Ledare som Bertil görs inte längre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En stor idrottsledare har gått ur tiden: Bertil Kristiansson, Västra Frölunda IF. En man som personifierade hela VF-andan och betydde mycket för många, däribland Idrottens Affärers krönikör Thomas Björn.
En stor idrottsledare har gått ur tiden: Bertil Kristiansson, Västra Frölunda IF. Här på "Snikberget" vid sitt älskade Ruddalen, där han suttit i speakerbåset många, många gånger genom åren och levererat dräpande kommentarer fulla med typisk göteborgsk ironi på Bertils oefterhärmliga vis. – Foto: Västra Frölunda IF

Det händer att folk frågar min mamma:

"Hur var Thomas när han var liten?"

Mamma svarar, halvt på skämt, halvt på allvar:

"Ingen aning. Fråga ledarna i Västra Frölunda Fotboll."

För så var det. Det var där jag till stor del fick min uppfostran i åldern 8-15 år, efter att mamma och pappa gjort allt de första åren.

Ruddalen i Göteborgs västra förorter var min ungdomsgård. Tillsammans med Anders, Jonny, Peter, Robban, Magnus och Bosse gick jag stolt den dryga kilometern från hemmet i Flatås till träningen på Ruddalen - med den ärtgröna träningsväskan med det runda, klassiska VF-märket på axeln.

Bertil Williamsson, Arne "Fikon" Björklund, Geza Kapocs, Thörner Åhsman (just det, trefaldig svensk mästare i tungviktsboxning på 50-talet), Rolf "Vessla" Nilsson och Jan-Ove Borg var våra extrapappor.

Präglade verksamheten

Över hela verksamheten svävade Bertil Kristianssons ande och ledarskap.

Hans bror Rune var ordförande i huvudföreningen Västra Frölunda IF, Bertil i fotbollssektionen.

Nu nås vi av beskedet att Bertil har lämnat oss, efter 80 år på jorden.

Det framkallar förstås sorg och saknad, men också många magiska minnen.

Bertil Kristianssons ledarskap präglade nämligen hela fotbollssektionen - och senare som ordförande i huvudföreningen även hela föreningen (fotboll, handboll, ishockey, bowling) innan ishockeyn bildade egen förening, Frölunda HC, 1983.

Var man inte schysst mot en kompis fick man sig en hårblås som hade fått Sir Alex Ferguson att tappa hakan.

Ställde man inte upp och sålde 21-lotter (föregångaren till Folkspels Bingolotter) fick man sig en lektion i vikten av solidaritet med sina lag- och föreningskamrater.

Dräpande kommentarer

Men det fanns också mycket humor och värme i Bertils kraftfulla kropp.

Hans kommentarer som speaker på Ruddalen under A-lagets matcher, även i Allsvenskan, var klassiska. Både spelare och fritittare på berget bakom södra kortsidan, "Snikberget", kunde få dräpande kommentarer som var fulla av göteborgsk ironi och vida omtalade i omvärlden.

När jag vid 15 års ålder (1978) lämnade Västra Frölunda IF för IFK Göteborg, och anslöt till äldre pojklaget där min nye klasskamrat och bästis Janne Karlsson redan öste in mål, sågs jag som en svikare av många i VF.

Men inte av Bertil Kristiansson. När GP-Sporten gick igenom "Nya IFK Göteborg" valde reportern av någon outgrundlig anledning att nämna mig, och bemödade sig till och med att ringa Bertil för ett omdöme om min förmåga som fotbollsspelare.

"Thomas är en oslipad diamant. Jag hoppas Blåvitt tar väl vara på honom", blev svaret som jag bar med mig under min ungdomskarriär på Kamratgården och Valhalla IP, och som blev extra viktigt under jobbiga perioder av formsvackor och skador.

En vandrande värdegrund 

Bertil var helt enkelt både en vandrande värdegrund och vårdare av varumärket Västra Frölunda IF: idrottslig utveckling kombinerat med socialt ansvarstagande. Därmed bar han traditionen vidare som en annan legendarisk VF-ledare, Bengt "Bittan" Johansson, var pappa till.

Fotbollen höll mig och mina kamrater i Flatås, Järnbrott, Högsbohöjd, Grimmered och Tynnered borta från gator och torg. Istället för att sitta bak på en blå Puch Dakota och rycka väskor från pensionärer, boffa lim (andas in lim från en plastpåse, prova INTE) och stjäla cigaretter från kvarterskiosken sprang vi Idioten, spelade Kvadraten och åkte i abonnerad buss ända till Forward-Cupen i Örebro.

Tack för att du hjälpte min mamma och pappa att uppfostra mig i en av Sveriges finaste idrottsföreningar, Bertil!

Ditt ledarskap bidrog starkt till att forma mig till den jag är idag.

Inget kommer att bli sig likt inom idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet från och med nu.

Inte i Himlen heller.

Vila i frid.

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.