1 000 boende får 2 100 gäster

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Näringslivet, kommuner, regionen och arrangörerna vill tillsammans bygga upp något som också ger utdelning i form av uppmärksamhet och PR, skriver Karin Mattsson Weijber.
Åre blir platsen för utförsåkarnas VM och här i Östersund samlas världens bästa skidskyttar - om ett år och allt inom några veckor 2018. Foto: TT

 

Vi är mitt i en härlig VM-period. Alpina VM i St Moritz pågår för fullt, Skidskytte-VM i Hochfilzen är igång – och som om inte det vore nog så är det dags för Nordiska VM i Lahtis 22 februari. 

Hundratusentals av oss kommer att sitta som klistrade framför någon form av skärm under många timmar de kommande veckorna. Samtalsämnena är givna, och det är en lågoddsare att vi kommer att få uppleva både besvikelser och glädje. Idrott är känslor!

Dubbla VM på hemmaplan

Vad inte så många tänker på är att nästa gång VM i alpint och skidskytte arrangeras är det på hemmaplan. I Åre och i Östersund. Första Super G-racet sker den 5 februari 2019, och när det VM:et är avslutat kommer en paus på ett par veckor innan första skotten avlossas i Östersund.

Två VM, en stor del av ett vinter-OS sett till antalet medaljer, ska vi genomföra världsbäst inom loppet av ett par månader i Jämtlands Län! För en dryg vecka sedan offentliggjordes den OS-utredning som Stockholms Stad låtit genomföra. Inte förrän under hösten vet vi om alla berörda gett klartecken att gå vidare med en ansökan, men redan nu vet vi att IOK fattar beslut om värdstad i juli 2019.

Alltså bara några månader efter att Sverige stått värd för två av de sju VM som i praktiken utgör ett OS. Vad detta sammanträffande kan betyda är omöjligt att veta, men någon nackdel är det knappast.

1 000 boende får 2 100 gäster

Till alpina VM i Åre, Nordens utan konkurrens bästa skidmetropol med drygt 1 000 året runt-boende, kommer 600 aktiva från 70 nationer för att göra upp i 11 medaljevent. Allt bevakas av 1 500 medierepresentanter som bl a ser till att 750 miljoner TV-tittare kan följa dramatiken. För att få allt att hända krävs 1 800 volontärer, och den totala budgeten omsluter närmare 400 miljoner kr. 

En vecka in i mars har en hel del faciliteter flyttats till Östersund och skidskytte-VM. 120 000 besökare beräknas se någon av de 12 tävlingarna, där 350 aktiva från 40 nationer slåss om medaljerna. Mästerskapet bevakas av 600 medierepresentanter som servar 500 miljoner TV-tittare. 750 funktionärer är engagerade. Budgeten omsluter ca 80 miljoner kronor. 

Sammanfattningsvis talar vi om två unika vintersportarrangemang inom en och en halv månad, och med bara 100 km mellan sig. 70 nationer på plats, 200 000 besökare och en miljard TV-tittare. 2 500 ideella funktionärer och långt över tre miljarder i investeringar.

Att vara en motor

Erfarenheten hos båda arrangörerna är aktuell, bara dryga tio år har förflutit sedan det senast begav sig i Åre 2007 och i Östersund 2008. Den här gången händer allt samma år, och därför bestämde sig de båda VM-bolagen för att samarbeta och göra något extra.

World Championships Region Jämtland Härjedalen 2019 (WCR 2019 i dagligt tal) skapades för att ta tillvara denna speciella möjlighet att kraftsamla regionen för att supporta VM:en. Dessutom för att tillsammans med näringsliv och offentlighet arbeta för att fortsätta vara en mästerskapsregion även efter 2019.

Idén med WCR är att manifestera idrottens speciella möjlighet att vara en ännu starkare motor för tillväxt och utveckling.

Att låta det lokala möta det globala på riktigt. Att låta vår idag kanske enda riktigt förenande realtidsupplevelse ta ännu mer plats i utvecklingen av en dynamisk region. För oss känns Kjell A Nordströms resonemang om att allt som inte är storstäder snart blir skräpytor rätt komiskt

Karin Mattsson Weijber

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.