Högklassigt svenskt fotbollshantverk

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Om några dagar kommer jag att besöka min gamla skolstad Vadstena. Där regerar Gustav Vasa alltjämt, trähusen vänder sina kinder mot Vättern och den Heliga Birgitta försöker hålla den andliga nivån på himmelshöjd.

Och nu har staden bytt namn. Bara så där över en kväll. Nu heter den VadStina.

En stolt och pittoresk turiststad som till sina historiska storheter nu också kan foga in dagsaktuella Stina Blackstenius, hon som tryckte 2-1-bollen högt upp i det tyska nätet, ett mål som räddade en STOR svensk fotbollskväll.

Landslagstjejerna jublar och tackar publiken efter 2-1-vinsten mot Tyskland. ”Men vi vill mera, var tonen från laget efter avancemanget. Foto: Jonas Ekströmer

Jag satt i mitt sommartorp i Östergötland med fru, dotter och barnbarn. En gammal fotbollsfantast som mäter fotbollskvalitet med manlig måttstock, en nästan lika gammal hustru som kan vara ännu mera fördömande mot torftig fotbollsunderhållning i feminin tappning samt två tydliga feminister som är mera förlåtande och i varje fall starkare i sina förhoppningar om ännu en framryckning i jämställdhetskampen.

Ni skulle hört oss. Vi åt gott, drack några glas och lät oss alla förvånas och förundras.

Ett taktiskt storverk

Jag hade tippat 3-0 till tyskorna, Maja, mitt starkt feministiska barnbarn hade varit en hård recensent av det hon tidigare sett av det svenska landslaget. ”Det ser så ängsligt och torftigt ut”, tyckte hon.

Och jag höll med. Ända fram till den andra halvleken mot Kanada i åttondelen hade de svenska spelarna avslöjat sig som allra mest otillräckliga när tempot höjdes, trängseln ökade och tiden krympte, inne i hetluften där matcher avgörs. Usla passningar, trögt och slarvigt.

Nu skrek vi unisont, bankade i bordet, tjoade rätt ut till vildsvinen genom öppna fönster i den ljumma junikvällen. Det här var en riktigt stor svensk fotbollskväll och 2-1 mot Tyskland är förstås alltid någonting extra. Men den här segern, så som den grundlades, måste plockas in bland de allra bästa matcher den kvinnliga upplagan av blågult presterat. Det är VM, det var Tyskland, en av favoriterna, och det hade, som sagt, sett allt annat än bra ut.

Detta var praktfull, svensk fotboll med idogt arbete, ett evigt löpande, ett taktiskt storverk och - vilket var det bästa av allt - ett fenomenalt exempel på hur ett lag kan ge sig chansen mot en stor favorit genom att förvandla destruktivt slitjobb till konstruktiv, skapande fotboll. Med snabba beslut, okomplicerade kontringsattacker med öppnande bollar mot löpvilliga forwards.

Flest målchanser

Det kanske helt enkelt är så att Sverige, i kraft av sin historia som en av damfotbollens pionjärer, har försökt spela en högklassig, teknisk fotboll som laget helt enkelt inte behärskar. Här är det lätt att dra likhetstecken mellan de manliga och kvinnliga landslagen och om nu Peter Gerhardsson har löst den knuten och beslutat sig för att angripa fotbollsvärlden med samma ödmjuka stil - det som herrlandslaget (utom möjligen under en period med den lite yvige Hamrén) i årtionden firat triumfer med - så öppnar sig stora möjligheter för framtiden.

Jag har ju alltid tyckt att landslaget med främstVictoria Svensson, Hanna Ljungberg, Malin Moström, Lena Videkull, Terese Sjögran var bättre. Det var ett lag som kunde dominera matcher; därför att den internationella standarden då inte var lika hög, motståndarna inte så tekniskt utvecklade som idag. 2-1-segern över Tyskland kan vara den taktiskt bästa match ett svenskt damlandslag genomfört. Enkelheten, det raka spåret, det fantastiska arbete som toppspelarna Sofie Jakobsson, 29, Stina Blackstenius, 23, och Fridolina Rolfö, 25, utförde med outtröttliga löpningar och, aggressivt försvarsjobb. Sverige skapade betydligt flera målchanser än tyskorna och bara det är anmärkningsvärt. 

Rätt modell för VadStina

Den unga Vadstenatjejen Blackstenius, som nu återvänt till Linköping, har varit lika ifrågasatt som alla forwards blir som lämnar match efter match utan att göra mål. Men förklaringen är lika enkel som förvandlingen är självklar; Blackstenius är inte de små tekniska finessernas uttydare, inte den som löser upp knutar i trångmål och tidshets; hon är en effektiv, löpstark, uthållig och beslutsam forward av absoluta toppklass så länge Sverige väljer att spela ödmjukt, smart och enkelt istället för högmodigt och med övertro på den individuella nivån.

Jag vet inte hur många gånger jag sett det svenska herrlandslaget vinna matcher just på det här sättet och jag vet också att jag många gånger hävdat damfotbollens sämre underhållsvärde (och därmed försökt förklara den låga publika attraktionskraften) men med den här matchen tog svensk damfotboll ett stort steg mot det vi kallar enkelt, högklassigt, funktionellt svenskt fotbollshantverk.

Hedvig Lindahl har fått briljera i målet, Hanna Glas är för mig den stora överraskningen som högerback. Nilla Fischer har visat sin auktoritet i försvaret och det är verkligen illa för Sverige att varken hon (?) eller turneringens genomsnittligt främsta svenska, Fridolina Rolfö, finns med i semifinalen mot Nederländerna.

Sverige är OS-klart som ett av tre europeiska lag - bara det en oerhörd framgång - och nu blir det spännande att se om svenskorna än en gång kan genomföra ett taktiskt underverk. Men redan nu; tack för en underbar junikväll. Som vi skrek och gladdes, feministerna och jag, därute i gröngräset.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.