Vi vill locka ännu fler tjejer!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nyligen hade jag det stora nöjet att följa upplösningen av damernas SM-slutspel på plats i Linköping och Luleå inför storpublik och finalmatcherna direktsändes också i tv. Luleå HF stod till sist som segrare och kunde höja SM-pokalen för andra året i rad inför den jublande hemmapubliken. Jag vågar påstå att vi aldrig förr sett en sådan manifestation för damishockeyn på nationell nivå. 

Sveriges förbundskapten Ylva Martinsen under torsdagens ishockeymatch i ishockey-VM i Metro Arena. Foto Jonas Ekströmer / TT

Som om det inte var nog - i veckan kom de första siffrorna över utvecklingen av antalet barn i Tre Kronors hockeyskola. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Aldrig förr har så många flickor börjat spela ishockey!

Tre Kronors hockeyskola är vår verksamhet för alla barn upp till 10 år. Säsongen 2013/14 var antalet flickor i hockeyskolan 2.000 och nu, fem år senare, är det drygt 4.500. Alltså mer än en fördubbling.

Stort arbete bakom

För alla oss hockeyälskare och särskilt för mig som förbundsordförande är det här en mycket positiv utveckling. Men i ärlighetens namn ska sägas att jag inte är helt förvånad. 

Vi i svensk ishockey har gjort och jobbar sedan ett antal år med att göra en förflyttning. I den gemensamma strategin som lagts fast för perioden 2017-22 är ”tillgänglig för fler” och ”sportslig utveckling” två centrala strategier i strävan mot visionen att bli Sveriges mest engagerande idrott.

 Då handlar mycket om värderingar och ett inkluderande synsätt. I linje med just det finns vårt rekryteringsarbete. Vi går varje säsong ut med en direktinbjudan till landets hockeyskolor i 300.000 brev, översatta till de sex vanligaste språken utöver svenskan. 

Centrala ambitioner och initiativ i alla ära. Till syvende och sist är det i föreningarna rekryteringen sker på riktigt och det är alla tiotusentals föreningsledare runt om i landet som i första hand ska hyllas.

Vi har traditionellt sett varit dåliga på att rekrytera tjejer och har helt enkelt inte satsat tillräckligt på det tycker jag. Därför är det extra roligt att se att våra ansträngningar nu ger resultat. Men viktigare än någonsin blir nu att behålla alla tjejer som börjar. Därför är projektet ”Behålla flickor 10-14 år” tillsammans med distrikt och föreningar kanske något av det viktigaste vi gör just nu. 

VM inleds i Finland

I det arbetet behöver vi på mycket nära håll följa den grupp av tjejer som börjat i Tre Kronors hockeyskola år för år. De kommer att vara stommen i att ha fler med längre upp i åldrarna därför att där är det inte så många som vi vill att det ska vara. 

Damhockeyn kommer vara i fokus när Damkronorna i dag, torsdag, inleder VM i finska Ebso med spel mot Tyskland. VM-turneringen blir förbundskapten Ylva Martinsens första i sin roll och gruppspelet kommer innebära tuffa matcher. 

Svensk ishockey har alltid ambitionen att spela om medaljerna i alla internationella mästerskap. Samtidigt vet vi att USA och Kanada är i en klass för sig på damsidan. Därför är en kvartsfinal ett viktigt första delmål och sedan är siktet givetvis inställt på medalj. 

Med allt fler tjejer som börjar med ishockey bygger vi grunden för en långsiktig resa och möjlighet att en dag på allvar kunna mäta oss med och utmana stornationerna USA och Kanada. Den svenska modellen bygger på att vi har starka föreningar där spelarna i stor utsträckning kan utvecklas i sin hemmiljö. Därför är vardagsmiljön viktig för att vi också ska kunna skapa framgångar på kort sikt. Läger och spel i distrikts- och landslag blir en extra spetsverksamhet för de allra bästa att utvecklas i. 

Blickar vi över Atlanten har vi nyligen nåtts av beskedet att Kanada lägger ner sin högsta damliga. Så även om de kommit långt i den internationella konkurrensen på landslagsnivå tror jag att vi med den svenska modellen i botten har alla chanser att utveckla vår liga på bästa sett. 

Det är också därför vi i förbundet är i tagen att låta SDHL:s intresseorganisation få möjlighet att disponera de kommersiella rättigheterna för ligan. Det innebär att SDHL-föreningarna gemensamt kan teckna tv- och sponsringsavtal. En stor möjlighet för ligans kommersiella intäkter, men också ett stort ansvar. Modellen är densamma som för herrarna och bygger på att klubbarna tar ansvar för spelarna och deras förutsättningar fullt ut och att spelarna finns till landslagsverksamhetens förfogande. 

SDHL bäst i Europa

SDHL är Europas bästa liga och det ger oss förutsättningar och möjligheter. Något vi i Sverige måste göra är att få fram än fler duktiga svenska spelare som tar plats i SDHL. Jag tror att vi tillsammans med klubbarna i SDHL behöver diskutera hur vi i större utsträckning ska våga satsa på unga svenska talanger och ge fler chansen. 

Med fler svenska spelare i SDHL på sikt får vi också fler förebilder för de unga vilket stärker föreningarna och ligan på sikt och ger oss alla ett ännu starkare landslag.

Sedan en tid arbetar en grupp med representanter från ligor, spelarfacket och förbundet med att ta fram konkreta förslag på hur vi kan utveckla dam- och flickishockeyn ytterligare och ta nya kliv.  Förslag som kommer att diskuteras i förbundets styrelse som en viktig del i vårt strategiarbete.

En sak är säker. Vi har kommit långt med utvecklingen av svensk damishockey på kort tid. Men vi har den största delen av resan kvar framför oss.

Anders Larsson

Fakta

Premiären i damernas ishockey-VM blev inte riktigt enligt förhoppningarna. Tre Kronor föll efter straffavgörande.Tyskland vann med 2–1, men faktum är att svenskorna missade samtliga straffar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.