Stockholm Marathon en guldgruva

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Stockholm Marathon är en guldgruva för Stockholmsidrotten och Marathongruppen AB. Tävlingen ger i dag, 40 år efter första upplagan 1979, miljonintäkter till ägarna av bolaget, friidrottsklubbarna Hässelby och Spårvägen.

Starten i den 39e upplagan av ASICS Stockholm marathon 2017. Foto: Jonas Ekstromer / TT

Stora belopp hamnar också hos andra Stockholms-klubbar, som bidrar med cirka 4 000 funktionärer för loppets genomförande.

Marathongruppens vd Martin Almgren, 39 år, tidigare landslagsman i tiokamp, med examen från Handelshögskolan och arbete inom Mc Kinsley Konsulting, bekräftar bilden av lördagens löparfest som en stor kassapjäs.

– Så är det, och för klubbarnas ekonomi är tävlingen mycket gynnsam. Utan att nämna några siffror är överskottet betydande, meddelar Daniel Almgren.

20 miljoner i löparintäkter

Bara i löparintäkter kan Daniel Almgren redovisa 20 miljoner kronor. Titelsponsor är Asics och BMW svarar för alla transporter för loppets genomförande. Lägg till ett stort antal mindre sponsorer och utställare av olika produkter.

I bolagets utgifter ligger främst den nämnda ersättningen till de föreningar som ställer upp med funktionärer, ett sjusiffrigt belopp meddelar Daniel Almgren, vidare så kallade deltagarkostnader, det vill säga mat och dryck samt medaljer till samtliga som genomför loppet.

För Marathongruppen AB, bildat 1985, är Stockholm Marathon, 42 195 meter på Stockholms gator, juvelen i företagets verksamhet. Företaget har en monopolställning som arrangörer av motionslöpning och står även bakom exempelvis Halvmaran, Tjejmilen och Vårruset, samtliga med tusentals deltagare. Motionslopp som ger ytterligare klirr i kassan för bolaget och berörda Stockholms-klubbar.

New York-loppet tände idén

Den tändande gnistan var en artikel i Sports Illustrated om New York Marathon. I sportjournalisten Anders Olssons huvud föddes en djärv tanke – konceptet från Manhattan i New York borde fungera även i Stockholm.

Den 4 augusti 1979, i solsken och 19 grader varmt, premiärsprang 1 799 löpare från nio nationer på Stockholms gator. Tidigare sågs motionslöpare över axeln, men Stockholm Maraton var en omedelbar succé. Polisen uppskattade att över 100 000 personer följde loppet.

Intresset för loppet hade höjts tack vare samarbete med Aftonbladet, samtliga resultat publicerades i tidningen den 5 augusti. På herrsidan vann Finlands Jukka Toivola, 2,17, 39. Hans Jonsson, Enhörna, var bäste svensk på tredje plats, 2,20,31. Bästa dam var Heidi Brenner, Västtyskland, 2,47,05 före Christina Johansson IF Vikingen, 2,54,35.

20 000 löpare från 103 nationer

Lördagens lopp kommer att domineras av utomeuropeiska löpare. Prispengar utgör i dag lockelse för de främsta, beloppen är 8 000 dollar till bästa herre och bästa dam, cirka 70 000 svenska kronor. Prispengar utgår t o m åttonde plats, 500 dollar, eller 4 500 kronor. För nytt banrekord utgår bonus på 5 000 dollar, eller 43 000 kronor. Gällande banrekord är 2,10,58 respektive 2,28,34 minuter.

Sedan länge är loppet fulltecknat med 20 000 löpare från 103 nationer. Maxtiden har förlängts med en timme till sex timmar och 30 minuter på grund av den aktuella värmeböljan.

– Stockholm är som gjort för ett maratonlopp, loppet blir en skön turistattraktion, staden är att gratulera, skrev Sven Pe Johansson, legendarisk krönikör på Dagens Nyheter, då planerna presenterades 1978.

En attraktion som också är en av idrotts-Sveriges största kassapjäser.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.