Bortkomna hemvändare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sverige har en fotbollsliga av europeisk toppklass. Allsvenskan. En av de käraste institutionerna vi har i svensk idrott. Allt finare arenor, allt större exponering, alltmera publik, allt häftigare arrangemang. Och - hävdar jag bestämt - allt högre underhållningsvärde.
Foto: Björn Lindgren / TT

Aldrig har det spelats en mera teknisk och underhållande fotboll av så många i Sverige än på senare år.

Det beror inte minst på lag som Östersund och den etniska blandning som berikat fotbollen.

Lika sant är förstås att det hör till undantagen att svenska lag - som Malmö FF två år i följd - tar sig in i Champions Leagues gruppspel. För att väl där få smärtsamma påminnelser om att svensk fotboll i ett internationellt perspektiv står och stampar på samma fläck som alltid.

Så visst, skenet bedrar ibland.

Och när nu så många jublar över alla återvändare som kommer att höja kändisfaktorn i Allsvenskan; är det inte samtidigt lite tragiskt att så många svenska spelare försöker så mycket och lyckas så lite. Det vimlar ju av bortdribblade talanger ute i den europeiska snårskogen. De som lyckas i riktigt bra lag är undantag.

Roligt och sorgligt

Det är ju lite ”bortkomna” hemvändare som vi får glädjas åt.

Spelare som reste iväg med stora förväntningar för bara ett par år sedan och kommer hem, somliga av dem, med svansen mellan benen.

Simon Thern till AIK, Jiloan Hamad, Hammarby, Kim Källström, Djurgården, Christoffer Olsson, AIK, Mikael Hallberg, Kalmar bland andra är nya för året.

Källström en av få framgångsrika med en lång utlandskarriär. Kallas årets bästa värvning. Jag vill se det först. Om en känsla av mättnad infinner sig syns den väldigt tydligt på en spelare av Källströms typ som går så mycket på energi. Men vilken härlig personlighet, vilken förstärkning för fotbollen på ett djupare, mänskligt plan.

Listan över återvändare på senare år kan göras längre; Magnus Eriksson, Malmö FF (nu i Djurgården), Tobias Hysén, Göteborg, Andreas Isaksson, Djurgården, Behrang Safari, MFF, Victor Prodell, Elfsborg, bröderna Elm i Kalmar.

Som sagt; kul på ett sätt men ett sorgligt bevis för att alltför många inte har tillräckligt lång utbildning för att klara av sitt yrke i utlandet.

Victor Claesson är ett bra exempel på motsatsen; han hade tålamod, han väntade och utbildade sig i Elfsborgs kreativa miljö och är nu färdig för större uppgifter.

Hyllning till konstgräset

”Alla” tippar Malmö FF igen. Risken finns att laget inte gör tillräckligt många mål. 

Jag tror AIK vinner Allsvenskan. 

Rickard Norling i rätt miljö - och det är klart att det är i Stockholm (Solna) han vill vara - kan bli ett lyft för många spelare och om nu Simon Thern och Christoffer Olsson, nu som fullvuxna, kan visa det de lovade som unga talanger finns en utväxling i AIK:s spel som kan räcka mycket långt.

Häcken nämns för första gången som en guldaspirant. Vad gäller fotbollskvalitet och underhållsvärde har Häcken i flera år haft ett guldkantat spel, kreativt och piggt, men det har alltid trillat in lite för många baklängesmål. Ny tränare: Mikael Stahre. Mera entusiasm kan man inte få. Och det var kul att höra Lustig säga under den allsvenska upptaktsträffen: ”Konstgräsplanerna har gjort den svenska fotbollen bättre.” Jag har hävdat det länge - kvickhet, exakthet, passningsskicklighet, teknik; allt tvingas i snabbare tempo på konstgräs. Men det var nog första gången jag hörde en allsvensk tränare säga det.

