Ändå mycket mera mera än vad vi vågade drömma om

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Samara skulle kunnat bli en plats som fotbollspelare döpte sina barn efter. Samara, en stad vid Volga med ett rymdcenter och en jättestaty av Gagarin. Här skulle det tredje raketsteget lyfta och Sverige fara till sjunde himlen. Det var så drömmarna hade tänkt sig. 

Viktor Claesson framstod som en av de bästa svenska spelarna i lördagens kvartsfinal mot England på Samara Arena. Foto: Maja Suslin / TT

Nu blev det England som lyfte. Högt och över alla granar och lindelöv. Två gånger. Och det blir England som fortsätter rymdresan.

Det var inte oväntat. England, med alla sina spelare hemma i Premier League, har fått en nystart under Gareth Southgate, folket därhemma och inte minst den arroganta och hejdlösa fotbollspressen har inte haft samma krav på laget den här gången som alltid annars. 

Nu har England en ny generation med en ny och mera jordnära inställning. Och med en omdanad fotbollskultur som växt fram tack vare att ligan internationaliserats med stjärnor och tränare från andra länder. Det är ett lite nytt England.

Imponerande statistik

Annars har Sverige en imponerande statistik mot just England. Trots att engelsmännen alltsedan guldet i hemma-VM 1966 betraktat England om världsmästare inför varenda turnering, så har Sverige gång på gång lyckats över förväntan. Jag såg England besegra Sverige på Wembley 1968. Sedan dröjde det till 2011 innan England vann en enda match. 

Det var VM-kval och EM-matcher och det blev antingen oavgjort eller svenska segrar. Nu semifinal. Och med jättechans att nå sin första VM-final sedan 1966.

Det har hänt mycket som statistiskt bevisar ett England - fotbollens hemland - håller på att etablera en ny storhetstid också som nationslag. VM-guld för U17 och U20, EM-guld för U19 under det senaste året. England är inte bara ett lag i tiden utan har framtiden för sig. Och vann den här matchen mot ett lite tröttkört Sverige helt väntat och fullt rättvist.

Mer än vi vågade drömma

Stopp för Sverige. Sagan tog slut där i Samara när det tredje raketsteget aldrig tände. Det var inte helt slut på bränslet men det märktes att det började sina i tankarna. Inte så konstigt. Det här laget har inte vandrat vidare med teknisk överlägsenhet och bekvämlighet, har inte resurserna att spela lite enkelt och elegant; det är full fart, all kraft, idogt löpande, taktisk tankemöda som har krävts från första matchen till sista. Det dränerar spelarna på kraft.

Det här var vad laget mäktade med - och det var mycket mera än vi någonsin kunnat drömma om.

Det var till och med så bra att i kvartsfinalen i lyckades laget ett allvarligt försök i andra halvleken lhitta reservtanken och skjuta fart och skaffa sig några riktigt bra chanser att kvittera efter att Dele Alli nickat in 2-0. Men det blev så till slut att det svenska försvar som varit så starkt, med ett strålande mittbackspar - Andreas Granqvist och Victor Nilsson-Lindelöf - som tillhört de allra starkaste i hela turneringen tvingades ge vika i luften. Sverige kom totalt sett inte upp den högsta nivån. Jag tror det beror på att laget så länge presterat över våra förväntningar.

Främst var det Viktor Claesson som ångade på i andra halvleken med imponerade mod och respektlöst.  Värnamokillen som blommade ymnigt i Elfsborg och nu finns i Krasnodar i ryska ligan, har fått ett stort internationellt genombrott och precis som Nilsson-Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Robin Olsen, målvakten som snabbt etablerat sig som en internationell stormålvakt som kommer att kunna skriva betydligt förnämare adresser på sitt visitkort snart nog.

Vinner inte utan boll

Slutbetyget bli mycket väl godkänt. Det Janne Andersson med team skapat under väldigt kort tid är ett team med en utstakad färdväg, en organisation i toppklass både i serviceteamet och på planen och resultat som ingen kunde drömma om.

Läste lagens statistik i VM fram till lördagsmötet i Samara. England har 54 procents bollinnehav, Sverige 38. I passningssäkerhet vann England med 88 mot 75. Under rubriken ”lyckade passningar” kom Sverige upp i 859 mot Englands 1898.

Man vinner naturligtvis inga VM-turneringar utan boll. Men det som överraskat mig under den här VM-turneringen är att det försvarsinriktade, jagande, bollmässigt underlägsna Sverige ändå skapade så många målchanser. Till och med mot de riktigt starka.

 Men där finns också den olösta svenska knuten, det vi visste redan före turneringen. Det blev flera kontringar och bra omställningar än vad Sverige tidigare presterat men vi saknar den obarmhärtige avslutaren.

Marcus Berg har fått (och skaffat) sina chanser men han saknar kvickheten i det avgörande ögonblicket. Han var för sen på avtryckaren. Och just den här eftermiddagen i Samara hade England en målvakt (Pickford) i Olsen-klass med en näve som tycktes kunna bli hur stor som helst när det behövdes.

Så trots att Sverige inte riktigt orkade ta fighten som tidigare vare sig fysiskt eller mentalt, så hade Sverige chanser nog för att en lyckad och turlig dag få den här matchen till förlängning.

Gnistrande match

Trötta ben, tomma hjärnor, besvikelse. Men det här laget skall åka hem med raka ryggar och med massor av stolthet i handbagaget. Favoriterna har fallit. Megastjärnorna har smugit hem bakvägen men de svenska hantverkarna gned och slet in i det sista och prestationen är en av de sex bästa som ett svenskt VM-landslag presterat.

Det är i ett bra VM Sverige gjort sensation. Brasilien och Belgien (1-2) spelade den bästa matchen hittills under VM. Frankrike och Uruguay (2-0) var en batalj som det gnistrade om. Bra fotboll men också ett hetsigt och aggressivt drama.

I denna kavalkad av stormatcher och individuella bravurnummer har Sverige spelat en stor roll, gjort intryck på hela fotbollsvärlden, överraskat och underhållit och gett färg och fest åt en hel nation.

Nu vet vi att Sverige har ett stabilt landslag som vet hur man hanterar svåra matcher. Och med VM-erfarenheten med sig kan Janne Andersson börja fundera på EM-kvalet i höst.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.