Allianser som skapar win-win

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Att sponsringens betydelse för idrottsklubbarna ökar är ingen nyhet. En analys av revisionskonsulten Deloitte av svensk elitfotboll 2015 visade att drygt hälften av de allsvenska klubbarnas intäkter kom från sponsring, reklam och rättigheter. Historiskt har det ofta räckt att sponsorer fått exponera sitt företagsnamn på klubbtröjor eller läktare, men många sponsorer har under senare år visat intresse för mer utvecklade samarbeten.
Foto: Jason Taellious

Detta är en verklighet som alla idrottsföreningar behöver förhålla sig till. 

Reklam säljs på alla möjliga ställen, från matchtröjan till biljetten. Men hur vet man som företag om sponsringen gör jobbet? Och hur vet klubben att det egna varumärket stärks genom de samarbeten man tecknar? Vad kan vanliga klubbar och idrottsföreningar göra för att öka sin attraktionskraft för potentiella sponsorer?

Det är dags för idrotten att på allvar börjar se på sig själv som en partner i olika varumärkesallianser, snarare än exponeringsytor för företagsnamn. Genom att förstå de varumärkesvärden klubben står för och jämföra dessa med det som olika potentiella samarbetspartners står för, kan samtalet mellan klubb och sponsor bestå av annat än ”snälla ge oss pengar, gärna mycket”. Det skapar också en mer professionell inställning till sponsring inom företagen, där många beslut fortfarande fattas på grundval av personliga intressen och tradition. Ett samtal mellan två varumärken som ser hur de kan förstärka varandra öppnar också dörren till nya möjliga samarbeten och aktiviteter. Sponsring blir co-branding och allianser på riktigt. 

Ett mer professionellt synsätt på sponsring kräver ett mer faktabaserat tillvägagångssätt.  Validerade insikter kring varumärke och positionering lägger grunden för bättre argument och skapar möjligheter till gemensamt värdeskapande. Det möjliggör också för en förening att se sponsringen inte bara som finansiering utan som en del i klubbens egna varumärkesbyggande. Hur stärker, eller stjälper, associationerna som en sponsor för med sig det varumärke vi som idrottsförening vill bygga?

Fördjupade insikter kring hur olika idrotter uppfattas ger också nya möjligheter. I en stor studie bland över 10 000 svenskar har vi kartlagt drygt 70 olika aktiviteter utifrån varumärkesassociationer, från specifika idrottsvarumärken till idrotter som helhet samt ideella organisationer. Studien visar att elitfotboll och ungdomsfotboll står för olika saker, Båstadtennisen och Stockholm Open likaså. Att som bolag stödja ungdomsfotboll gör ett varumärkesjobb, elitfotboll ett annat, AIK ett tredje. 

Allmänheten ser idrotten som bärare av ett av de mest attraktiva varumärkesvärdena, nämligen positiv inverkan på samhället. Det är samtidigt en association som få företag har. Genom att lyfta idrottens samhällsvärden skulle en allians kunna utformas på ett sätt som stärker bilden av ett företags samhällsengagemang samtidigt som föreningens ekonomi och varumärke stärks. Men det kräver att idrottsföreningar aktivt arbetar för att bevisa sitt positiva samhällsvärde, i allt från hur ledare och spelare agerar till hur kommunikationen ser ut. Ett utvecklingsarbete baserat på kunskaper om klubbens egna, och potentiella samarbetspartners, varumärke borde stå högt på varje förenings agenda.

Robert Gelmanovski

Partner på Nordic Brand.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.