Vi kan tappa en generation talanger

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Nu pratar dom på SVT igen om "idrotten" när det egentligen handlar om "fotbollen". Obehagliga bilder och starka ord om hot och våld inom idrotten, men i själva verket gäller det fotboll.
Pengarna inom fotboll översätts till vad idrottare har att röra sig med. I själva verket är sanningen den att 75 procent av den verkliga eliten tjänar mindre än 10 000 kronor per månaden.

 

Fotbollen har alltför länge fått definiera idrotten. Det är dags att kalla fotboll för fotboll.

Det är ovanligt med våld när bågskyttarna tränar och det är sällan det blir slagsmål i curling. Varför ska hela idrotten drabbas när fotbollen har problem? Och det är inte bara när det handlar om hot och våld som fotbollen tillåts bli bilden av idrotten.

De flesta tjänar så mycket mindre

Det gäller också pengarna och hur många miljoner "elitidrottarna" tjänar. Visst finns det stora pengar i golf, tennis och för några få i friidrott, simning och skidor - men de stora talen kommer från lagidrotterna och särskilt fotbollen.

Elitidrottare beskrivs som om alla vore miljonärer. När sanningen är att 75 procent av den verkliga eliten - de som håller absolut världsklass i våra svenska OS-trupper - tjänar mindre än 10 000 kronor per månad.

I nästan alla idrotter skulle våra bästa aktiva inte ha en chans att nå världstoppen utan stipendier och annat ekonomiskt stöd. Men hur får vi folk att tycka att det är rimligt med stöd till "elitidrotten" när bilden är att de alla är miljonärer oavsett idrott? Och vi behöver förebilderna i många idrotter.

Riksidrotten tar nu krafttag mot att så kallade talanger väljs ut för tidigt. Alla är överens om att så många som möjligt ska fortsätta så länge som möjligt. Forskningen har visat att de som väljs ut till olika satsningar är födda tidigt på året. Många av de verkliga talangerna riskeras väljas bort.

En annan verklighet

Så nu ska barn- och ungdomsidrotten läggas om, bli mer lekfull och mindre utmanande. Ingen ska få väljas ut för en större utmaning än någon annan.

Men underlaget - forskningen - handlar inte om idrotten. Det handlar om fotbollen.

Verkligheten är annorlunda i de individuella idrotterna. I SOK:s talanggrupp är fler födda i november och december än i januari och februari. Flest är födda i juni och juli, som för födelsetalen i stort.

Kanske beror det på att ledarna i de individuella idrotterna är tränade att se varje individ och matcha utmaningarna med den nivå varje individ ligger på. Eller kanske är det så enkelt som att det har färre som hittar dit och därför måste vara mer omsorgsfulla för att behålla så många som möjligt.

Gäller inte alla, det berör fotboll

Hur som helst så blir omläggningen av barn- och ungdomsidrotten en medicin för en sjukdom som inte finns - annat än kanske i fotbollen och någon mer lagidrott.

Hade alla idrotter mötts med samma respekt så hade kanske slutsatsen blivit en annan. Kanske hade det då handlat om att organisera idrotten så att alla bemöts som de individer de är. Kanske hade fokus legat på metoder som ger de sent och de tidigt utvecklade utmaningar som passar deras nivå. Utmaningar där svårighetsgraden tillåts växa i takt med ökande färdigheter.

Nu riskerar vi att förlora en hel generation talanger som inte får de utmaningar de hade behövt för att sugas in i idrottens spännande värld, för att upptäcka att idrotten har samma inbyggda lockelser som dataspelen.

Detta för att det ska vara så svårt att skilja på fotboll och idrott.

Stefan Lindeberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.