Ny sponsor för Stockholm Open

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Stockholm Open har tappat sin mångåriga titelsponsor If. Men har en ersättare klar redan till höstens upplaga.
Amerikanen Jack Sock i mötet med Tysklands Alexander Zverev Jr i 2016-års semifinal i ATP tennisturneringen Stockhom Open i Kungliga tennishallen i Stockholm I framtiden lär den blåa bakgrunden inte prydas av If-loggan. – Foto: Sören Andersson / TT

 

Det och tv-avtalet med MTG Sport är ett par av flera exempel på att SO och de två övriga stora svenska internationella tennisturneringarna står starka – och det i en tid då svensk tennis sedan några år befinner sig i en av sina svagaste perioder i historien.

Att sporten tappat sin tidigare stora dragningskraft i näringslivet har framför allt Svenska tennisförbundet fått erfara. Förbundet har fortfarande inte hittat någon ny huvudsponsor efter SEB som hoppade av 2016, ett avhopp som innebar ett intäktsbortfall på runt 4,5 miljoner kronor, vilket motsvarade drygt 70 procent av förbundets totala sponsorsintäkter.

Så länge förbundet har ytterst blygsamma intäkter att lägga på sportsliga satsningar blir också dessa av ytterst blygsam natur vilket slår hårt mot landets talanger.

Slår hårt på sikt

Det riskerar att på sikt slå hårt också mot ATP-turneringarna Stockholm Open och SkiStar Swedish Open och WTA-turneringen Ericsson Open. Får svensk damtennis inte fram en ny toppspelare efter Johanna Larsson och ser det om tre, fyra år lika mörkt ut på herrsidan som i dag är frågan om turneringarna kan behålla sin attraktionskraft bland sponsorer och åskådare.

Eller överdriver jag betydelsen av svenska framgångar?  Ja, kanske. Framtiden kan vi bara spekulera om och av vad vi sett så här långt går det ju inte att skönja ett samband mellan de tre turneringarnas utveckling och konjunkturen i svensk tennis i stort. 

Att If hoppar av som titelsponsor i Stockholm Open efter 16 år kan vid en första tanke ses som ett bakslag och då i synnerhet eftersom försäkringsbolaget och turneringen varit ett sedan premiärupplagan 1969. Men If ser ett värde att vara kvar i turneringen och blir nu en av flera huvudsponsorer. Det betyder att företaget betalar än mindre peng än tidigare och samtidigt får mindre exponering.

I slutet av augusti presenteras den nya titelsponsorn och att SO lyckats få en efterträdare till If visar att turneringen är ett mycket starkt varumärke.

Precis som SkiStar Swedish Open och i går avslutade Ericsson Open är. De tre turneringarna borgar för bra kvalitet på startfälten och just detta – inte förhoppningen om svenska framgångar - är förstås förklaringen till att MTG Sport tecknat avtal med Lagardére som äger de två Båstadturneringarna och arrangerar Stockholm Open.

Ingen TV från Masters

Sedan CMore tennis la ner sina sändningar från Mastersturneringarna har svenska tennisfans svårt att följa tourerna och ju mindre tennis som visas på tv desto svårare kommer sporten få att locka barn- och ungdomar. Därför är tv-avtalet mycket betydelsefullt för svensk tennis. Liksom de tre svenska stora internationella tävlingarna alltid varit och kanske är deras betydelse ännu större nu då det frånsett Johanna Larsson inte finns några svenska spelare på tenniscirkusens största scener.

De två Båstad-tävlingarna lockade totalt runt 74 000 åskådare.

  • 41 500 såg herrturneringen vilket är tio procent fler än budgeterat och 20 procent fler än ifjol. Att det i år var 70-årsjubileum med Björn Borg, Stefan Edberg och Mats Wilander som dragplåster spelar förstås in men ska också ses mot bakgrund av att de två hemmahoppen Elias och Mikael Ymer föll i första omgången.
  • Runt 32 500 åskådare – som budgeterat - såg damturneringen där hemmaspelarna Johanna Larsson, Rebecca Peterson, Cornelia Lister och Mirjam Björklund förlorade i första omgången.

Noll singelvinster

Inte en svensk matchvinst i singel alltså och att Larssons snabba sorti är enda förlust som kan beskrivas som en missräkning visar på vilken nivå ribban i svensk tennis ligger.

Inget ont som inte...

I dag kan minsta lilla framgång beskrivas som ett steg i rätt riktning.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.