Allianser som skapar win-win

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Att sponsringens betydelse för idrottsklubbarna ökar är ingen nyhet. En analys av revisionskonsulten Deloitte av svensk elitfotboll 2015 visade att drygt hälften av de allsvenska klubbarnas intäkter kom från sponsring, reklam och rättigheter. Historiskt har det ofta räckt att sponsorer fått exponera sitt företagsnamn på klubbtröjor eller läktare, men många sponsorer har under senare år visat intresse för mer utvecklade samarbeten.
Foto: Jason Taellious

Detta är en verklighet som alla idrottsföreningar behöver förhålla sig till. 

Reklam säljs på alla möjliga ställen, från matchtröjan till biljetten. Men hur vet man som företag om sponsringen gör jobbet? Och hur vet klubben att det egna varumärket stärks genom de samarbeten man tecknar? Vad kan vanliga klubbar och idrottsföreningar göra för att öka sin attraktionskraft för potentiella sponsorer?

Det är dags för idrotten att på allvar börjar se på sig själv som en partner i olika varumärkesallianser, snarare än exponeringsytor för företagsnamn. Genom att förstå de varumärkesvärden klubben står för och jämföra dessa med det som olika potentiella samarbetspartners står för, kan samtalet mellan klubb och sponsor bestå av annat än ”snälla ge oss pengar, gärna mycket”. Det skapar också en mer professionell inställning till sponsring inom företagen, där många beslut fortfarande fattas på grundval av personliga intressen och tradition. Ett samtal mellan två varumärken som ser hur de kan förstärka varandra öppnar också dörren till nya möjliga samarbeten och aktiviteter. Sponsring blir co-branding och allianser på riktigt. 

Ett mer professionellt synsätt på sponsring kräver ett mer faktabaserat tillvägagångssätt.  Validerade insikter kring varumärke och positionering lägger grunden för bättre argument och skapar möjligheter till gemensamt värdeskapande. Det möjliggör också för en förening att se sponsringen inte bara som finansiering utan som en del i klubbens egna varumärkesbyggande. Hur stärker, eller stjälper, associationerna som en sponsor för med sig det varumärke vi som idrottsförening vill bygga?

Fördjupade insikter kring hur olika idrotter uppfattas ger också nya möjligheter. I en stor studie bland över 10 000 svenskar har vi kartlagt drygt 70 olika aktiviteter utifrån varumärkesassociationer, från specifika idrottsvarumärken till idrotter som helhet samt ideella organisationer. Studien visar att elitfotboll och ungdomsfotboll står för olika saker, Båstadtennisen och Stockholm Open likaså. Att som bolag stödja ungdomsfotboll gör ett varumärkesjobb, elitfotboll ett annat, AIK ett tredje. 

Allmänheten ser idrotten som bärare av ett av de mest attraktiva varumärkesvärdena, nämligen positiv inverkan på samhället. Det är samtidigt en association som få företag har. Genom att lyfta idrottens samhällsvärden skulle en allians kunna utformas på ett sätt som stärker bilden av ett företags samhällsengagemang samtidigt som föreningens ekonomi och varumärke stärks. Men det kräver att idrottsföreningar aktivt arbetar för att bevisa sitt positiva samhällsvärde, i allt från hur ledare och spelare agerar till hur kommunikationen ser ut. Ett utvecklingsarbete baserat på kunskaper om klubbens egna, och potentiella samarbetspartners, varumärke borde stå högt på varje förenings agenda.

Robert Gelmanovski

Partner på Nordic Brand.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.