Hur ska föreningen göra med föräldern?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är en viss känsla när man får det stora förtroendet att få inblick i en förenings verklighet. Det är svårt att förklara men när man direkt vill gå med och vara en del av den så förstår ni storheten i det.
Lisbet Olofsson skriver om sitt jobb på ett idrottsförbund som kan kallas in exempelvis när en föräldrar till en ungdomsspelare har burit sig åt och klubben behöver råd och hjälp om hur de ska komma till rätta med problemet. Foto: TT

 

Styrelsen som gärna berättar, först lite försiktigt och sedan med mer yviga rörelser och med stolthet vad de gör. Jag kan bara säga att det sker en hel del ute i de föreningarna jag besöker. 

Då gör det ont

Jag lugnt säga att jag varit inblandad i många olika föreningar med olika inriktningar. Allt från klubben med 40 medlemmar till den med några hundra. Några av mina kollegor har en helt annan utmaning när de jobbar med riktigt stora föreningar som har många sektioner. Det är också en bedrift.

Vad jag tänker lyfta idag är just att många föreningar är stolta över vad de gör. Så stolta att det gör ont när händelser sker som inte är av positiv karaktär. 

Det blir skamligt, fult och lite traumatiskt när föreningen kommer i sämre dagar och måste ta tag i obekväma frågor. Frågor som är oerhört viktiga och indirekt påverkar verksamheten. 

För idrotten är rätt dålig på att granska sig själva, vara kritiska till sig själva och säga stopp. Utan hela maskineriet matar på med fokus på idrottandet och många har ingen krishanteringsplan om det skulle hända.

När kritiken tilltar

Ibland haglar kritiken. Påståendet att vi blundar för verkligheten och väljer att inte se klart finns det en viss sanning i men många föreningar ser inte den naturliga hjälpen. Jag har under förra året medlat, vilket blir min uppgift från mitt jobb. 

Det finns olika grader av negativa händelser med olika infallsvinklar att reda ut och ta på sig sund barn- och ungdomsidrottsglasögonen. Behövs då det tyngre artilleriet kallar jag in den stödjande organisationen, Idrottsförbundet som tar till riktlinjer och kan peka med hela handen.

I några fall har föreningar hört av sig och vill ha hjälp i hur de ska agera. Det kan gälla hur de bör handskas med en förälder som förstör både träning och match med dåligt uppförande. Eller som ifrågasätter tränarens intelligens med att sätta deras barn på bänken och kör sin egen agenda. 

I andra fall gäller det en tränare som blir för ivrig och skriker, domderar och är spydig bredvid plan. Adrenalinet slår till och uppförandet sviktar i samma nivå som motståndarlaget är starkt. Som kör sin egen agenda, vägrar utbilda sig och vet bäst eftersom han varit med längst.

Eller att publiken bär sig illa åt.

Inte döma och utesluta

Omgivningen är snabb att både bedöma och döma. Tycker att det är bara att utesluta personerna eller ge liknande bestraffning. För mig är det den sämsta utvägen, att utesluta och fördöma, straffa hårt och NU. 

Jag tror på kunskap och bildning. Jag tror på att människor (de flesta) söker sig till idrotten för den är välkomnande, rolig och skapar gemenskap. Jag ser att många som bara lever för idrotten, för sin förening och lag. Har sina rötter, familj och all fritid där. 

Deras liv skulle rivas upp och förlora mening om de inte får medverka i föreningen. Istället för att döma och utesluta kan jag ställa rimliga krav på föreningen och se till personernas utbildning och utveckling. Ställa krav och ge alla en till eller ny chans.

Nu finns det tillfällen och händelser som är grova och allvarliga, där föreningen måste agera med hårdhandskar. Men i mina föreningar är det enstaka fall.

Lisbet Olofsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.