Djupt orättvis kritik mot SHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi ser banderollen, vi hör supportrar med den åsikten och vi ser sportjournalister som håller med. Jag tycker påhoppen är djupt orättvisa gentemot SHL och dess ledning. Det är, vilket bör ses som mera viktigt, helt enkelt lögn. 

LINKÖPING 20180210 En pyramid av puckar inför tisdagens ishockeymatch i Saab Arena. Fotograf Stefan Jerrevångs bild på ett konstverk i Saab arena i Linköping får illustrera SHL:s tillkomst och bygge, Det många kritiserar i dag, vilket är djupt orättvist, tycker Dan Persson.

För det första så har SHL under de tio åren jag följt dem aldrig föreslagit en stängd liga. SHL kan inte ens göra det då det formellt är förbundet som äger rätten till seriesystemet. Förbundet har dragit igång en utredning om hur ett framtida seriesystem skall se ut. 

Den görs i förbundets regi och ingen av oss vet ännu exakt vad den leder till då den redovisas senare i höst. Min egen syn på hur den förändringen bör se ut är 10+10 lag i SHL och hockeyettan, men det bygger inte på sportsliga grunder utan enbart på ekonomiska parametrar för den kommersiella idrotten. 

En mördande konkurrens

Det gäller förmågan att konkurrera i en ökande och redan mördande konkurrens om människors fritid i ett land med för gles befolkning.

SHL är helt oskyldiga till den kommersialisering av idrotten som skett i västvärlden. Den som började med NHL och McGormick inom golfen i USA för 60 år sedan.  Globalisering, Urbanisering och Digitalisering har skapat resten. 

Är man noggrann så är arenaidrotten 2700 år äldre. För så gammal hade den första offentligt finansierade arenan som byggdes i Grekland varit idag. Engelska fotbollsarenor från 1860-tal finns fortfarande i drift. Att fylla en arena är ingen ny uppgift.

Avsevärt större utgifter

Det är konkurrens om spelare och de tre senaste decennierna giriga agenter som tvingat de då ideella föreningarna efter en jakt på pengar som aldrig tar slut. När SHL under en tio-årsperiod gick från en totalomsättning på knappa 800 miljoner till det dubbla så gick en krona och tre öre per ökad omsättningskrona till spelare (inklusive skatter). Bara den borttagna rabatten på arbetsgivaravgifter för människor under 26 som regeringen tog bort kostade SHL klubbarna över 100 miljoner kronor i ökade kostnader varje år.

Efterfrågan på talanger från NHL, KHL och Schweiz har drivit upp lönerna än mer. Bristen på isytor för barn och ungdomar har begränsat talangutvecklingen och även kostnaderna för att ha barn i hockeyträning har försämrat förutsättningarna. 

SHL som ägs av klubbarna i högsta serien har aldrig haft någon som helst anledning att vara giriga. De skall dela ut sina vinster till ägarna som också bestämmer deras budget, så den typen av beskyllningar faller på hällestenen.

Det var inte SHL som införde kommersiell TV i vårt land. För att ta ytterligare ett exempel. Den kommersiella idrotten är en logisk följd av att våra förfäder på 1910 tal valde bort socialism och föredrog marknadsekonomi. Något som gett oss alla ett extremt mycket större välstånd.

Ett förändrat samhälle

Drömmen om Åshöjdens BK som ligger kvar i många hjärtan kan vi lägga ner. Det bor inte kvar tillräckligt många i den typen av samhällen från 60-talet för att få ihop ett fotbollslag. Elitidrotten kan nå en omsättning på ca 0,8% av BNP i upptagningsområde. Vårt största problem är att vi är för få svenskar på för stor yta.

Vi har fått ett nytt samhälle, utan att vare sig förbund eller liga är skyldiga, tvärtom har de bara försökt anpassa sig. När farsan tog med mig som sjuåring på hockey på en uterink i början på sextiotalet i division tre så var det inget inträde. Jag fick en korv för 50 öre och var glad för det. Det var förmodligen -20 grader ute. Ju äldre jag blir, desto kallare ute var det när jag var ung.

När jag själv såg det som idag är Luleå Hockey första gångerna så var det också på uterink. Spelarna jobbade som busschaufförer, brandmän, körde taxi eller som vaktmästare åt kommunen med något undantag som blev revisor.

De brinner för hockeyns bästa

Vi hade två tv kanaler i statstelevisionen där den ena mest visade FNL demonstrationer och Vilse i pannkakan. Hockey i TV var bara VM, OS och TV-pucken.

De jag träffat inom SHL, klubbarna, styrelser och förbund (det är många personer) har ett gemensamt - de brinner för att utveckla den sport de älskar. De som arbetar i SHL och Hockey Allsvenska klubbar har dessutom ett större och ökande ansvar för att få in de intäkter som krävs för att kunna konkurrera. 

På lördag håller jag ett föredrag för sammanslutning av Europeiska hockeyklubbar i Göteborg på temat hur hockeyn skall klara konkurrensen om människors fritid. Ett litet exempel är att bara flygresandet utomlands har lett till att frekventa hockeybesökare som inte kan vara på arenan har dubblats två gånger på 20 år och kommer att dubblas en gång till. De tillhörär redan idag den uteblivna skaran.

Den ur ekonomiska sammanhang rätt ointressanta gruppen supportrar på ståplats är en omistlig del av upplevelsen som klubben har all anledning att stödja. 

klubbarna har två altenativ

I övrigt så har klubbarna två alternativ. Fortsätta öka sina inkomster eller tappa fler av de bästa spelarna.

Går vi nedåt i divisioner så är det bekymmersamt. Den totala omsättningen för idrott globalt sett ökar snabbare än BNP, i samma takt som övrig upplevelseindustri men pengarna hamnar hos färre sporter och högst upp ur det globala perspektivet. De åtta klubbar som äger sju platser i Champions Leagues kvartsfinaler omsätter samtliga mer än SHL och Fotbollsallsvenskan tillsammans. PGA Tour i USA omsätter mer än samtliga andra proffstourer tillsammans. Om SHL är på tredje, fjärde plats i världen så kan man vara med, divisionerna under har det värre.

Globaliseringen påverkar, om vi får en försämrad rubelkurs och lägre oljepris så gynnas SHL gentemot konkurrensen med KHL medan dagens oljepris med 85 dollar för Brentoljan blir ett direkt hot.

Men min enkla poäng är att det inte är ligan, förbundet och inte heller klubbarna som skapat den renodlat kommersiella elitidrott som supportrarna ser som negativ för hockeyns utveckling. De har bara haft att anpassa sig till samhällsutvecklingen.

Älska ditt lag!

Vi kan sluta skrika hockeymördare och älska våra lag istället. Hockeyn har påvisat sin förmåga att kunna konkurrera om vår fritid, den kommer att fortsätta göra så.

Vill vi skrika hockeymördare åt någon så är hallbristen ishockeyns största problem. Här är problemet att det inte går att urskilja något parti som är mer emot. Problemet är snarare den kommunala ekonomin och brister i samhället.

Av egen erfarenhet så är det relativt meningslöst att vara emot samhället.

Det är dock mer relevant än att få för sig att SHL är hockeymördare.

 

 

 

 

 

 

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.