Nu börjar Tiden efter Z

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En epok är över. Nu vänder vi blad. Nu börjar tiden efter Z. Ingen närvaro på Fotbollsgalan, ingen tolfte Guldboll, inget spel i landslaget. ”En hypotetisk fråga”, säger förbundskapten Janne Andersson. Han har valt sin linje och kommer inte att ägna sig åt några övertalningsförsök i desperation.

Kosovare Asllani tilldelas Diamantbollen vid Fotbollsgalan 2017 på Ericsson Globe Arena. Foto: Henrik Montgomery / TT

Han vet vad han vill. Han tänker rätt, säger rätt saker vid rätt tillfälle. Vi kan nog med säkerhet säga att det är färdigt nu och frågan är väl om Zlatan ens skulle haft det pris han fick - Årets forward. Borde inte priser som delas ut på en svensk fotbollsgala vara belöningar för insatser i svensk fotboll? Borde det inte kräva landslagsspel?

Zlatan avtackades ju redan i fjol med en elfte Guldboll, staty och som solist i strålkastarljuset medan två andra trotjänare, Andreas Isaksson och Kim Källström, försvann ut i skuggorna.

Var ett tag rädd för att Aftonbladets guldjury än en gång skulle falla för Zlatans charm och ge honom en boll till, men nu har man tydligen hittat några gamla statuter som säger just det, att det är insatser i svensk fotboll som skall belönas och då blev det till slut givet att årets stora händelse (vid sidan av Östersunds internationella insatser), landslagets avancemang till VM i hårdast tänkbara konkurrens, skulle spegla av sig också här.

Andreas Granqvist, som sannerligen vacklade fram och tillbaka i Erik Hamréns obeslutsamma landslagsledning - något stabilt backspel fick han aldrig till - har under Janne Andersson och med kaptensbindeln på armen vuxit ut till en gigantisk klippa på vilken skuta efter skuta gått i kvav. Han lever också upp till kaptensrollen på ett lite annat sätt än sin företrädare genom sin smittande och äkta entusiasm.

Tårarna som dränkte San Siro kommer vi att minnas och hade det inte varit för den stackars Jakob Johansson, matchhjälten, som fick släpa sig upp på scenen på kryckor och med största säkerhet missar VM, så hade allt varit frid och fröjd. Betala hela festmiddagen och sedan inte få äta den. Grymt!

En bladvändare

Ja, 2017 blev en bladvändare i svensk fotboll, inte minst tack vare bytet av förbundskapten. Janne Anderssons sätt att tänka och leda, hans nästan pedantiska ordningssinne, hans trygghet och kollektiva tänkande har på ett år gett ett vacklande landslag en vinnande lyft. Hyllningarna har varit stora och välförtjänta.

Janne själv har fått kliva fram i det rampljus han egentligen inte älskar och han har fått den närmast oförskämda frågan om Zlatan Ibrahimovics eventuella medverkan i fotbolls-VM nästa år. Zlatan har tackat nej, Janne respekterar det. Sverige förlorade två VM-kval under Hamrén med Zlatan i laget.

Sverige avancerade till VM nästa år utan landets främste spelare genom tiderna; varför skulle Janne Andersson be en 37-årig veteran som inte längre vill komma tillbaka? I ett nytt spelsystem som kräver hundraprocentigt slavarbete i nittio minuter av samtliga tio utespelare. Det vore en orimlig begäran.

Som sagt; vi är nu i Tiden efter Z och - oavsett vad denne twittrar - Sverige stavas med S från och med nu.

Fotbollsgalan - eller rättare sagt ett myller av kommersiella utbud kryddade med lite prisutdelningar - var väl som vanligt. Frida Nordstrand, tuff och säker med sin mikrofon, känns alltid trygg att bli lotsad av men inte var det väl så roligt. Henrik Hjelt försökte i förtvivlan men hade svårt att nå ända fram till de riktiga skratten.

Ett pris i tiden

Roligt att Östersund uppmärksammades trots att succétränaren Graham Potter (som tidigare välförtjänt fått priset som Årets tränare i C Mores program; det känns ”så där” och lite undanskymt) inte fanns på plats, det blev lite Sema-dans och jag vet inte ännu om hela svenska folket förstått vad det är man skapat i Östersund. Tack vare en annorlunda ledarstil, konstgräs, udda projekt, samhällsengagemang och kultur för att bevisa att det får plats mycket mera i ett fotbollshuvud än vad många i vanföreställningar tycks tro.

Jag tycker Östersund, i olika avseenden, är något av det bästa och viktigaste som hänt i svensk fotboll genom alla tider.

Deras tankesätt verkar rätt i tiden och utdelningen av priset ”Nr 10” (som förstås skall uttalas Number Ten) på en miljon kronor till den unga kvartett i ”Locker room talk” som jobbar med att lära unga killar vettiga värderingar, sansat språk, respekt för tjejer och jämställdhet i största allmänhet stämde också väl i tiden med de upprop och de larmsignaler som numera sipprar ut från var och varannan unken institution i detta land. Som min fru alltid säger när förtryckermentaliteter, hedersvåld och annat skit kommer på tal: ”Det är pojkarna som skall undervisas, redan i sandlådan.”

Nu börjar man ändå i pojklagen och det är bra nog.

Varma ögonblick

Det blev några varma ögonblick och extra trevligt tack vare Fotbollförbundets uppgörelse med damlandslaget. Om den konflikten varit olöst hade det nog blivit en taggig och rent av obekväm gala. Till och med att titta på. Kosovare Asllani fick Diamantbollen och höll också ett litet vackert tal och det var fullt motiverat - men lite tidigt i livet om man jämför med företrädarna - att Pia Sundhage avtackades (?!) för sina insatser i svensk fotboll, det pris som Fotbollskanalen med Olof Lundh i spetsen delar ut. Att Pia skulle sjunga som tack var ingen överraskning, den här gången kändes det dessutom rätt och lät ganska bra. Men skulle hon vara klar med karriären nu alltså?

Fotbollsgalan brukar markera slutet på Fotbollssäsongen. Förresten hörde någon ifall någon i sändning gratulerade BP och Trelleborg till come back i Allsvenskan? Nämnde någon Dalkurd, denna hemlösa nykomling som skall bli spännande att följa?

Men nu är det inte riktigt slut. Östersund jagar vidare i Europa - det är så jäkla häftigt att jag knappt kan bärga mig - och den första december tar Putin emot i Kreml, då är vår trygge Janne Andersson där för att få veta hur det svenska motståndet i VM kommer att se ut.

Sverige är där. Danmark också. Island för första gången. Starkt så in i Norden.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.