Klubbarna förstår inte sitt eget bästa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tre Kronor är hela Sveriges landslag! Hur ofta har vi inte hört förbundsansvariga trumpeta ut den meningen. Spelarna har haft sin fostran i hockey-Sveriges mylla, jordmånen har under en följd av år varit extremt god. Hängivna ledare och tränare, fjärran från rubriker och uppmärksamhet, är grunden till Tre Kronors totalt 11 VM-guld och två OS-guld

Den lilla rinken - där börjar allt för alla klubbarm och alla spelare. Där måste det finnas motivation.

Så har den varit, men hur ser framtiden ut? Kommer klubbar som IFK Ore, Tingsryds AIF, Nynäshamns IF, Huddinge IK, Lerums HC, Trångsunds IF, Gillbo och Höga Kusten Hockey, för att nämna några, fortsätta att leverera spelare till Tre Kronor.

Låt oss titta på backen Erik Karlssons tidiga karriär, i tisdags skrev han kontrakt med NHL-laget San Jose Sharks, som ger honom i snitt 109 miljoner kronor årligen – i åtta år. Erik, uppvuxen i småländska Landsbro, lärde sig hockeyns grunder i Boro/Landsbro, gick sedan vidare till Troja-Ljungby och Södertälje för att hämtas in av Frölunda, som direkt skickade honom på vidare utbildning i Borås.

Erik kan inte glömma

Den så kallade marknaden har fastställt hans värde , men jag hoppas att Erik aldrig glömmer sitt ursprung. Hur vaktmästare hemma i Landsbro lämnade över en egen nyckel till den hockeytokige Erik, som aldrig kunde få nog av att åka skridsko.

Hockeyförbundets årsmöte i helgen var ett slag i ansiktet, på det hockey-Sverige som år efter år försörjer inte bra Tre Kronor utan även Svenska Hockeyligan med spelare.

För mig är det gåtfullt att de röststarka distrikten så starkt ställde sig på förbundets sida vad gäller förslaget om ny seriemodell och sade nej till  den motion som krävde en översyn av kapitalkravet för hockeyallsvenskans klubbar. Följden kan bli att klubbar försvinner – och att de eldsjälar som finns runt om i vårt land tackar för sig.

Hockeyallsvenskans, och Hockeyettans, krav kastades i papperskorgen – det krävdes inte ens votering för att avfärda det rotsystem som tills nu frodas i den breda hockeymyllan.

Redan offer

Redan har Malmö-laget Pantern lämnat in konkursansökan och kommer inte till spel i höstens hockeyallsvenska serie. Minst två lag, Västervik och Vita Hästen, tvingas ansöka om så kallat kontrollår hos licensnämden. De lever inte upp till kravet om två miljoner kronor i eget kapital, nu har de säsongen 2019-2020 på sig för att justera bokslutet.

Visst är en kravbild nödvändig, men inte till priset att entusiasmen och kärleken till ishockeyn falnar. Skräckscenariot är förstås att SHL-lagen blir än större främlingslegioner än i dag. Personligen ser jag hellre svenska spelare i SHL, alla dagar i veckan, än spelare som misslyckats att få kontrakt i diverse andra ligor.

Det nya serieupplägget, träder i kraft säsongen 2020-2021, är inte tillräckligt för att hela hockey-Sverige ska leva. Nyordningen innebär i korthet ett lag ner och ett lag upp gällande SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. 

Efter massiv kritik öppnade SHL ett nålsöga – vackert så, men det krävs mer för att ideellt arbetande klubbledare ska orka med sin viktiga gärning – att plocka fram morgondagens Erik Karlsson. 

För en sak vet vi – det kommer inte att ske i SHL-klubbarna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.