Därför stängs Elitserien!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet tog i veckan beslutet att stänga Elitserien. Håkan Leeman, ordförande i Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet, ger bakgrunden till beslutet i denna krönika.
Foto: Adam Ihse / SCANPIX

I Sverige är idrott starkt förknippat med de ideella idealen om sportslig rättvisa. Åshöjden-berättelser vårdas ömt, och premieras av media. Pengar ska man helst inte diskutera – speciellt inte eftersom hela den svenska idrottsrörelsen vilar på ideella krafter.

Men alla idrotter ser inte likadana ut, och vissa är i sin struktur mer kommersiella än andra. Speedway är en sådan sport. Dess utövare är i skattemässig mening inte idrottsmän utan egna företagare.

Tredje största publiksporten

Sporten är liten sett till antalet utövare, men har ett väldigt stort intresse från media och publik. Elitserien i Speedway är faktiskt Sveriges tredje största arenasport, med ett snitt på runt 3 000 besökare per match.

Samtidigt är sporten i kläm mellan den kommersiella verklighet den agerar i, och den ideella värld som svensk idrottsrörelse utgör. Nästan alla våra klubbar kämpar med ekonomin, och är oerhört känsliga för yttre faktorer – till exempel regn och konkurrerande verksamhet i samband med matcharrangemang.

Kostnaderna är relativt konstanta, men intäkterna (främst publikintäkter) är svåra att förutse. Speedway är dessutom en landsbygdssport, så urbaniseringen är också en faktor som påverkar och har påverkat sporten.

Vill skapa arbetsro

Som i de flesta ligor så är det stora skillnader i ekonomiska förutsättningar mellan den högsta serien och den näst högsta. Vi vet också att flera klubbar i dagsläget inte skulle klara av att åka ur elitserien.

Vi på Svemo har därför i samråd med klubbarna tagit beslutet att stänga ligan för nedflyttning under en tre-års period.

Det innebär att ingen klubb behöver lämna Elitserien av sportliga skäl, men att uppflyttning av lag från Allsvenskan fortfarande kan ske. Vår förhoppning är att detta beslut ska ge klubbarna arbetsro, och möjligheter att jobba mer långsiktigt med sin ekonomi och verksamhet. Det bör kanske påpekas att alla klubbar i Elitserien står bakom det här förslaget, och ser det som ett bra verktyg för att skapa en större stabilitet.

Behåller möjligheterna

Sportsligt finns reglerna om tak- och golvsnitt kvar, vilket i dagligt tal innebär att kvaliteten på förartrupperna inte ska påverkas. Vi har de senaste åren haft en mycket jämn Elitserie, med ett stort antal matcher där spänningen lever hela vägen fram till sista heat.

Den sportsliga spänningen har vi all anledning att behålla, så att ”produkten” svensk speedway fortsatt ska vara attraktiv för media och publik.

I tillägg kommer Elitserielagen att medverka till att det blir fler lag i Allsvenskan, d v s serien under Elitserien. Detta gynnar också svensk speedway, med fler tillfällen för lovande förare att tävla, och förhoppningsvis genom tillväxt i antal klubbar på hög nivå.

Bred positiv reaktion

De allsvenska lagen har också ställt sig positiva till förslaget med stängd Elitserie, eftersom möjligheten fortsatt finns att ta steget upp i seriesystemet.

Även om stängd Elitserie kan verka desperat, så är det i den kommersiella verklighet speedwayen verkar i inte speciellt omvälvande, utan ett sätt att säkerställa ökad stabilitet. Parallellt genomför vi dessutom andra åtgärder för att stärka sporten.

Vi har en offensiv satsning på 250cc tävlande (en speedwaycykel på elitnivå är på 500cc); vi jobbar på olika sätt med att hjälpa mindre klubbar med infrastruktur; vi har rekryteringsaktiviteter; vi planerar en mer attraktiv och bred lösning kring rörliga sändningar från matcherna; etc.

I ryggen har speedway dessutom ett starkt förbund – Svemo – som är väl medvetna om det intresse som finns för speedway och som driver ett stort antal projekt som ska stärka såväl svensk motorcykel- och snöskotersport generellt som våra enskilda grenar separat.

Speedway är en folkkär idrott, och våra mål med besluten för de kommande säsongerna är att ytterligare stärka sporten. Jag kan bara uppmana alla som inte sett speedway live att ta chansen. Det är en upplevelse som man sent glömmer!

Håkan Leeman

Ordförande i Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet, SWEMO

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.