Idrottsevenemang - en tillväxtfaktor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Varje dag året runt arrangerar idrottsrörelsen ett stort antal idrottsevenemang, allt från knattecuper i fotboll till stora internationella evenemang som exempelvis kommande dubbla VM i Jämtland/Härjedalen 2019 på snö i alpin skidåkning och i skidskytte. Och oavsett storlek både på evenemang, deltagare och besökare, så är idrottsevenemanget en mötesplats, en plats för upplevelser och minnen som också förknippas med destinationen för själva evenemangen.

Idrottsturism när den är som störst.Åre och Jämtland kommer hamna i fokus 2019 i och med dubbla VM-arrangemang. Här en vy från Åreskutan, bort mot Östersund och Frösö. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /

Det är inte utan att jag med viss stolthet som Riksidrottsförbundets (RF) ordförande kan se på det arbete och den utveckling som har skett inom ramen för Centrum för Idrottsevenemang (CIE).

En gemensam strategi

Speciellt roligt kan jag personligen tycka då jag som styrelseledamot 2013 hade ansvar för att arbeta fram idrottens gemensamma strategi för fler internationella idrottsevenemang till Sverige i armkrok med besöksnäringen. 

Att vi sedan fick med oss staten in i arbetet från 2015, och att vi i dag samverkar med såväl närings- som socialdepartementet, gör inte saken sämre. Idag arrangeras årligen cirka 60 internationella idrottsevenemang i Sverige. 

Denna positiva utveckling vill jag påstå beror på det goda samarbete som har skapats mellan våra medlemmar i specialidrottsförbunden och de lokala och regionala destinationsbolagen runt om i landet.

Klar geografisk spridning

Jag kan med glädje också konstatera att det har kommit in en tydlig geografisk dimension i arbetet. Internationella idrottsevenemang kan ligga i stort sett var som helst i vårt land, då de inte alltid är beroende av stora anläggningar utan istället av tillgång till luft, mark eller vatten för sitt genomförande. 

Allt fler av våra 19 distrikt i landet jobbar i dag aktivt med idrottsevenemang eller idrottsturism och tar ett samlat grepp för att stödja de evenemang, lokala eller internationella, som lockar besökare till distriktets kommuner. 

Den regionala betydelsen ökar, det märks inte minst när man studerar de regionala utvecklingsplanerna som lämnas in till näringsdepartementet. I allt fler lyfts just idrottsevenemang som en regional utvecklingsfaktor.

Jag vill nog hävda att varje region i Sverige som gör en analys kan finna sin egen profil för att locka besökare till både mindre lokala idrottsevenemang som till större internationella idrottstävlingar.

Ständigt tillkommer nya evenemang

Via våra distrikt utvecklas ständigt nya lokala och regionala idrottsevenemang som skapar tusentals gästnätter och via vårt stöd från CIE ökar vi stadigt antalet internationella idrottsevenemang i Sverige. Att idrottsevenemang är en tillväxtfaktor för såväl idrotten som samhället i övrigt är tydligt, men det blir för oss allt viktigare att vi klarar av att skapa hållbara idrottsevenemang såväl ekonomiskt, socialt som ekologiskt. 

Just hållbarhet är en ledstjärna och inom ramen för CIE: s arbete har vi utvecklat olika verktyg för våra specialidrottsförbund (SF). Vi har bland annat tagit fram:

- En definition av hållbara idrottsevenemang

- 46 aspekter på hållbara idrottsevenemang som ett arbetsverktyg för arrangörerna

- Event impact calculator som är en ”räknesnurra” som idag nyttjas av allt fler SF och destinationsbolag innan man väljer att genomföra evenemanget för att få fram ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbara evenemang

I takt med att allt fler nyttjar kalkylatorn så får vi också högre trovärdighet i de siffror som kommer fram inför och efter ett evenemang. Detta är viktigt för att vi skall kunna fortsätta att utveckla Sveriges eller regionens satsningar på evenemang och stå för den hållbarhet vi strävar efter.

Pilotprojekt vid handbolls-EM

Nu i höst kommer vi även att inleda ett pilotprojekt inom ramen för Handbolls EM 2020, i syfte att utarbeta en modell för internationell marknadsföring som flera specialidrottsförbund kan nyttja. Det är en bra framåtanda i samarbetet mellan specialidrottsförbunden och destinationsbolagen runt om i landet med stor öppenhet och en vilja att dela kompetens och erfarenhet.  Allt för att vi tillsammans skall utveckla Sverige som idrottsarrangörsland. Vi kommer även i höst att inleda ett samverkansprojekt med tre baltiska länder kring hållbara idrottsevenemang. Projektet är finansierat av Svenska institutet med syftet att vi skall lära över gränserna och utveckla idrottsevenemangen ytterligare.

Även om vi gärna sprider och delar det positiva utvecklingsarbete som skett och som fortsätter att ske så är vi såklart inte helt nöjda. Det finns alltid ytterligare potential och mer att göra. Vi ser positiva effekter när samhälle, näring och folkrörelsen idrott ser evenemang som en tillväxtfaktor men idrotten måste mer än idag, precis som destinationen och besöksnäringen, kunna tjäna ekonomiskt på det arbetet som man bidrar med. 

Ytterligare potential finns i att få till en samlad politik kring evenemangsfrågan med samordning mellan departement. Det skulle ge Sverige en tydligare kraft i besöksnäringen. Det i sin tur ger idrottsrörelsen, besöksnäringen och destinationerna större möjligheter att fortsätta erbjuda hållbara idrottsevenemang och upplevelser för stora som små.

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.