Ändå är det vi som får skulden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vi kan ofta inte ingripa utan bara se på när det uppstår bråk vid våra arrangemang. Ändå är det vi som får skulden.
Bråket på arenorna kulminerade vid kvalmatchen Helsingborg-Halmstad. Foto Emil Langvad / TT

 

För några veckor sedan sade inrikesminister Anders Ygeman (S)i tv att fotbollsklubbarna måste ta ett större ansvar för sina arrangemang. Han uttalade sig med anledning av den tråkiga avslutningen på kvalmatchen mellan Helsingborgs IF och Halmstad, då åskådare rusade in på planen.

Kom hit och se själv!

Vi i MFF välkomnar Anders Ygeman till en av våra hemmamatcher under 2017. Vi vill visa vårt omfattande säkerhetsarbete och samtidigt peka på vilka grundläggande förutsättningar och verktyg fotbollsklubbarna ytterligare behöver för att kunna skapa trygghet på våra arenor.

Malmö FF:s säkerhetsarbete börjar flera veckor före varje hemmamatch och görs i nära samarbete med polis, vaktbolag, Svenska fotbollförbundets utsända matchdelegat, representant för bortalaget, räddningstjänsten samt, ibland, åklagare. Arbetet intensifieras under matchdagarna både utanför och på arenan och fortsätter långt efter att domaren blåst av matchen.

Vid MFF:s hemmamatcher har vi också ett bra samarbete med polisen och stadens polismästare Stefan Sintéus.

Kan bara se på

Nästan alla som kommer till Swedbank stadion i Malmö gör det för att de är intresserade av fotboll. De vill heja fram vårt ljusblåa lag. Vi har allsvenskans bästa hemmapublik. Att en del åskådare kommer för att stötta det gästande laget skapar dynamik och stämning.

Men tyvärr finns det också ett mindre antal personer som går till fotbollsarenor, åtminstone i storstäderna, för att få utlopp för destruktiva känslor. De har bestämt sig för att det just där går utmärkt att avreagera sig, bryta mot lagar och regler. Fotbollsklubbarna har ingen större möjlighet att påverka dessa människors liv.

Föreningarna har en Supporter Liaison Officer, SLO, som fungerar som en bro mellan supportrar och klubbar. De arbetar kontinuerligt för att alla ska kunna bidra till en härlig och positiv stämning på läktarna och för att de få som ställer till med bråk ska sluta med det. Trots det kan vi ofta inte ingripa utan bara se på när det uppstår bråk och andra problem vid våra arrangemang.

Ändå är det vi som får skulden när något händer.

Måste rå rätt förutsättningar

Vi i landets fotbollsklubbar är fullt medvetna om att ansvaret för det som sker på arenorna i första hand vilar på oss. Och vi är beredda att ta ett ännu större ansvar för att skapa en varaktig trygghet. Men fotbollsklubbar är i de flesta fall relativt små organisationer.

Om vi inte får rätt förutsättningar, rätt verktyg och stöd från stat, kommun och myndigheter för att arbeta med säkerhet och ordning, så spelar det inte någon roll om vi inte får ingripa på det sätt som måste ske.

Fortfarande saknas mycket i de lagar och förordningar som finns för hur vi arrangerande klubbar får agera under matcherna:

• Vi har inte rätt att göra så omfattande kroppsvisiteringar som vi skulle vilja. Vissa kroppsdelar får vi inte röra. Det innebär att smällare, bengaler och andra farliga föremål ganska enkelt kan föras in på arenorna.

• Vi har ingen möjlighet att genomföra nödvändig identifiering. Alltså kan vi inte hindra dem som åklagare gett tillträdesförbud.

• Om inte polisen ingriper när någonting olämpligt händer på läktarna är det svårt för oss att gå ännu hårdare fram. Polisen avråder till och med från det.

Krävs ny lagstiftning

I höstas beslutade riksdagen att det ska vara förbjudet att vara maskerad på idrottsarenor. Det är bra. Den nya lagen ger oss möjligheter att identifiera vissa bråkstakar, men det behövs mycket mer.

För att arbeta med ordning och säkerhet på de svenska fotbollsarenorna finns idag:

- Servicevärdar och ordningsvakter vars antal bestäms i samråd med polisen inför varje match. I första hand ska de ge service åt publiken, i andra hand identifiera risker och i tredje agera vid mindre incidenter. Servicevärdarna betalas och utbildas av oss arrangerande klubbar. Vakterna utbildas av polisen och kan genomföra vissa tvångsåtgärder.

- Poliser som betalas av staten och har samma befogenheter som i övrigt i samhället. Polisen bestämmer i dialog med oss arrangerade klubbar hur många poliser som ska finnas inne på arenorna.

Avgörande för om det ska gå att få ordning på landets fotbollsarenor är vilka förutsättningar servicevärdar, ordningsvakter och poliser har för att agera, i kombination med den scanning- och visitationspersonal som finns vid insläppen.

Jag är övertygad om att det går att få bort de problem som ett fåtal personer skapar. Men för att det ska lyckas måste rätt förutsättningar i form av ny lagstiftning och ännu bättre stöd från stat, kommun och myndigheter finnas. Det och mycket annat ser vi i Malmö FF fram emot att diskutera med Anders Ygeman under en eftermiddag och kväll på Swedbank stadion under 2017.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.