Spännande uttagning av Janne

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ni vet hur mycket jag gillar Janne, men, den här gången tycker jag att han smet undan frågan och försökte gömma sig bakom den nye landslagschefen Stefan Pettersson.

Det är du som bestämmer, Andersson!

Janne Andersson presenterade en trupp med några nya namn till Nations League-matchen mot Ryssland och landskampen mot Slovakien vid en pressträff på Friends Arena. Foto Fredrik Sandberg / TT

Janne Andersson fick en fråga på presskonferensen i Stockholm, när han presenterade den trupp som nu skall försöka vända skutan på rätt köl igen efter haveriet mot Turkiet.

Frågan gällde målvakten Robin Olsen och innerbacken Victor Nilsson-Lindelöf och deras relation med medierna. De vägrade svara på frågor sist och avvek från den praxis som Andersson och hans team lagt fram.

Om lite ofördelaktigt...

Egentligen är det en ickefråga men även en sådan kan vara principiellt viktig. Spelare som vägrar svara på frågor i samband med landslagssamlingar - för att de vill straffa journalister eller tidningar som de anser skrivit ofördelaktigt i deras ögon - gör inte journalister illa men väl sina fans, sponsorerna, TV-tittarna, alla de som intresserar sig för fotboll och betalar pengar för att finansiera, stödja, resa på landskamper och vifta med sina blågula flaggor.

De missar alltså målet med sina aktioner.

Men det är likväl en ickefråga i den meningen, att den överhuvudtaget aldrig borde existera. Det skall vara så självklart, det skall finnas i både skrivna och oskrivna lagar runt ett landslag vad som gäller i etiska, moraliska, sportsliga, mediala och alla tänkbara frågor. 

Ditt bord, Janne!

Det är lika bra att ta det här med regelverket och mediaarbetet med en gång - och så förtydliga för alla de andra. Det som eventuellt går snett kommer att påverka Dig, så det är lika bra du förklarar själv var skåpet skall stå, Janne.

Jag håller med Olsen och  Nilsson-Lindelöf  i deras inställning, att det i dagens nättidningar sprids en massa dynga som hämtas från en massa oseriösa källor, citat från allsköns tokstollar som sprider okontrollerade uppgifter på sociala medier. Det är en av baksidorna i dagens s k journalistik att källkontrollen tycks obefintlig i vissa sammanhang.

Riktigt vad Robin Olsen och Lindelöf retat upp sig på vet jag inte, men de är välbetalda proffs i i stora klubbar och borde strunta i medialt tjafs och om de inte märkt eller förstått det redan, så finns det betydligt mera hänsynslös journalistik både i Italien och bland de skrupulösa tabloiderna i England. Det är bara skratta åt och gå vidare.

Janne Andersson tyckte inte att det var hans bord. 

Det är det.

Han menade att han hade hand om det sportsliga och Stefan Pettersson om allting runt omkring, t ex mediarelationer.

Men Victor Nilsson Lindelöf har sagt, att det är viktigt att han får göra som han vill (d v s prata eller inte prata med medierna - alla eller några?) annars kan han inte prestera sitt bästa.

Alltså; det ena (sportsliga) hör ihop med det andra (uppförandekoderna).

Således: Anderssons bord.

Lagrell vågade inte

Och, som sagt; gör detta klart en gång för alla. Det blir annars bara tjafs som till slut tvingar landslagsledningen att sysselsätta sig med en massa frågor som tar tid och kraft från det väsentliga: fotbollsprestationen.

Det är inte svårt. Det skall vara rutin. Självklarhet. En del av landslagsuppdraget. Det kan inte vara olika regelverk för olika spelare.

Det var så på Zlatans tid. Han vägrade sitta med på en presskonferens om Aftonbladets medarbetare var närvarande. Det var naturligtvis på tok.

Undfallande och svagt av fotbollsledningen under Lars Åke Lagrell.

Jag frågade honom i samband med den där landskampen, jag vill minnas att det var i Finland i början av 2000-talet, om det var spelarna som bestämde vilka som skulle vara med på förbundets officiella presskonferenser. 

Nej, det tyckte han inte. Men Zlatan får ju ställa villkor, sa jag. Då sa han ordagrant så här: ”Ja, då är det väl en fråga om han skall spela i landslaget eller inte.”

Ställdes någon gång detta ultimatum till Zlatan? Vågade Lagrell ta honom i enrum och säga: ”Zlatan, nu när du är i landslaget bestämmer vi över presskonferenserna och inga tidningar kommer att vara utestängda. Du får finna dig i det.”

Jag tror inte det.

Alla var livrädda för att stöta sig med Zlatan med risken att han skulle ta skorna i näven och dra därifrån.

Spännande nyheter

Nu väljer Janne Andersson att gå till match i Nations League mot Ryssland (11 oktober borta) med fyra nya spelare: Mikael Ishak, Nürnberg (tidigare bl a Assyriska och målspruta i danska Randers), Kristoffer Olsson, AIK (allsvenskans bäste spelare i år), Sebastian Andersson, Union Berlin (Ängelholm, Kalmar, Djurgården, Norrköping) och Kristoffer Peterson, Herakles, Holland (gick som 17-från Sävedalen till Liverpools akademi 2011).

Kul med lite förnyelse men man hajar alltid till lite, när det tas ut ett fotbollslandslag och det dyker upp namn som man helt har tappat bort, om man ens alls hört dem. Men sådan ser fotbollen ut idag. Talanger försvinner något år efter konfirmationen och plötsligt dyker de bara upp som från ingenstans. I bästa fall. Det finns ett 80-tal spelare som Janne Andersson och hans stab har mer eller mindre god koll på idag. Inte lätt att alltid hitta rätt startelva.

Hur som helst; VM var fantastiskt men ”what goes up must come down”. Det var trötta krigare som stupade senast mot Turkiet efter att ha tappat 2-0-ledning hemma. 

Så det är upp till bevis nu för ett lag med en förbundskapten som med 32 049 artiklar toppar listan över Sveriges omskriva idrottspersoner.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.