Kampen mot doping fortsätter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är natten till den 15 februari 2002. Vid halv tolv ringer telefonen i OS-byn. Det är en av våra sponsorer. Sponsorgänget har snackat ihop sig. De är frustrerade. Snart har halva OS gått och det har bara blivit två brons så här långt.

Foto: CC0

De har glömt att Sverige bara fick med sig tre medaljer från vinter-OS i Lillehammer och tre från vinter-OS i Nagano. Salt Lake ska bli det positiva trendbrottet med sju medaljer, men det är det ingen som vet än. Efter att ha varit med att finansiera Talangstödet från 1998 och delat glädjen av framgångarna i Sydney-OS 2000 så har alla väntat sig mer redan från början här i Salt Lake City.

Sponsorerna erbjuder medaljbonus

De tror att en medaljbonus ska lyfta OS-truppen. Imorgon är det Rickard Rickardson som kör parallellstorslalom i snowboard. Skulle jag imorgon bitti berätta om en möjlig bonus, för nån som aldrig tjänat en krona på sin idrott? Det kanske fungerar i näringslivet. Men inte för att lyfta prestationer till världsklass. Det är så lätt att tappa närvaro och börja fundera på vad som händer efter (!) målgång. När det som gäller är här och nu, att släppa de medvetna, alltid alltför långsamma, tankarna, och istället gå in och lita på "det jag kan", och låta de intränade reflexerna ta över.

Ett sorgligt OS

Mühlegg är symbolen för ett havererat antidopingarbete inför och under OS i Salt Lake.

Jag säger nej tack till en bonus som hade riskerat den silvermedalj Rikard faktiskt tar dagen efter. Men ja tack till pengarna för att gå på offensiven mot bloddopingen.

Den 6 mars, två veckor efter OS, skickar SOK ett brev till IOK-presidenten. I det ifrågasätter vi varför man inte använde de nya analysmetoder för att spåra bloddoping som fanns redan före spelen. Varför man inte stängde av de som inte var tillgängliga för dopingtester före spelen.

Varför man lät Mühlegg starta trots vad man visste, lät honom förstöra spelen och beröva andra deras dröm. Varför man inte använde regelverket, inte ens för att diska honom från hela OS när man väl bestämt sig för att agera. Vi vill se en hårdare testning för att komma åt bloddoping än de blodprover internationella skidförbundet börjat med.

Den 4 april går startskottet

Vid en presskonferens informerar SOK om planerna på ett blodpass. Pengarna kommer från sponsorgruppen, som går ut med ett eget pressmeddelande och ett eget brev till IOK den 13 maj.

Blodpasset ska ha forskningshöjd och bland dem som tar på sig att driva projektet finns Björn Ekblom och Bosse Berglund. De prover som Internationella Skidförbundet tagit under ett antal år handlar om att mäta åkarnas blodvärde. Är det för högt får de inte starta av "hälsoskäl". Tjockt blod är förvisso en hälsorisk, men höga värden kan också tyda på bloddoping. Så hoppas man bromsa fusket.

Testerna måste standardiseras

Internationellt finns inga tydliga rutiner för hur proverna ska tas. Värdena påverkas av hur du tränat idag och igår, hur du sovit, ätit, druckit, när på dygnet det tas och om du sitter eller ligger. Kort sagt far värdena upp och ner. Utan standardisering säger det ingenting om doping.

Standardiseringen av provtagningen blir den första uppgiften för forskargruppen. Minutiösa rutiner etableras. Aktiva i SOK:s Topp och Talanggrupp i uthållighetsgrenarna tas in i blodpasset med tydliga instruktioner.

Under tre år testas 47 aktiva i SOK:s program fyra gånger per år. Resultatet visar att med strikta regler för provtagningen är den individuella variationen liten. Olika individer kan ha olika "basnivå", men för varje individ är variationen liten. Är det stora variationer också vid standardiserade prover kan det tyda på doping och det ska leda till en fördjupad granskning.

Nyckeln är hård standardisering av proverna. Men samtidigt med att våra aktiva följer ett strikt schema på hemmaplan fortsätter de ostrukturerade blodtesterna internationellt, med värden som far upp och ner.

Avvikelser granskas noga

I gruppen av svenska aktiva identifieras ett par aktiva som ligger extremt högt. Någon har också stoppats från start av internationella skidförbundet efter för höga värden. Dessa fall utreds noga. Slutsatsen är att det finns genetiska avvikelser som kan ge en mycket hög grundnivå.

Och vikten av strikta rutiner vid testerna förstärks. Den svenska åkare som stoppats efter för höga värden hade testats internationellt utan att de standardiserade rutinerna följts, direkt efter en långflygning och rejält dehydrerad efter att ha misskött vätskebalansen under resan.

Sponsorpengarna räcker inte

I september 2004 skriver SOK till RF:s antidoping och ber att de ska ta över så att blodpasset blir en del av det statligt finansierade antidopingarbetet. SOK skriver också till WADA.

Men inget händer. 2005 är pengarna slut och 2006 publiceras den vetenskapliga artikeln om det svenska blodpasset. Vi hoppas på en internationell standardisering både för att komma åt fuskare och skydda de som stabilt har höga nivåer naturligt.

Först 2009 beslutar WADA

Med WADAs beslut om blodpass kommer äntligen hårda krav på provtagningen också internationellt.

De värden som Uppdrag Granskning och flera andra nu basunerar ut är från 2001-2010. De är alltså hämtade från de internationella testerna, innan WADA drog igång sitt blodpass och standardiserade provtagningen.

Det är rimligt att tro, att svenskar som nu finns med i medias fetstilsrubriker var bland dem som utreddes särskilt noga i SOK:s blodpassprojekt i mitten på 00-talet. Åkare med naturligt hög nivå, där det efter grundlig utredning inte fanns anledning misstänka doping och som dessutom lagt av sedan länge.

Kampen mot doping fortsätter och tjänar på att granskas, men noggrant.

Stefan Lindeberg

...som själv skulle fått startförbud på grund av genetiskt höga blodvärden... på eller över gränsvärdena vid de årliga hälsokontrollerna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.