Han tog Federer till toppen - nu coachar han Ymer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Han har coachat bland andra Roger Federer, Marat Safin, Stan Wawrinka, Grigor Dimitrov och Marcelo Rios. Nu inleder Peter Lundgren ett samarbete med 18-årige framtidshoppet Mikael Ymer.
Foto: Privat, Sören Andersson / TT

 

– Det ska bli oerhört roligt, ”Micke” är förste svensk jag coachar och jag har bara hört positiva saker om honom, säger Lundgren till Idrottens Affärer.

Beskedet om att det 52-årige exproffset åter blir en del av svensk tennis är mycket glädjande. Efter det att Ymer i början av året bröt upp från akademin Good to Great har han haft sin pappa som coach.

Utan sin pappas kunskap och engagemang hade Mikael och hans bror Elias definitivt inte utvecklats till stora talanger. Pappa Ymer la grunden och kommer för alltid ha en stor del i sönernas framgångar.

Men allt har sin tid. När Mikael och Elias nu ska ta nästa steg och där försöka slå sig in på ATP-touren är det om inte absolut nödvändigt så i alla fall mycket värdefullt med en coach som gjort den resan och som har stor erfarenhet från internationell tennis på högsta nivå.

Det har Peter Lundgren.

Dels som spelare då han tog tre ATP-titlar och nådde 25:e plats på världsrankningen och dels som coach – en roll i vilken han fått ännu större framgångar.

Som tränare i schweiziska förbundet tog Lundgren hand om några av landets bästa juniorer, bland dem en 16-årig naturbegåvning som på grund av sitt heta humör och dåliga uppträdande riskerade att slösa bort sin talang.

I dag har Roger Federer 18 Grand Slam-titlar på meritlistan.

Under drygt sex år hade han Lundgren som coach och då jag under Australian Open 2003 fick en intervju med Federer berättade han om förvandlingen som skett under svenskens ledning.

”Innan kastade jag racket och svor och jag gillade inte att träna. Max en och en halv timme, sedan var det nog” sa Federer som också beskrev kemin mellan dem.

”Han är coach på banan och kompis vid sidan av, vi spelar kort, tv-spel och är tillsammans från morgon till kväll. Det är så jag vill ha det, inte bara en coach som bryr sig om min tennis”

Då duon senare samma år splittrades hade Federer i Wimbledon spelat hem sin första Grand Slam-titel och han har många gånger sedan dess poängterat hur stor del Lundgren haft i framgångarna.

Lundgren arbetar sedan några år som tränare i Houston, reser till Sverige i slutet av veckan och kommer då att köra sina första pass med Mikael Ymer för att sedan följa honom i Challengern i Båstad och i ATP-turneringen SkiStar Swedish Open.

– Jag har faktiskt sett honom spela bara en gång, i fjolårets Stockholm Open. 

Ditt intryck då?

– Mycket såg bra ut men han stod alldeles för långt bak i banan. För att vinna matcher krävs att man kliver in i banan och det är bland det första vi kommer att jobba med.

Exakt hur samarbetet ska utformas är inte bestämt men eftersom Lundgren fortsätter som tränare i Houston står i alla fall klart att han inte kommer att resa på heltid med svensk herrtennis största framtidshopp.

– Det går ändå att göra ett mycket bra jobb ihop.

Mikael Ymer är rankad 398 och Lundgren är klar med första målsättningen vad gäller rankning.

– Topp 100 och det ska inte behöva ta så väldigt lång tid. Jag menar, killen fyller snart 19 år och det är dags att klättra upp dit. Funkar allt mellan oss ser jag inga hinder, säger Lundgren som ogärna talar om sina styrkor.

– Jag är väl ganska bra på teknik och har lång erfarenhet men äh, det är svårt att prata om sig själv eftersom det kan låta som skryt.

Lundgren är en mycket varm och omtänksam person som alltid har sin spelares bästa för ögonen. vilket definitivt inte är liktydigt med att han blir lakej till sin adept och arbetsgivare.

Det har bland andra tidigare världsettan Marcelo Rios fått erfara. Bara efter några månader bröt Lundgren samarbetet med orden ”killen behöver en psykolog, inte en coach”.

Då Marat Safin i Australian Open 2005 tog sin andra Grand Slam-titel hade han Lundgren som coach och också den lika temperamentsfulle som karismatiske ryssen fick känna av svenskens starka integritet. Bland annat under en träning när Safin i ilska och med full kraft slog en boll som hamnade flera banor bort.

Safin pekade menande mot Lundgren som istället för att hämta bollen spände ögonen i ryssen. Mer behövdes inte för att få Safin att med med för honom sällsynt raska steg hämta bollen.

– Jag tycker om människor och att arbeta i nära relationer och har kommit bra överens med mina spelare. Vissa har ibland varit lite jobbiga och det har hänt att de passerat en gräns. Men då har det också smällt ordentligt. Det gör det om mitt tålamod tar slut, Peter Lundgren.

Det ska bli mycket intressant att följa hans jobb med Mikael Ymer och jag hoppas att kemin mellan dem stämmer så att vi får se ett långvarigt samarbete.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.