En besvärande symbios i MFF

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Malmö FF gick in i 2019 som den rikaste idrottsklubben i landet.

Klubben kunde vid sitt årsmöte fredagen den 1 mars presentera en samlad förmögenheten på 497 miljoner, likvida medel på 218 och vinsten för 2018 skrevs till 40 miljoner.

Med dessa ekonomiska muskler, med ägandet av en jättefin arena, en skicklig tränare, en stark organisation och en bra trupp är Allsvenskt guld och europeiskt avancemang realistiska mål.

Den nye ordföranden, Anders Pålsson, säger: ”Vi befinner oss i Europas division tre - men Ajax är riktmärket.”

Jan Wifstrand (infälld), tidigare chefredaktör på Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet, ifrågasätter hur hans favoritklubb, Malmö FF, hanterar valet av ny ordförande.

Ajax klarade 3-3 mot Bayern München i den sista  gruppspelsmatchen i Champions League i höstas, spelade stundtals ut men förlorade med 1-2 mot Real Madrid i åttondelsfinalens första match.

Ajax har det pratats om som målet att nå för Malmö i långliga tider. Det gjordes redan under Cavallis tid på 80-talet. Det är lika orealistiskt nu som det var då. Ajax finns i Europas division två, med snudd på ettan. Och vad MFF beträffar har ju klubben under det ännu unga 2019 pendlat mellan halvlekar i Europaklass (mot Chelsea) och matcher på Superettannivå (mot Degerfors och Öster).

Anmärkningsvärt tyst

Ja, någonting måste man väl säga som nyvald ordförande på ett årsmöte. En målbild skall man ju ha. 

Mycket mera än det där om Ajax blev tydligen inte heller sagt och det är ganska anmärkningsvärt, att ett årsmöte i en så stor och stark klubb och betydande institution i Malmö - en förening som omsätter så mycket pengar och engagemang, så mycket känslor - inte föranlett någon debatt inför en så betydande sak som ett ordförandeval. 

Det är förstås glädjande att det inte kommer huliganer i hundratals från diverse skumma firmor och gör revolution med en egen kandidat, det vill ju ingen - sådant är också fullt möjligt i ett demokratiskt samhälle - men det har ändå varit ohälsosamt tyst inför årsmötet i lördags.

Det finns invändningar mot valet av Anders Pålsson, det vet jag eftersom jag har fått en del reaktioner från både väntat och oväntat håll, med synpunkter på en man som fick sparken från en vd-tjänst på Hilding-Anders för nio år sedan och sedan dess inte innehaft något betydande näringslivsjobb. Om nu det är en förutsättning. 

Det är främst hans ledarstil som folk haft synpunkter på och detta var innan publicisten Jan Wifstrand, f d chefredaktör för DN och Sydsvenska Dagbladet, numera bl a ägare till nyhetssajten Rapidus, i ett uppmärksammat inlägg i Sydsvenskan ifrågasatte valet av Pålsson och menade att det skedde utan att inventera andra lämpliga kandidater.

Ifrågasatt ledarskap

Jag har ingen aning om Pålsson kapacitet. Jag har fått några hyggligt positiva omdömen, några mera neutrala, några mycket kritiska och somliga lite oroande. Den tydligaste kritiken går ut på att Pålsson fört ett lite otidsenligt, burdust ledarskap. 

Jag beklagar bara att ingen av dem som pratat mellan skål och vägg vågat att offentligen ifrågasätta. Jag måste ju skydda dem enligt källskyddsprincipen.

Wifstrands debattartikel rörde dock om i grytorna men de enda som offentligen reagerade - utan att egentligen gå i polemik - var en av MFF:s stödorganisationer, den s k Framtidsgruppen, som genom Jörgen Andersson mellan raderna tonade ner vikten av ordförandevalet den 1 mars 2019. Han menade - och så är det ju rent faktiskt - att valet av Anders Pålsson inte skall ses som något annat än ett fyllnadsval. D v s den interimistiskt tillsatte ordföranden när den ordinarie, Håkan Jeppsson, så hastigt och oväntat avled, får fortsätta att leda klubben Jeppssons mandattid ut tills man hittar någon bättre.

Malmö FF som motbilden

Det är årsmötet nästa år som räknas. Då skall en ny ledare för klubben väljas för egen mandattid på två år och till dess har valberedningen och andra intresserade (medlemmen Wifstrand bl a) möjlighet att bidra med sin klokhet och sin personkännedom.

Apropå Wifstrand så fick jag höra att han följde upp sin debattartikel i Sydsvenskan med att gå på årsmötet och att han var i stort sett den ende som tog till orda där för att betona vikten av ett väl underbyggt ledarval i Malmös kanske viktigaste organisation. MFF är med sin verksamhet och tyngd en mycket viktig motvikt till den nidbild av staden som medierna ofta förmedlar - ensidig och onyanserad och sällan i en komplett kontext.

Widstrand efterlyser, vad jag förstår, ett starkare namn från näringslivet för en så stor klubb som Malmö FF. Själv är jag väl inte alldeles säker på att ordföranden med naturnödvändighet måste rekryteras just i affärs- och bankvärlden. Bara den kapaciteten finns i styrelsen.

Preparerat och klart

Dagarna före årsmötet publicerade Jan Wifstrand på sin egen nyhetssajt, Rapidus, en intressant text som jag tror innehåller kärnpunkten av det som han egentligen vill åt; den rundgång och den slentrianmässiga symbiosen som inte bara idrottsklubbar utan också andra företag visar upp i relationen mellan styrelse och valberedning.

Det kanske inte går till riktigt som när Hans Cavalli-Björkman var ordförande i MFF (1975-1998), då han i god tid före årsmötet ringde upp valberedningens ordförande, Georg Österlin, och sa; ”Jag kör två år till”,  och Österlin prickade av och så var det klart. Men det finns ett förhållande generellt mellan styrelse och valberedning som skaver på demokratins trovärdighet. Detta faktum bör många i förenings- och företagsvärlden beakta.

Wifstrand skriver: ”En mötesordförande ber om nomineringar till valberedning. En i förväg vidtalad person i auditoriet (årsmötet) poppar upp som skjuten ur en kanon och har ett färdigt förslag som egentligen kommer från styrelsen. Allt är preparerat och stämmodeltagarna saknar reell insikt om hur allt gått till.”

Ohälsosam rundgång

En ohälsosam rundgång. I en stor del av föreningslivet är valberedningen en blindtarm man fixar till i slutet av mötet bara för att man måste. Alltför få tänker på vilken makt en valberedning har - och bör ha.

Jag skulle vilja gå så långt som att idrottsklubbar på MFF:s nivå, som både ekonomiskt och strukturellt närmat sig företagsvärlden, borde anlita en headhunter för att hitta den bäste.

En valberedning skall ha integritet, vara fristående och inte sitta i knät på styrelsen.

Den har också ett mera långtgående uppdrag som ofta förbises; den skall fungera som ett decharge-utskott vars uppgift är att efter valet, under mandatperioden följa upp styrelsearbetet. Om det flyter på eller gnisslar, om det finns samarbetssvårigheter, om de nyvalda fungerar, hur demokratin upprätthålls, om det finns kritik som inte får komma ut, visselblåsare som inte vågar. Det är en viktig uppgift som ofta förbises också i betydande sammanslutningar och företag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.