En av de allra största

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var säkert så att fotbollslandslaget och kanske t.o.m. Östersund diskuterades för ordningen skull. Det är möjligt att Peter Fredrikssons och Tove Alexanderssons namn nämndes. Men det var ju egentligen ingenting att diskutera anser Åke Stolt efter tisdgens bragdmedaljmöte.

Sarah Sjöström visar upp sina medaljer från världsmästerskapstävlingarna i simning i Duna Arena i Budapest, Ungern. Guld i 100m fjäril, 50m fjäril och 50m fritt samt ett silver i 100m fritt. Hon står vid floden Donau med Budaslottet i bakgrunden. Foto: Christine Olsson / TT

Sarah Sjöström skulle naturligtvis ha sitt andra (2015 senast) bragdguld och flyttas upp i hederslogen tillsammans med Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärsson, de tre andra som fått utmärkelsen två gånger.

En Sjöström i bassängen ett år som detta virvlar upp en kaskad av superlativer.

Kanske har det aldrig i SvD-medaljens historia (sedan 1925) funnits en starkare meritlista att ta ställning till.

På en annan planet

Bragd är ju ett missbrukat ord. Eller i varje fall överutnyttjat. Fotbollslandslagets säkrade VM-plats på bland annat Hollands och Italiens bekostnad är naturligtvis i fotbollssammanhang och med tanke på förutsättningarna helt enastående.

Det Östersund gjort är i svensk lagidrott är en ny revolution i svensk fotboll värd all tänkbar belöning och uppskattning.

Peder Fredricsons sätt att hantera en häst och gå All In i de stora mästerskapen är beundransvärd och kanske finns det inte en mera genomtränad och uthålligare svensk idrottare än åretruntorienteraren Tove Alexandersson.

Ändå.

Sarah Sjöström är som på en annan planet. Outstanding. Virtuos. Helt enkelt överdjävlig - för att ta ett kraftord när alla andra superlativer är förbrukade.

Jag tror inte bragdjuryn någonsin läst upp en så tung meritlista på sitt årliga möte och Sarah Sjöström har med den ett tävlingsår bakom sig som sprängt alla gränser.

Hon bedöms numera tillsammans med världens alla idrottare i världens alla sporter. I en världssport dessutom.

En av de största

Hon är en av Sveriges största idrottare genom tiderna.

Tre VM-guld i Budapest, ett silver. Totalseger i världscupen, sex världsrekord.

Hon har utsetts till Europas främsta idrottare alla kategorier och har valts till Världens främsta simmare av både Swimming World Magazine och av Internationella simförbundet (Fina).

Vem skulle kunna slå det?

Sex världsrekord på några sommarveckor. Makalöst.

Simmarna lever ju i en ny tid. Förr slog de visserligen igenom lika unga nu men karriärerna var korta - inte minst därför att simningen var en sport som ingen kunde livnära sig på. Gå tillbaka till 80-talet - när till exempel Bengt Baron och Pär Arvidsson vann OS-guld i Moskva; inga företag var intresserade av att betala stort för att använda simmare som reklampelare.

Deras agent, advokaten Björn Wagnsson i Katrineholm, gjorde vad han kunde men fick alltid till svar att simningen inte var någon bra TV- sport, att det inte gick att exponera några varumärken på kropp som till 90 procent befann sig under vatten.

Hejdlös världsturné

Det är andra tider nu. I varje fall för några få. Med Sarah Sjöströms förmåga att prestera också utanför bassängen, med den karisma hon har, den glädje och lust för sin idrott som hon utstrålar och, framförallt, med de extrema resultat hon når, har hon nu sin ekonomiska framtid säkrad.

Så det är inte bara roligare och mera lönsamt att vara simmare i världsklass idag. Det är också mera ansträngande, ställer större krav på kroppar som håller, skallar som kan hålla lågan vid liv.

Sarah kan.

Det kanske är det mest imponerande med hela hennes 2017, att hon efter ett suveränt VM i Budapest kastade sig ut på en hejdlös världsturné med tävlingar vecka efter vecka och vispade hem hela världscupen i suverän stil. En helt ny tid alltså. Förr skulle det toppas till några få tillfällen per år, nu är säsongen lång, resandet flitigt, titlarna att vinna flera, pengarna att tjäna större.

SS - vilket varumärke

Sarah är rätt person i rätt tid och min beundran för denna idrottstjej är gränslös.

Hon är 24. Och vill bli bättre. Lära sig nytt. Utvecklas - i framförallt frisim.

Efter så många år i världstoppen och med grymma träningsdoser utstrålar hon alltjämt glädje och lust och när Svenska Dagbladets Anders Lindblad intervjuade henne i veckan ”lovade” hon att vara med också 2025 när bragdmedaljen fyller 100.

Det kan hon mycket väl. Om någon kan så är det hon.

Därför att hon är en ytterst seriös och säregen idrottsbegåvning.

Med träningsdoser, tävlingshuvud, talang och formtoppningsförmåga som står i särklass.

SS.

Ett varumärke minst lika starkt som ett Z.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.