Inte heller experterna kan hjälpa till

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Handbollsfesten kom av sig. Den till bristningsgräsen uppblåsta handballongen sprack och ni vet hur ledsen en punkterad ballong ser ut.
Dagen efter... Sveriges förbundskapten Henrik Signell försöker förklara varför det inte gick bättre i EM. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

 

En bra match mot ett Spanien som inte var så fantastiskt som experterna påstod, en bra halvlek mot Frankrike, en målvaktsinsats av hög internationell klass i en enda match; det räcker inte.

Fightas kan alla. Fysik kan alla öva upp, försvarsorganisation går att lära sig och det räcker en bit.

Och dessa experter...

Det var i det individuella ansvaret som det svenska damlandslaget svek.

Och jag hör knappt en enda s k expert ta modet till sig och påstå det.

Varför kan Danmark utbilda spelare som vinner både OS och VM? Varför kan Norge? Här går det knappast att skylla på vare sig astmamedicin eller läppsalva.

Mantrat har hela tiden varit; målvakterna måste stänga till, försvaret hålla ihop, kollektivet fungera.

Det jag såg var ett svenskt lag där spelarna lade så stor vikt vid kollektivet och kände sig som en del i något större men inte tog det individuella ansvaret.

Om nu Sverige har dessa fantastiska spelare - sett i ett internationellt perspektiv - som de handbollsinitierade påstår; vad var det då som gjorde att vi inte såg skymten av dem mera än i undantagsfall?

Måste vara djärvare

När fransyskorna, i den helt avgörande matchen om en semifinalplats, inledde med att flytta ut sin försvarsmur ett par meter öppnades en linje fri för snabba, påhittiga, djärva spelare att dyka in i och göra sig spelbara men det såg jag inte en enda gång.

I svensk lagidrott har alltid kollektivet och försvarsorganisationen spelat en stor roll och det är också det lättaste att rita upp, förklara och få att fungera. 

Men man vinner inga medaljer utan kreativitet, individuell skicklighet, mod och initiativförmåga.

Den var som bortblåst med undantag från ett par bra matcher i början av Nathalie Hagman och Loui Sand. Och Gulldén förstås. Jamina Roberts då och då.

Anfallsspelet som helhet saknade finess och briljans och variation.

Bella Gulldén är en underbar handbollspelare - hon gjorde förstås alldeles för få mål också hon - men det är ju runt henne som det måste virvla och blåsa och löpas och luras för att hon skall kunna vara den effektiva playmaker hon är.

Var är farten och spänsten?

Svensk damhandboll måste helt enkelt lämna kollektivtänkandet ett tag, plocka in råmaterialet i smedjan och slipa fram de diamanter som krävs för att ta steget upp bland de främsta.

Nästan alla lag jag sett har haft spelare som med fart och spänst gjort mål från distans. Inte Sverige.

Den största behållningen i mästerskapet var Anna Lagerquist - alltför länge ratad i blågult - som höll sitt energiska, tuffa försvarsspel på hög nivå genom hela turneringen. Ett damernas svar på klippan Ola Lindgren under de gyllene åren med Bengan Boys.

Och på tal om det; handbollen kan verkligen glädjas åt en jämställd sport. Jag tänker inte på uppmärksamhet och bedömning utan på det faktum att det ur publik synpunkt är precis lika roligt att se tjej-handboll (ibland faktiskt mera underhållande) än herrhandboll, ett faktum som fotbollen måste avundas. 

Ger lallandet ett ansikte...

Tv3:s uppställning har varit imponerande - i varje fall numerärt. Jag vet inte hur många s k expertkommentatorer det fanns men minst fyra i varje match. Det var Frändesjö och Ahlm och Claes Hellgren och Magnus Grahn. Claes Hellgren är ju ett fenomen i sig, jag gillar att lyssna till honom, men han talar ju företrädesvis för nördarna och med en insidevokabulär som du måste vara ympad med handbollens begreppsparlör för att hänga med i. 

Men hur är det med kritiken? Det blir ju bara mesigt när den skall framföras av spelare, f d spelare, f d tränare eller sådana som hoppas bli förbundskaptener. 

Det är som när poliser utreder sig själva. Det är lite smågnabb i familjen men ingen ärlig, tuff objektiv kritik. Det där skötte vi som journalister och kommentatorer en gång i tiden men nu finns nästan ingen som kan ge ett landslag objektiv och skarp kritik när det behövs.

Som t ex när det stod klart att Sverige inte alls hade så bra handbollspelare som påstods. När det bara var tomma ord när kommentatorerna påstod att ”de (vi) kan så mycket bättre.”

Nej, det kunde de inte.

För många s k expertkommentatorer ger lallandet ett ansikte och en röst.

Hans B (inte verifierad)

ons, 2016-12-14 11:16

1. Åke Stolt

Klockrent som vanligt! Dessa hejaklacksledare till "experter" som inte törs komma i onåd hos spelare och förbund. Konstaterar att svensk handboll har kört fast i ett stereotypt idé -och tempofattigt spel som tillhör det förgångna. Ingen har heller ifrågasatt Signells brist på Coaching när Nederländskorna gång på gång kontrade in mål samt hur är det med relationen med Torstensson? Visst hade vi behövt henne , förhoppningsvis med självförtroende,som bombkastare för att skapa luckor och avlasta Gullden. Ngt lurt är det kan det vara personkemi????

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.