Domarna blundar för stjärnornas fusk

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Domarna låter Rafael Nadal och Novak Djokovic komma undan med ett regelbrott som ska rendera varning eller poängstraff. Men IA kan i dag avslöja att ATP i höst testar ett nytt system som skulle göra det omöjligt för domarna att hålla de båda stjärnorna om ryggen.
Foto: AP Photo/Laurent Rebours

 

Då kommer nämligen ett tjutande ljud signalera om den servande spelaren tagit för lång tid på sig innan han ska serva efter föregående poäng. Det kommer också att finnas en stor klocka vid banan så att spelare, åskådare och domare kan följa nedräkningen, alltså precis på samma sätt som i basket.

Jag välkomnar det nya systemet vilket ska testas under ATP-slutspelet i Milano för spelare upp till 21 år.

Det finns fler spelare än Nadal och Djokovic som tar längre tid på sig mellan servarna än tillåtna 20 sekunder (Grand Slam) och 25 sekunder (ATP-turneringar) men dessa två och i synnerhet då Nadal bryter ofta mot tidsregeln.

Ibland får han tillsägelse av typen: ” Rafa, i förra servegamet låg du på i snitt 32 sekunder så försök skynda på lite i nästa”.

Visst kan man vid en första tanke tycka att domarnas underlåtenhet att varna är en petitess.

Men föreställ dig domaren säga” ”Rafa, du kliver över baslinjen med en halvmeter i serven så försök ställ dig lite närmare linjen”.

Nej, just det. Nadal skulle ha dömts för fotfel.

Lika självklart är att han och andra som drar över den tillåtna tidsgränsen först ska ha varning och därefter poängstraff vid varje ny regelöverträdelse.

Varningen uteblev

Det händer att Nadal och Djokovic får varning. Men sällan i avgörande skeden av en match och det är oftast då de tar som mest tid på sig mellan poängen.

Nyligen möttes Nadal och österrikaren Dominic Thiem i Masters-finalen i Madrid. 8-8 i första sets tiebreak. Nadal servade 39 (!) sekunder efter att föregående poäng var avslutad. 14 sekunder för sent alltså. Varningen var solklar.

Men den uteblev. Mohamed Lahyani är en av tourens bästa och mest respekterade domare men satt där som om han hade noll koll på tiden. Det är klart att han hade full koll. Däremot saknade svensken vad som krävs för att följa regelboken. 

Trots att domarna ofta får påminnelser om att de ska hålla efter tidsöverdragen låter de dem passera.

De är som om de inte vill stöta sig med en stjärna eftersom det skulle medföra en risk att inte få döma fler av dennes matcher. Domarna är anställda av den tourdrivande spelarorganisationen ATP och det ger ett olyckligt beroendeförhållande. 

Det naturliga skulle förstås vara att domarna hade en fristående organisation där ledningen utan påverkan av andra utsåg domare.

Vad skulle det då i praktiken innebära för Nadal och Djokovic om de tvingades anpassa sin spelrytm efter gällande regel?

Förvånad Djokovic

Då Djokovic tidigare i våras mötte Gilles Simon i Monte Carlo Masters fick serben faktiskt en varning i viktigt läge. Det förvånade förstås alla och Djokovic blev så perplex att han i efterföljande poäng missade en backhand i öppet läge. 

Naturligtvis kommer såväl Djokovic som Nadal att kunna anpassa sig om tidsregeln börjar gälla även dem men under en period lär de dra på sig både varningar och poängstraff. Men huruvida de anpassar sig eller inte är av underordnat intresse. Det enda viktiga är att Nadal och Djokovic inte tillåts att själva bestämma hur lång tid de ska ta på sig mellan servarna.

Kommer då systemet med synbar klocka och tjutande ljud att införas på ATP-touren?

Trots att ingen spelare då skulle kunna få domarhjälp och trots att det för åskådare och tv-tittare skulle vara minst lika häftigt som Hawkeye tvivlar jag på att ATP vågar ta steget.

Spelarna bestämmer mycket på ATP-touren och det förklarar också varför det är 25 sekunder mellan poängen i ATP-turneringarna och 20 i Grand Slam-turneringarna – där herrarna ändå spelar i bäst av fem set - vilka lyder under Internationella tennisförbundet (ITF).

Införs inte systemet är det bara att hoppas att ATP:s kloke domarbas Lars Graff (under många år tennisvärldens främste domare och i såväl den rollen som i sin nuvarande utrustad med stor integritet ) med skärpa beordrar sina domare att följa reglerna – även då Nadal och Djokovic spelar.

Det skulle inte bara skipa rättvisa utan också höja tempot.

 

Jonas Arnesen

Jonas Arnesen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.