Internationella skidförbundet har vallat fel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När, var, hur? TV - bolagen styr mycket inom idrotten, det är välkänt sedan länge. I vinterns längdskidåkning blir det extremt.  Satsningen på korta lopp är gigantisk. Längdskidåkningen går från att vara en konditionssport till något annat. Men Thomas Wassberg har en idé.

En skidåkare i Världscupen - det är lika med en sprinter numera.

-Idag kör herrarna en 5-mil under två timmar. Varför inte införa en sträcka på sex eller sju mil så vi får se vilka som är mest uthålliga. 

27 lopp på kort , 1 på lång distans

Ska damerna köra fyra mil stället för som max tre nu?

- Mja, kanske det, säger Thomas, som kommer att vara på plats i Seefeld, Österrike, när VM avgörs 19 februari-3 mars.

Världscupen i längdskidor startar i Ruka, Finland 24-25 november. Men de aktiva är långtifrån nöjda med programmet: 12 sprinterlopp, 14 lopp på 10/15 kilometer, 1 lopp på 15/30 kilometer, 1 lopp på 30/50 kilometer. Därutöver två sprintstafetter och två traditionella stafetter. 

Bäddat för sprinters

Lång-gnuggare som Martin Johnsrud Sundby och Daniel Rickardsson har lätt för att hålla sig för skratt. Däremot slickar sig sprintfenomenet Johannes Höflot Kläbo om munnen. Och Calle Halvfarsson förklarar sig nöjd. Han gillar korta distanser.

Är det TV:s fel att det blivit fler kortare lopp och sprint?

Niklas Jonsson är Sveriges representant i Fis längdkommitté. Han köper inte det resonemanget.

- Inför förra säsongen tog vi bort 10 kilometer för herrarna och 5 kilometer för damerna. Skulle vi ha 5-mils-och 3-milslopp oftare snackar vi om sändningstid på sex timmar med upp-och eftersnack för två lopp. Det skulle bli nästan omöjligt att få in i tv-tablåerna.

Ett herrlopp på 10 km tar 21-22 minuter, 5 km för damerna 11-12 minuter. Dessa försvinner till förmån för kortaste distansloppen blir 15 km (33-35 min) och 10 km för damer (24-25 min).

Mycket ska gå snabbt

- Att det blivit fler kortare distanser har med samhällsutvecklingen att göra. Mycket ska gå snabbt numera. Allt är inte TV:s fel. Vi försöker paketera så klokt som möjligt. Men självklart ska vi värna traditionen att längdåkning är en konditionsidrott, säger Niklas, och tillägger:

- Vinterstudion är oerhört viktig för oss. Det är längdskidåkningens räddning. 

Torbjörn Nordvall, som var presschef på Svenska skidförbundet under elva år, han slutade 2016, är idag frilans och Charlotte Kallas presskontakt.

”Slaktar ett kulturarv”

Nordvall flyttade till Oslo i fjol och bloggar på tidningen Netteavisen. Hans krönikör har blivit uppmärksammade även internationellt. Nordvall ryter om VC-programmet:

”Det känns som en slakt av vårt kulturarv. Jag menar att Fis (internationella skidförbundet, bildat 1924) är ute på villovägar i sin desperata jakt på att popularisera sporten globalt och blidka tv-bolagen att sända tävlingarna. Är det verkligen de här korta distansloppen som tv-tittarna vill ha?”

Nordvall får medhåll av Fis racingdirektör Pierre Mignerey, som sa till norska Aftenposten efter Nordvalls krönika ”att vinterns VC-program blev långt ifrån optimalt och att han förstår kritiken”.

Niklas Jonsson förklarar

Varför blev programmet som det blev?

Niklas Jonsson är en av 20 personer i Fis längdkommitté där legendaren Vegard Ulvang är ordförande. Niklas är medlem sedan 2014. Det är längdkommittén som bestämmer vilka orter som ska få tävlingarna sedan de ansökt om datum och sträckor. 

