Förra stjärnorna dagens stjärnor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är fjorton år sedan Magnus Norman la racket på hyllan och för nio år sedan spelade Jonas Björkman sin sista singel på proffstouren. Hetaste svenskar där idag? Jo, Björkman och Norman – 45 år respektive snart 41 år.
Davis Cup, Italien Vs Sverige. Det svenska segerlaget med den åtråvärda bucklan. Frv: Jonas Björkman, Magnus Gustavsson, Niklas Kulti, Magnus Norman och förbundskapten Carl Axel Hageskog. Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

 

Det dystra tillståndet för svensk herrtennis kan kanske inte beskrivas bättre än så, att det är Norman, Björkman och andra svenska exproffs som i sina roller som coacher ser till att svensk tennis överhuvudtaget har en plats i tennisens finare salonger.

Norman har under flera år gjort storverk med världstrean Stan Wawrinka, Björkman coachar sjuan Marin Cilic, Joakim Nyström finns med i nian Dominic Thiems team och Stefan Edberg, Thomas Johansson och Mikael Tillström är ytterligare några i raden av exproffs som efter Robin Söderlings avsked 2011 hållit minnet av svensk tennis vid liv på ATP-touren.

Svenskarna på bakgården

Majoriteten av dagens svenska spelare lever på sportens bakgård och flertalet av dem kommer aldrig att lämna ITF-träsket vilket är spelarnas egen benämning på de tävlingar där inte ens stora framgångar räcker till mer än att täcka omkostnaderna och inte heller ger någon riktig fart på klättringen på rankningen.

Sedan datarankningen infördes 1973 är det bara ett fåtal veckor Sverige saknat en singelspelare bland de 200 främsta. Denna vecka är just ett sådant undantag.

Sverigeettan Elias Ymer ligger 209 och tappade redan i februari platsen som bäste nordbo. Till en norrman! Ja, till en norsk junior. Nu är 18-årige Casper Ruud rankad 119 och på väg att etablera sig på ATP-touren. Lägg därtill att finländaren Henri Kontinen är världsetta i dubbel och vi ser att den tidigare stormakten Sverige inte längre är ledande ens i norden.

Barbados, Moldavien och Dominikanska Republiken finns bland de drygt 40 länder som har en eller fler spelare före Sverigeettan.

Tillbakagången ingen ursäkt

Hur kunde det bli så här? Vad kan göras för att sätta svensk herrtennis på kartan igen? Och framför allt: vad görs?

De två sista frågorna kommer jag tillbaka till i krönikor, intervjuer och reportage. Den första frågan då? De som inte vill låtsas om förfallet säger att jämförelsen med storhetstiden är orättvis eftersom denna var orimligt bra. Det var den och även de framtida facit som eventuellt vida överträffar dagens kommer att blekna vid en jämförelse med framgångarna under den gyllene epoken.

Men detta försvarar ändå inte det hisnande fria fall som hade undvikits om Svenska Tennisförbundet ansträngt sig mer för att förvalta arvet och om klubbarna lagt större vikt vid att ta fram och förädla talanger istället för att av ekonomiska skäl sätta kvantitet före kvalitet.

Bister framtid

Dessa två är i mina ögon de största av ett stort antal faktorer som orsakat det rådande mörkret. De ljusglimtar som finns understryker läget: Bröderna Elias och Mikael Ymer spelar på Challengertouren – närmast under ATP-touren – och vid seger i höstens kvalmatch mot Litauen går Davis Cup-laget upp i division I.

Norman & Co håller – om än inte i rampljusets fokus - svensk herrtennis kvar på de stora scenerna.

Dagens svenska proffs kommer till skillnad från Norman, Björkman och de andra inte att vara hett eftertraktade som coacher dagen de lägger racket på hyllan.

Förr eller senare är också det ”svenska coachundret” historia.

 

Jonas Arnesen

Jonas Arnesen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.