Brynäs en joker i slutspelet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
SHLs grundserie och dess 52 omgångar är färdigspelade. Växjö vann. Hatten av för ”uppkomlingarna” från Kronoberg. HV 71 2:a och Frölunda 3:a. Växjö belönas med en miljon från SHL för serievinsten.
Frölundas Johan Gustafsson lyfter Le Mat pokalen efter SM-guldet bärgats i final i SHL. Men det var i fjol. – Foto Robert Granström / TT

 
52 omgångar och ”serielunk.” Jag tycker inte så. Spelarna i de 14 klubbarna i SHL är fullblodsproffs och kommer förberedda till alla matcher. Jag har noggrant följt högsta hockeyligan i Sverige i snart 50 år. Ger denna säsongs upplaga fullt godkänd. I takt med det ska vi veta att vi i år har cirka 180 spelare utomlands som skulle ha platsat i SHL. Vi ska tala mera om säsongens kommande play-off. Men här lite sammanfattning av grundserien: 

Publiksnitt: 5 707. Frölunda högst med 9 029. Totalt drog SHL 2 077 446 miljoner åskådare efter 52 omgångar
Skyttekung: Joakim Lindström, Skellefteå. 18+36 = 54 poäng.
Bästa målvakt: Malmös Oscar Alsenfelt. 94, 46 i räddningsprocent.
Bäst plus/minus: Philip Holm, Växjö. +52.
Bästa tekare: David Ullström, HV 71. 65, 91 procent.
Mest utvisad: Alexander Urbom, Djurgården. 95 minuter.
Bäst i powerplay: Malmö. 27, 21 procent.
Bäst i boxplay: Skellefteå. 85, 42 procent.

Forntiden

Säsongen 1984-85 tränade jag Djurgården. Vi vann grundserien. Gick hela vägen till SM-final mot Södertälje. Torskade i den 5:e avgörande matchen, på neutral plan (Norrköping) som det var på den tiden. 

Vi hade 5-6 landslagsspelare. Håkan Södergren, Roffe Ridderwall, Micke Thelvén Jens Öhling m fl. Dessa var våra bäst betalda spelare. De hade en månadslön på kring 8 000 kr brutto, under 10 månader. Så alla spelare i SHL hade civila jobb på sidan av hockeyn på den tiden.

Noterbart är att CMore (som sänder SHL) -experten Arto Blomsten var en duktig, ung back i denna DIF-upplaga. Om jag minns rätt så hade han 3 500 kr i månaden. Han försörjde sig som hantverkare i det civila.

Alla är fullblodsproffs

Sedan i början av 90-talet är SHL en regelrätt proffsliga. Alla spelare/ledare har hockeyn som ett heltidsjobb. Idag år 2017 tjänar en SHL spelare runt 100 000 kr brutto i månaden, i 12 månader per säsong. Många importer (som av någon anledning oftast är överbetalda) tjänar cirka 4 miljoner kr brutto per säsong.

Historik

Första SM-finalen i hockey spelades mellan IK Göta-Hammarby IF 1922. Göta vann med 6-0. Men låt oss rådda lite kring hockeyhistorik. Därför ringde jag den främste i ämnet, Tobias Stark. Han är historiker och hockeyforskare vid Linnéuniversitetet i Växjö. Även skribent på denna sajt. 

– Första formella hockeysignalerna i Sverige kom den 27 januari 1920. Den kvällen arrangerades nämligen den första regelrätta hockeyträningen i Sverige, på Stockholms Stadion. Inga spelare dök emellertid upp, eftersom det inte fanns några i landet vid denna tidpunkt.

– Men trots detta kom Sverige med ett lag till OS Antwerpen 1920. Mestadels bestående av bandyspelare. Där vann Sverige den första OS matchen i hockey någonsin mot ett favorittippat Belgien med 8-0.

Så i världs-hockeyns vingslag är vi i framkant.

Le Mat

Så heter pokalen som tilldelas till de årets kommande SM-vinnare. Åter till hockey-historie-oraklet Tobias Stark.

– Raoul Le Mat kom till Sverige någon gång i början av 1900-talet som en amerikansk affärsman. Sålde traktorer. Blev sedermera stor inom biobranschen. 

– Han hade även med sig ett stort hockeyintresse från Nordamerika. Därför instiftade han ett pris 1926 till vinnaren av SM-finalen, Le Mat pokalen. Första vinnaren var Djurgården IF som slog Västerås SK med 7-1. Pokalen finns kvar än idag. 91 år på nacken.

Kvartsfinalerna

Imorgon fredag startar SM slutspelets kvartsfinaler med två matcher. Frölunda-Skellefteå och Växjö-Malmö. På lördag spelar Linköping-Brynäs och HV 71-Färjestad. Lagen spelar varannan dag. Vilket innebär play-off hockey varje dag den närmaste tiden. Bäst av sju matcher gäller. Det gäller alltså att komma först till fyra segrar.

Kristallkulan

Oerhört svårtippat inför årets SM slutspel. Går man på stabilitet så tippar många Växjö som slutsegrare. Formstarka de sista 15-talet omgångarna av grundserien har HV 71 och Linköping varit. Brynäs kan vara en joker i leken. Alltid svårt att vinna SM två år i följd, men det är klart att Frölunda är att räkna med. Färjestad kvalificerade sig som sista lag in i kvartfinalerna. Det har hänt förut att ”sista” laget in vunnit SM. Det gjorde HV 71 1995.

Tror att Malmö och Skellefteå är en bit ifrån guld-diskussionerna.

Det enda vi vet säkert är att Le Mat-pokalen lyfts i skyn någon gång i april.

 

Gunnar Svensson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.