20-åringen som är guld värd för tennisen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Här är tennisens nye guldkalv: 20-årige tysken Alexander ”Sascha” Zverev. Han klev i går in på rankningens topp-tio-lista och är det där nya och fräscha ansiktet som underlättar för tennisen att attrahera unga idrottstalanger.
Foto: AP Photo/Matthias Schrader

 

Läs nu inte i detta påstående in att herrtennisen befinner sig i kris och är i desperat behov av ett nytt namn. Så är definitivt inte fallet.

I Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic och Andy Murray har tennisen fyra av idrottsvärldens främsta utövare. Men: samtliga i kvartetten har passerat 30-årsstrecket och det är ingen vågad gissning att barn och ungdomar identifierar sig lättare med en kille som så sent som för en månad sedan lämnade tonåren bakom sig.

Förr var tidiga genombrott vardagsmat på tenniscirkusen och det dök ständigt upp unga stjärnor som blev stora förebilder för de barn som just börjat spela.

Så är det inte längre. Snittåldern på spelare som första gången går in på rankningens topp-100 har höjts avsevärt – ligger på 23-24 år – liksom snittåldern på topp 100-spelarna.

Yngre än Djokovic

Den tourdrivande spelarorganisationen ATP har därför under ett antal år och i olika omgångar satsat på att marknadsföra The Next Generation. Inget fel i det förstås men bara det faktum att sådana kampanjer anses nödvändiga för att tennisfansen överhuvudtaget ska få upp ögonen för unga spelare berättar om svårigheterna dessa har att av egen kraft ta en plats i rampljuset.

Där stod Sascha Zverev i söndags i ensamt majestätet sedan han i Rom Masters finalbesegrat Djokovic och blivit den yngste Master-segraren sedan just Djokovic i Miami 2007.

Det var för övrigt blott sjätte gången på de 64 senaste Masters som titeln togs av någon annan än en av De fyra Stora (se fakta).

Att Federer och Nadal dominerat inledningen av säsongen har definitivt höjt temperaturen kring tennis ytterligare men har på sikt naturligtvis ändå inte lika stora betydelse som att Sascha – han föredrar Sascha framför Alexander – nu är ett av de hetaste namnen.

Då han för två år sedan spelade SkiStar Swedish Open var – liksom i fjolårets If Stockholm Open – den traditionella tennispubliken uppblandad med många yngre åskådare bland vilka det fanns ett stort antal tonårstjejer. De hade inte så mycket koll på tennisens räknesätt eller andra detaljer – men följde spänt och högljutt tyskens matcher.

Även om det var fjärran från den hysteri då 17-årige Björn Borg framkallade i Wimbledon 1973 - när skrikande tonårsflickor fick de brittiska tennissnobbarna att sätta champagnen och jordgubbarna i halsen – skapade det ungdomliga inslaget en annorlunda atmosfär på läktarna i Båstad och i Kungliga hallen.

Sascha behövs nu

Att attrahera yngre åskådare och att få unga idrottstalanger att välja just tennis är viktigt för sportens fortsatta utveckling och därför är Sascha Zverev tennisens kanske just nu mest värdefulle spelare i marknadsföringen och i förhandlingar med sponsorer och tv-bolag.

Extra viktig blir den unge tysken eftersom Andy Murray med sitt eländiga uppträdande på banan är den i hård konkurrens med Marcelo Rios sämste pr - man tennisen haft bland de sammanlagt 26 spelare som varit världsettor sedan datarankningen infördes 1973.

Zverev är mogen, proffsig och strukturerad. Här en intervju med honom från fjolårets If Stockholm Open där Zverev bland annat berättar att turneringen i Kungliga hallen var hans sista för året – allt eftersom han skulle bygga upp sig inför denna säsong: https://www.youtube.com/watch?v=yW4nY0zjV_s

Den väl genomtänkta planeringen och hans offervilja har gett resultat: 20-åringen från Hamburg inledde säsongen som 24 på rankningen, har tagit tre titlar och segern i Rom lyfte honom från 17 till tio på listan. På racet (baserat enbart på årets resultat) ligger han fyra efter Nadal, Federer och Dominic Thiem.

Nytt för i år är att ATP infört ett slutspel för spelare upp till 21 år och Zverevs särställning där bara understryker hans betydelse. Han har 2 130 poäng – fler än vad de fem närmast efterföljande spelarna fått ihop tillsammans.

 

Fotnot: På racet till Milano ligger Elias Ymer 38:a Mikael Ymer 66:a och Carl Söderlund 77:a. De åtta främsta kvalificerar sig för slutspelet. 18-årige norrmannen Casper Ruud har i dagsläget den sista slutspelsplatsen.

 

Jonas Arnesen

Jonas Arnesen

Fakta

Här är sextetten som snuvat De Fyra Stora på sex av de 64 senaste Master-titlarna:

  • Robin Söderling (Paris 2010),
  • David Ferrer (Paris 2012),
  • Stan Wawrinka (Monte Carlo 2014),
  • Jo-Wilfried Tsonga (Toronto 2014),
  • Marin Cilic (Cincinnati 2016) och
  • Alexander Zverev (Rom 2017)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.