Så många som kan känna stolthet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vilket fantastiskt fotbollslandslag vi har. Tack vare ett unikt föreningsliv. Det får mig verkligen att känna stolthet.

Början till allt. Individens intresse, förkovranoch, uppmuntran leder till framgång uppdrag och vinster - alt har sin begynnese i den lilla klubben. Foto: TT

Oavsett hur det slutar i kvartsfinalen mot England har vårt blågula landslag svarat för en enastående prestation i Ryssland.

Även utan en lång skåning.

Global föreningskarta

Världens största idrottsmästerskap sätter dessutom blågult föreningsliv på den globala kartan. 

Om jag säger IFK Klagshamn (Skåne), Medskogsbrons SK (Medelpad) och Sandåkerns SK (Västerbotten) – vad svarar ni då?

Kanske att det är ett tvärsnitt av fantastiska föreningar som ser till att hålla barn och ungdomar i rörelse.

Att där finns hjältar som säljer korv och lotter för att ge tjejer och killar förutsättningar till en aktiv och välorganiserad fritid.

Öppet för alla

Att de har en öppen verksamhet där alla, oavsett bakgrund och färdighet, är välkomna.

Att där finns ett regelverk om sunda värderingar och att nummer 1 är att bidra till goda samhällsmedborgare.

Helt korrekt.

Dessutom ger en bra och klarsynt föreningskultur i slutänden även elitutövare att hålla tummarna för i TV-soffan och skapa fotbollsfeber på gator, torg och pubar

 Hörde inför succén österut att experter ondgjorde sig över att det inte finns en enda allsvensk spelare med i förbundskapten Janne Anderssons trupp, att det är en signal om hur det står till med kvalitén på hemmaplan då alla uttagna kommer från utländska klubbar.

Jag väljer att se det helt annorlunda och som ett bevis på vilken fantastisk bredd och verksamhet det finns ute i vårt avlånga land. 

För hur har de hamnat där?

Första stapplande stegen

Medveten om att de spelare vi skickat till Ryssland förädlats i ett antal storklubbars akademier, har en majoritet tagit sina första stapplande fotbollssteg i mindre föreningar och med duktiga ledare, eldsjälar och förebilder inspirerats till att ta sig hela vägen till eliten, landslaget och VM.

Robin Olsen har bland annat representerat IFK Klagshamn innan han hamnade i Malmö FF och FC Köpenhamn. Vår stjärna och matchhjälte mot Schweiz, Emil Forsberg, startade sin karriär i lilla Medskogsbrons SK. Anfallshoppet Marcus Berg har IFK Velen och Torsby IF i Värmland att tacka för mycket. Mikael Lustig hade inte tagit sig till skotska Celtic och världsmästerskapen utan Sandåkerns SK.

Jag fortsätter gärna med Påarps GIF (Andreas Granqvist), Arlövs IF (Pontus Jansson), IFK Värnamo (Victor Claesson), Azalea BK (Gustav Svensson), Jimmy Durmaz (BK Forward), Isaac Kiese Thelin (Karlslunds IF), Sebastian Larsson (IFK Eskilstuna) och Martin Olsson (Högaborg)…

Ni förstår själva…

Föreningar med dagligt slit

Som sagt, det handlar inte om de stora elitklubbarna med ekonomiska muskler. Vi pratar om mindre föreningar som dagligen sliter stenhårt för att erbjuda sina ungdomar en sund och utvecklande miljö.

Som fotbollsälskare är jag oerhört stolt över vad killarna uträttat så här långt.

Det som känns mest och varmast i bröstet är det dock att ett antal mindre klubbar i vårt föreningsliv gjort det möjligt. 

Ni som medverkat till spelarnas utveckling och fortsatta intresse i riktigt unga år ska självklart känna extra delaktighet i den VM-hype som råder.

Den svenska truppen är inte i närheten av den stjärnstatus som merparten av våra motståndare har. Samtidigt är det som står på ett papper inte avgörande i idrott. 

Det har vi sett så många exempel på. Inte minst med svenska lag och deltagare, som inte sällan är som bäst när de slår ur underläge. 

Förklaringen

Hur det kommer sig att våra internationella idrottsrepresentanter presterar som mest när omgivningen tror som minst?

Enligt mig handlar det till stor del om det grundliga arbete som gjorts för våra unga tjejer och killar. Det som – om vi pratar lagidrott – handlar om kamratskap, solidaritet och att kämpa för varandra.

Värderingar vår förbundskapten, som i den lilla Halmstadklubben Alets IF tog sina första steg som tränare efter att ha varit föreningen trogen som spelare, vuxit upp med.

Tro mig, där lärde sig Janne Andersson vad det verkligen går ut på.

Heja Sverige.

Och heja alla er därute, som med er fantastiska och unika verksamhet är en stor anledning att vi är en av åtta nationer som fortfarande är kvar i turneringen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.