Spelberoende vanligt bland hockeystjärnorna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Fyra till fem spelare i varje SHL-lag är spelberoende. Luleå-forwarden Karl Fabricius, 35 år och med 16 säsonger i Elitserien/SHL bekräftar den mörka bilden.
Foto: Stefan Jerrevång / TT, Henrik Montgomery / SCANPIX. Fotomontage: Thomas Selig, Idrottens Affärer. Fotomontagen försöker på intet sätt påstå att de avbildade spelarna (Örebros Rodrigo Abols och Linköpings Mathis Olimb) berörs av här aktuellt ämne.

– Man har hört många rykten om spelare som ska vara speltorskar, säger Karl Fabricius.

Karolinska Institutets undersökning, som Dagens Nyheter och Aftonbladet, tagit del av skakar om svensk idrott. Inom ishockey, fotboll, innebandy och basket har fyra till fem spelare i varje lag problem med spel och betting.

Handlingsplan mot missbruket

Fler manliga elitidrottare och idrottsgymnasieelever löper risk att hamna i problemspelande än genomsnittet av befolkningen är KI:s kärva budskap.

Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, välkomnar studien och framhåller:

– Det är tydlig signal om att vi behöver fullfölja den handlingsplan, med utbildningsinsatser för spelare, ledare och funktionärer som finns på vår agenda i samarbete med Svenska Spel och Riksidrottsförbundet.

"Spelarna har problem"

Johan Lindbom, tränare i mästarlaget HV 71, kommenterar studien för Aftonbladet:

– Det är alarmerande siffror, om jag märker att spelare har problem utanför isen tar jag personligt samtal. En del har lättare att dölja sitt missbruk än andra. Det är vi som får komma till spelarna, de kommer inte till oss.

Spelarfacket Sico:s generalsekreterare, Eric Zachrisson, befarar ett stort mörkertal.

"Spelarna behöver en tankeställare"

– Ja, det kan vara jättestort. Spelkulturen inom elitishockeyn behöver en tankeställare. Frågan är högst prioriterad för Sico och våra medlemmar. Vi har tagit initiativ till en informationskampanj. Vi har ett stort arbete framför oss, framhåller Eric Zachrisson.

Maria Vinberg på Karolinska, och ansvarig för studien, betonar.

– Det är bra om hela idrotts-Sverige får upp ögonen. Spel om pengar är aldrig oproblematiskt.

Hon är frågande till hur stora spelbolag kan tillåtas sponsra elitidrott.

– Jag vil se en diskussion om den frågan. Hur ser spelindustrin i sporten ut? Vi saknar siffror, men hur se spelbolagens yttre påverkan ut. Jag ser problem.

Svenska Spel, ATG samt flera olika spelbolag är tunga sponsorer till all elitidrott. ATG uppmanar till och med SHL-lagens spelare att bilda ”bolag” och satsa på hästar i andelssystem med stor final i samband elitloppet på Solvalla.

Sätta regler redan på hockeygymnasiet

Jörgen Lindgren, vd. på SHL, ser inga problem med spelbolagens påverkan.

– Vi har haft spelbolag som sponsorer i många år. Jag ser inte spelandet som ett hockeyproblem, snarare ett samhällsproblem. Vad vi kan göra är att prata om och belysa de här frågorna, något som vi gör tillsammans med SICO.

Förre elitmålvakten Mikael Tellqvist framhåller vikten av att förebyggande arbete och diskussioner måste påbörjas redan på hockeygymnasienivå.

– Där finns morgondagens elitspelare, och det är målgruppen som måste nås, menade Tellqvist.

Grunden för matchfixing

Studien visade också att spel på egna matcher, vilket är förbjudet, är oroväckande vanligt. Spel och betting är grunden för matchfixning – ännu har sådana tendenser inte rapporterats inom ishockeyn. Inom fotbollen har flera misstankar om matchfixning redovisats.

Studien är utförd på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och genomfördes hösten 2016 till våren 2017. 1400 idrottare och 400 ledare tillfrågades.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.