsvenskan kunde ske utan egentligt storspel men tack vare spetskompetens på ett antal vitala punkter och måttot Bäst när det gäller.

Det blir en grannlaga uppgift för sportchefen Daniel Andersson och de ekonomiskt ansvariga att balansera sportslig tillväxt med långsiktigt ekonomiskt ansvarstagande.

Det handlar inte så mycket om spektakulära köp som att visa musklerna och hålla emot och få en stabilitet i truppen över tid. För att stärka kassan också fortsättningsvis måste det då och då till lite vågade investeringar. 

Alla vet ju var kassakistan finns, i varje fall så länge Champions League pumpar på som nu. 

Idrottens ekologiskt system

Hoppas verkligen att de internationella storklubbarnas kortsiktiga ambition (ekonomiskt) inte ställer till det och förstör det som nu är ett livgivande ekologiskt system som spiller pengar ända ner till mindre svenska klubbar. 

Åtvidabergs FF (sensationell sexa i Superettan) räddar sin ekonomi i år med UEFA-pengar som är en bonus tack vare MFF:s insatser. Det är så man håller liv i hela näringskedjan - vilket storklubbarna ute i Europa också i det långa loppet tjänar på.

Att Malmö FF skulle dyka upp i någon Mellanmjölksliga ute i Europa tror jag inte på. Vill inte tro.

Det allsvenska varumärket avtecknar sig urstarkt mot en kuliss av europeiska drömmar.

- - -

Årets bästa enskilda prestation: utan tvekan Östersunds 3-0-seger i Malmö. 

Vet inte om jag någonsin sett ett svenskt lag genomföra 90 minuter med så snabbt, rörligt, tekniskt, kontrollerat - och effektivt - spel. Mot ett lag som gick för guld. Det var så grandiost vackert. Sällan eller aldrig har en ny allsvensk klubb gjort ett så starkt avtryck som Östersund och jag skulle bli besviken om Graham Potter inte utses till Årets tränare. Det är bara alltför lättvindigt att alltid ge den utmärkelsen till vinnarlagets coach. Allan Kuhn i Malmö har lämnat flera frågetecken efter sig under året - om det inte blivit guld tror jag inte han fått vara kvar.

- - -

Årets besvikelse 1: Häcken, som också kan blända med kreativ fotboll, men i år trampade på för många minor. Men med kontinuitet och stabil ekonomi kan Häcken ta ett jättekliv nästa år.

Årets besvikelse 2: IFK Göteborg såg ovanligt träigt och trist ut i år. Fjärde plats ändå men 16 poäng efter MFF.

Årets besvikelse 3: Helsingborgs IF. Kanske trodde man för mycket på underverk av Henrik Larsson som jag tror skulle passa bättre som tränare för ett riktigt stjärnlag.

- - -

Eskilstuna på fotbollskartan nästa år. Tack var den lite udda skapelsen AFC United. En ny fjäder i hatten för ännu en färgstark tränare, Özkan Melkemichel, som tar denna stockholmska skvader och drar till Tunavallen. Sånt där som man bara trodde hände i NHL.

Och med Sirius - som jag tror kan överraska på ungefär Jönköpings nivå nästa år - förstärks förskjutningen av den allsvenska kartbilden till Mellansverige; Östersund, Sundsvall, Uppsala, Örebro, Eskilstuna plus tre lag i Stockholm.  

AIK:s tur nästa år?

Jörgen (inte verifierad)

mån, 2016-11-07 21:14

1. Lingonserie

Trots att jag sedan barnsben (eller kanske just därför) är Mff-supporter har jag tappat en hel del av mitt engagemang numera. I dag köper man spelare från olika delar av Sverige och övriga Världen och sätter på en blå tröja och kallar det Mff. För övrigt är det märkligt att Malmö endast har ETT lag i de tre högsta serierna. Stockholm och Göteborg har vardera SEX lag. Märkligt. Roligare förr. Tidens gång javisst. / 75 plus

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.