Tänk nytt – se fysisk aktivitet överallt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Varje dag utvecklar landets 10 miljoner invånare olika former av fysisk aktivitet. Denna väldiga volym av ca 10 miljarder timmar (räknat 3 tim. per individ och dygn) och motsvarande rörelseenergi består endast till en mindre del – några procent - av det vi definierar som den RF-reglerade idrotten. Med andra ord: Sport, motion, lek är större än den regelstyrda tävlingsidrotten
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Så här det. Idrottande och fysisk aktivitet sker i tre olika former:

Vårt samhälle har tre institutionella former för sport, motion och lek:

  1. den klassiska svenska RF-anknutna idrotten med medlemskap i 20 000 föreningar med regler och tävling. I princip amatöridrott och frivilliga organisationer förenade med de 290 kommunerna på olika sätt via bidrag och subventionerade arenor i de flesta sporter
  2. den internationella sport-och upplevelseindustrin som växer snabbt. Därtill kopplad också den nationella professionella och delvis RF-anknutna karriärsporten . Denna världssport omfattar kanske 100 000 proffs med 3000–4000 svenskar. Dessa är proffs individuellt och i de lag som anställt dom. Allt större eventsystem skapas drivna av omgivande media, reklamköpare, publik och anläggningar.
  3. till denna volym kommer den mycket stora icke-RF-anknutna fysiska leken, motionen, vardagens fysiska aktivitet med gång, cykel, skola, friluftsliv sommar och vinter, skidresor etc. Denna väldiga sektor är den ekonomiskt och folkhälsomässigt största och viktigaste fysiska folkrörelsen. Den utövas under fritid, på väg till och från arbete, i skola mm och drivs av individer och deras familjer och av konsumtionsekonomin. Struktur och innehåll i denna volym av fysisk aktivitet påverkar alla sektorer av samhället. Där konsumeras kläder, utrustning, media och tjänster från anläggningar och ekotjänster från naturen till miljard- värden varje år.

Cirka 2 procent av Sveriges BNP, dvs 90 miljarder kr, definieras som sport industry, dvs en samhällssektor med olika idrott, sporter och allt som hör till denna sektor. Skatteintäkterna från sektorn är 44–47 mdr kronor per år. Offentliga kostnader för anläggningar och föreningsstöd till sektorn är 10 miljarder. Bra avkastning dvs ROI av denna offentliga årliga kostnad således.

Den stora insatsen görs av alla sportrelaterade konsumenterna som är alla medborgare. Deras årliga köp av kläder, utrustning, biljetter, media, spel, sportrelaterade resor mm uppgående till 70 miljarder kr per år. Alla 6 miljoner hushåll konsumerar räknat på detta sätt sport i någon form. Och de utför definitionsmässigt alltid fysisk aktivitet. 30–40 % av befolkningen rör sig tillräckligt men de övriga 60–70 % konsumerar också varor och tjänster inom sport.

Min poäng är att vi bör definiera tre olika sportsektorer och utveckla mer kunskap och förståelse av samhället med dess tre samspelande sportsektorer. En sådan kunskap kan leda till en mer dynamisk utveckling av den samlade stora sportsektorn i Sverige. Här finns en början till nytänkande.

Släpp loss den kommersiella marknadskopplade sporten för eliten i svensk fotboll, ishockey, handboll, friidrott etc. i nya institutionella former. Hästsport, motorsport, golf, skidsport m fl. har redan skapat sin självförsörjning i sina kluster med media, sponsorer, reklam etc. Det rika Sverige kan skapa 3–4 starka miljardklubbar i t ex fotboll. Sverige med samma invånartal som Portugal och Grekland har dubbel BNP mot dessa länder. Bejaka marknadsekonomin och Sveriges starka näringsliv och exportnäringar det kommer att ge än mer konkurrensförmåga för svensk internationell sport.

Vidareutveckla den halvkommersiella modellen, den idéburna och blandekonomiska tävlingsidrotten i RF-systemet och de offentligt subventionerade anläggningar etc. i nya partnerskap. Systemet är viktigt som kulturskapare i idrott, för folkhälsan och det sociala livet. Särskilt för de 6–7 miljoner invånare som är passiva och allra främst den miljon barn och ungdom som inte tillhör de resursstarka hushållen.

Låt oss dock inse att den dominerande och växande sportsektorn för alla 10 miljoner invånare är den fria hushållsbaserade och marknadsbaserade leken, spontanidrotten, motionen, nya sporter etc. Det är samhällets fjärde sektor, dvs civilsamhället som på sikt deltagarmässigt växer förbi den tävlingsinriktade och RF-reglerade tredje sektorn. I fjärde sektorn utövas motion, fotbollslek, e-sport, streetbasket, skidturer, bad och sjöliv, cykel, naturvandringar etc. Här finns den breda publiken, de många utövarna och konsumenterna. Denna fjärde sektor skapar huvuddelen av fysiska aktiviteter och dess bidrag till folkhälsan. Det skapar också grunden för idrott i de två andra och detaljstyrda sportsektorerna.

Björn Anders Larsson

Ordf. i IdrottsEkonomiskt Centrum (www.ieclund.se) vVD i www.nordeg.se som utvärderar samhällsfenomen i övrigt. Upptäktsvandrare genom Sverige sedan 1996 och har nu 2017 kommit till Tornedalen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.