- Men först är det världscupkommittén, där Sveriges förbundskapten Rikard Grip ingår, som ger förslag till längdkommittén. Och visserligen är det Fis Council med 17 personer som har sista ordet men det har aldrig protesterat mot våra val, säger Niklas när det gäller världscupsort. 

"Media en viktig intressent"

Däremot korrigerade man en förändring i formatet som röstades igenom i längdkommittén där vissa nationer ville ha en kortare herrstafett från dagen 10 km till 7,5 km.  

Svenska skidförbundets ordförande Mats Årjes är medlem i Fis Council. När han avgår som ordförande på årsmötet 20 oktober blir det den nya ordföranden, Karin Weijber Mattsson, som tar hans plats. Årjes börjar som SOK-ordförande 19 april men kommer att jobba kvar som vd för Skistar.

- Det är media (läs tv-bolagen) som styr. Media är en viktig intressent, men det är inte bara de som styr. Loppen i Mellaneuropa avgörs på konstsnö. Att bygga banor för längre sträckor blir svårt och dyrt. Ett alternativ är att tillåta tävlingar på högre höjd än dagen 1 800 m om snögränsen flyttar sig uppåt, säger Niklas.

Vi minns honom som silvermedaljör vid OS i Nagano 1998 på 5-milen, åtta sekunder efter Björn Dählie. Niklas håller med om att det bör vara fler längre distanser på VC-programmet.

- Men det har ju aldrig funnits mer än två 5-milslopp under säsongerna. Ett i Holmenkollen och ett i VM/OS.

Individuell start sällsynt

Flera av dagens tv-tittare har aldrig sett en 5-mil med individuellt start på mästerskapen (på wc har det varit efter det). Senast en sådan tävling tv-sändes var 2003 på mästerskapsnivå. Däremot tror inte Niklas på Wassbergs idé.

- Nej, med masstart skulle ett lopp över sex eller sju mil se likadant taktiskt ut som dagens 5-milar. Men Sverige jobbar på individuella starter. Men vi har en röst av 20…

Snacket har gått att den klassiska stilen kommer att slopas. Blir det så?

Nej, absolut inte. Framför allt är det Finland, Tyskland, Norge, Ryssland och Sverige som vill behålla den klassiska stilen. Däremot kommer skiathlon att bara finnas kvar på världscupen, VM och OS.

Hur ser tv-tittande ut?

- Stort intresse i Norden. Svagt i Tyskland som inte har några stjärnor. När Justina Kowalczyk (35 nu, har slutat) stod på toppen ökade tittande i Polen med 15 miljoner när tv sände.

Förslaget om att herrstafetten 4x10 kilometer skulle ändras till 4x7,5 kilometer röstades ned i council.

Två par ett måste?

Längdskidåkning håller på att bli en dyr sport för ungdomar och ”vanliga” åkare. Man måste ha två par, ett för klassisk stil, ett för skate.

- Ungdomar upp till 13-14 år kan nöja sig med ett par ungdomsskidor som kostar cirka 1 500 kronor per stil, säger Niklas.

Han vet, han är trebarnspappa till tre pojkar och alla åker skidor. Äldsta grabben Pål, 17 år, är rankad etta på FIS ranking för pojkar födda 2001.

Det är många i skidvärlden som har synpunkter på orter, distanser, grenar och så vidare. Vid Fis-kongressen i maj i grekiska Costa Navarino deltog 1 000 delegater från fler än 80 skidförbund. Många har mycket på hjärtat.

Lättare att komma överens var det i fredags i Zürich. Fisdelegaterna i längd, med Niklas Jonsson på plats, spikades tävlingskalendern till och med 2022-2023.

- Något kan ändras på vägen fram. Klart är i alla fall att det blir tre stycken 3-milar för herrarna i världscupen nästa säsong, säger Niklas, 49. 

Han bor i Piteå och är vd för Almi Norr med kontoret i Luleå.

Det beskedet, om fler 3-milslopp, kan få Sundby och Rickardsson att bli lite gladare…

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.