AIK har bäst mix, det ger guld

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Krönika: AIK vinner guldet logiskt och rättvist.

AIK har helt enkelt det smartast komponerade laget. Bästa försvaret, finaste kreatören, kallaste målgöraren, det filosofiska fotbollssnillet Rikard Norling, coachen. Och det kvickaste passningsspelet med ett tillslag. Kan översättas: bolltempo.

AIK:s Henok Goitom har gjort mål och är på väg av Kristoffer Olsson (7). Just de två har stor del i klubbens SM-gul, anser Åke Stolt i sin analys av allsvenskan.Ja. Stolt tycker att Kristoffer borde ingå i Janne -Anderssons kommande landslagstrupp. Två f.d Norrköpingsbor i samarbete i så fall. Kristoffer inledde karriären i Sleipner. Foto Jonas Ekströmer, TT

Statistiken förvånar egentligen. Stora, väldiga AIK, ”kolsäckarna” kallades de en gång i tiden för sina svarta matchtröjor, med den skränigaste och genom åren också stökigaste och makthungrigaste klacken, med den största arenan i den största staden (jo, Solna, jag vet, men det är ändå ett stockholmslag); borde det inte varit flera guld. I nutid.

I fotbollens barndom trillade gulden in. I varje fall fram till 1937. Sedan tog förbannelsen ett strupgrepp, det rustades i Norrköping och Malmö och Göteborg och Växjö och Åtvidaberg och Halmstad och Helsingborg, lokalkonkurrenterna Djurgården tog över herraväldet, Hammarby stack upp någon gång; men det tog 55 år, från 1937 till 1992 innan AIK kunde sätta guldkant på tillvaron igen. 1998 och 2009 likaså.

Kreatören Olsson

Förr i tiden pratade man om centrallinjen. Då avsågs vanligtvis en fantommålvakt, en stabil mittback (ofta kapten) och en målkung. 

AIK har - förutom ett försvarsspel som är i särklass, bara 13 insläppta mål när sex matcher återstår av Allsvenskan - de bästa spelarna på de vitala platserna. Det finns lag med bättre målvakter men jag är full av beundran för den evigt unge Per Karlsson (den klokaste innerbacken i Allsvenskan de senaste åren, tillsammans med Norrköpings Andreas Johansson) , djupt imponerad av den sprallige, fyndige, offervillige kreatören Kristoffer Olsson och Henok Goitom avgör matcher med sin coola attityd framför mål.

Malmö FF har restaurerat sitt lag betydligt efter en oförsvarligt svag vårsäsong, en man som heter Uwe (Röster) hade sjutton raka matcher utan förlust när MFF föll mot Genk i Europa Leagues gruppspelspremiär, och visst har MFF Markus Rosenberg, men i förhållande till spelövertag gör Malmölaget alldeles för lite mål (och har släppt in dubbelt så många som AIK). Nåväl, nästan lika många gjorda som AIK men tack vare stora segrar, inte tillräckligt många. AIK har 17 mot Malmös 13.

Smolk i söderbägarna

MFF förspillde sin chans i våras men har stundtals - som t ex i hemmamatchen mot Sundsvall - spelat den kanske bästa fotbollen i landet - men utan att kunna vinna. Dessutom dränerar dubbelspelet (Allsvenskan och Europa League) laget på kraft så här i höstspurten.

Norrköping tycks ha en teoretisk chans men man vinner allsvenskan i praktiken, inte i teorin. Emellanåt hittar Norrköping tillbaka till det Janne Andersson skapade, trots massor av spelartapp, och nog tar klubben en Europaplats. Det blir för Malmö att göra upp med Hammarby om den tredje. Det har gått lite smolk i alla glädjebägarna som svingas på söderpubarna - guldchansen förspilld för Bajen.

Rikard Norling är starkt förknippad med AIK både som ungdomstränare och assisterande och när laget tog SM-guldet 1998. Guld i Malmö 2013, därefter Brann men han brann mest för AIK och nu vinner han guld igen. Han har blivit mera realist, rakare i språket sedan Malmötiden. Inte så många försök längre till Ranelidska, krystade ordblomster. 

I Norrköping har Simon Thern kunnat växla in lite av sin samlade kunskap från spel i Helsingborg, Malmö, Heerenveen och AIK, han är enträgen, tuff och med ett sprakande vinnarhumör. Men den givne blivande landslagsman som jag utnämnde honom till när han spelade i MFF tycks vi inte få se. 

Fädernas söner

Det blir ofta så där med sönerna till de stora fäderna. Thomas Nordahl hade det inte lätt, inte Niclas Kindvall heller och i Norrköping tvingas Jordan Larsson (Henkes son) alltför ofta inse att han är en sämre kopia av ett genialt konstverk som oftare tvingas stå i skrubben i stället för att ställas ut på vernissage. De skall inte klandras. Utmärkta fotbollspelare allihop men med en tung ryggsäck att bära.

Åter till AIK. På onsdag tar Janne Andersson ut en ny landslagstrupp. Det gäller spel mot Ryssland i den där lite överdrivet krångliga Nations League som jag nog ännu inte riktigt begriper hur man skall ta sig helskinnad ut. 

Jag skulle vilja se AIK:s Kristoffer Olsson i den truppen. Enligt mitt förmenande Allsvenskan bäste och nyttigaste spelare 2018. Ständigt i rörelse med en villig fot för att växla om från försvar till anfall, hitta öppningar ingen annan ser, driva på i djupled som tyvärr alltför få (fega) allsvenska innermittfältare gör. Han har polerat bort lite uppnäst norrköpingsk stöddighet och kaxighet och blivit en charmant, mogen allsvensk mittfältare i landslagsklass.

Blandad kompott

Annars erbjuder inte Allsvenskan kapten Andersson särskilt mycket att kalla in under fanorna. Jag har dock en favorit som skulle vara mycket spännande att se i bättre sällskap. David Moberg- Karlsson, offervillig, hårt jobbande högeranfallare i Norrköping, med ett sällsynt driv med bollen, tvära riktningsförändringar i bästa Robben-stil, fint tillslag och väl avvägda inlägg, skarpa skott och - viktigast av allt - en tempoväxling som är sällsynt och i landslagsklass.

Och hur går det därute i världen? Robin Olsen står stadigt i Romas bur, Victor Nilsson-Lindelöf har både fina matcher och ett självmål på sitt samvete, Forsberg håller i Bundesliga, Hiljemark i Italien, Lustig, Augustinsson,  Kiese-Thelin, Durmaz och Guidetti spelar till och från, Viktor Claesson tillverkar ryska mål. Det är lite blandad kompott och det är ju Andersson van vid.

Men nu har han i alla fall fått ett par Allsvenska ”tips”.

Varav ett ogarderat: AIK vinner Allsvenskan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.