Kostymerna i Borås

Jag tror Norrköping är en farlig smygare. Sebastian Andersson och Kalle Holmberg; ett allsvenskt vinnarlag behöver egentligen två forwards med kapacitet att göra 10-14 mål vardera.

Men i mina drömmar blommar Frösöblomstren året runt och i evighet och Östersund vinner Allsvenskan, vinner folkets hjärtan, vinner respekt. Det Graham Potter och hans kosmopolitiska blandning med bländande fotboll, humanitära och sociala ambitioner, konstprojekt och dansuppvisningar har åstadkommit är något högst anmärkningsvärt.

Och jag vidhåller att laget i första halvlek mot Hammarby i den allsvenska premiären i fjol spelade den vackraste fotboll som vi sett på en allsvensk arena genom alla tider.

Även om jag råkar äga en MFF-halsduk numera (jag kom ju ut till slut) så skulle nog ingenting göra mig lyckligare än om Östersund vann Allsvenskan.

Jag har lite konstnärssjälskärlek också till Elfsborg som i sin strävan att vara självförsörjande på fotbollsspelare har utvecklat en speciell näsa för talanger och hur de bör förädlas. Jordmånen verkar god, strömmen av talanger aldrig sinande och det syns som att den gamla textilstaden också lyckas sy kostymer som passar eller ger lagom utrymme att växa i. Svårslaget på hemmaplan, lite vilset borta; det kan väl också ha med ungdom och otillräcklig trygghet att göra. Men man vet aldrig vad en knalle från Sjuhäradsbygden har i väskan.

En guldfot i röven

Jag spelade en (1) match för Sirius en gång i tiden (vi slog Sumpan med 2-1) så jag har hållit ett öga på klubbens framfart sedan  dess. Allsvenskan nu efter 43 år, men som den klurige tränaren Kim Bergstrand sa; ”Vi som inte kan gå till de fina bilsalongerna får gå på lite begagnat gods.” Tror ändå han menar att det går att ta sig fram på de allsvenska vägarna ändå och av spelet att döma har Sirius lika goda chanser som J Södra i fjol att överraska.

Eskilstunas lån av en stockholmsk skvader vet jag inte vad man skall tro om. Allt annat än retur till Superettan är en överraskning. 

Det fanns en idé för några år sedan att flytta Åtvidaberg till Linköping; det var när Djurgården och Magnus Persson hade alltför stort inflytande över klubben. Det stannade på tankeplanet, gudskelov.

Nu har Persson kommit till staden där guldfoten är dobbskodd och inga feltramp tolereras. Här kan man vinna guld och få den där guldfoten i arslet och skickas tillbaka över den svensk-danska bron till staden där Nordens bästa lag finns, FC Köpenhamn.

Det är den positionen Malmö vill erövra. Hur det skall gå till skall jag prata med MFF:s ordförande Håkan Jeppsson om i veckan och det kommer ni att få läsa om innan Allsvenskan drar igång här på Idrottens Affärer.

Räkna med trafikstockning…

Det finns ett par saker ur floskelarkivet som jag bra gärna skulle vilja städa ut inför den här säsongen; TV-kommentatorerna säger ofta när två spelare ur samma lag inte kommer överens i en duell; ”de gick på samma boll.” 

Ja, har de någon annan att välja på? 

I år skall dessutom alla lag i Allsvenskan spela med samma boll så det kommer att bli en jävla trafikstockning.

Vid den allsvenska upptaktsträffen hörde jag presentatören Jesper Hussfelt, vid flera tillfällen tala om spelare som ”blivit proffs.” Så sade vi förr när de svenska spelarna var amatörer som kunde flytta utomlands och få betalt. Nu är alla svenska spelare yrkesmän, professionella (i varje fall vad gäller anställningsformen), alltså proffs. Det de gör idag är att byta jobb, flytta utomlands och få mera betalt. Och, i oroande många fall, stanna i sin utveckling och ta flyget hem.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.