Använd idrottens styrka och möjligheter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsvän, du statsminister, det här är ett öppet brev till dig, vårt land förändras, liksom diskussionen om det. Bestialiska mord på unga människor har dominerat löpsedlar och nyhetsprogram. Alltfler känner rädsla och kanske också vanmakt.

De akuta frågorna handlar naturligtvis om polisresurser, om rättssystemets möjligheter att snabbt lagföra brottslingarna, så att de skyldiga grips och döms. Detta måste lösas imorgon, eller helst igår.

Låt mej berätta för dej om idrotten, om idrottens styrka och möjligheter.

Idrotten är landets i särklass största folkrörelse. 890 000 personer i Sverige har ledaruppdrag i någon idrottsförening. 

73 procent av barn och ungdomar i åldern 6 – 12 år är medlemmar i en idrottsförening. I åldern 13 – 25 år är andelen 41 procent. Drygt 160 000 ungdomar i åldern 7 – 25 år deltar varje dag i en bidragsberättigad idrottsaktivitet.

 Coachar, tränar, tvättar, lappar, tröstar, uppmuntrar, knyter skor, plåstrar om

Många av de ideellt arbetande ledarna är också föräldrar som coachar, tränar, tvättar, lappar, lagar, tröstar, uppmuntrar, kör bil, säljer lotter, knyter skor, snyter näsor, kyler ner och plåstrar om. De ger en öppen och varm famn att krypa in i och ett knä att krypa upp i, när det besvikna barnet som bäst behöver stöd och tröst. 

För ett antal år sedan frågade man barn och ungdomar vilken person de hade störst förtroende för. På första plats kom föräldrarna. På andra plats kom idrottsledarna, som ofta är extra stöd, ”extramammor eller extrapappor”. Längre ned på listan kom lärare och alla andra som barn och ungdomar kommer i kontakt med i vardagen.

I laget och föreningen spirar också ungdomarnas drömmar. Någon vill bli gymnastiklärare och tränare. Någon drömmer om att bli en ny Zlatan. Så kan idrottens gemenskap bidra till de vackra drömmarna, hålla planerna på en kriminell bana borta. I idrottens mäts framgången i medaljer och proffskontrakt, inte i rånarbyten och stulna bilar. Så kan elitidrottarna istället för de kriminella bli goda förebilder bland de unga.

I Brommapojkarna, denna fantastiska fotbollsförening i västra Stockholm, är 38 procent av ungdomarna är födda utomlands eller har föräldrar som är födda utomlands. Var i samhället hittar vi en plats, där integrationen fungerar bättre än i idrotten? 

De ideella idrottsledarna lägger ned ett arbete motsvarande 140 miljoner timmar per år i föreningarna. Om ledarna fick betalt motsvarande en fritidsledarlön för den tid de lägger ned på idrotten skulle det innebära ett värde, inkl. sociala avgifter, om drygt 30 miljarder kronor per år. Det motsvarar en kommunal skattehöjning på ca två kronor. Och det kan jämföras med det statliga idrottsanslaget på två miljarder kronor.

Ger tillbaka mer än 15 gånger

Idrottsledare ger tillbaka mer än 15 gånger det statliga anslaget.

Det kommer tillbaka 35 miljarder varje år i skatteintäkter från idrotten. Det är utväxlingen på det totala stödet från stat, landsting och kommuner på ca 7 miljarder kronor. Med sämre förutsättningar för idrotten blir Sverige fattigare och otryggare.

Det är viktigt att det statliga anslaget till idrottens kärnverksamhet ökar. Vi idrottsledare arbetar bäst, när vi får arbeta med att utveckla föreningen och idrotten. Olika projektbidrag för att tillgodose de politiska agendorna är vi lika gärna utan. Vi är idrottsledare, vill inte ha rollen som statliga eller kommunala tjänstemän. 

Kommunernas ansvar är stort. Till Stockholmsregionen flyttar varje år 40 000 personer, två fullsatta SL-bussar om dagen, från de delar i Sverige, där idrottsplatsen bl.a. för de stora lagsporterna är en viktig del i områdets gemenskap. Anläggningsbristen i bl.a. storstadsregionerna hotar den svenska idrottens viktiga framtidsmål om en verksamhet, där allt fler är med allt längre upp i åren. Som partiledare har du stora möjligheter att berätta denna sanning för kommunpolitikerna.

Till sist ett mycket personligt råd. 

Minskar klyftan till beslutsfattare

Det blir allt färre politiker som har erfarenhet från förvärvsarbete och insatser i svenskt folkrörelsearbete. Det blir allt fler som tidigt väljer politiken som yrke. Förtroende för politiker minskar. Politikerföraktet ökar. Det är inte bra för Sverige.

Förslag som gör svensk idrott ännu starkare, kan också minska klyftan mellan väljare och valda. 

Det parti som blir först med en riktigt bra dialog med idrotten om framtiden kommer att vinna stor respekt i landets största folkrörelse. 

Ring mej, om du vill prata mer om idrottens möjligheter att bidra till ett tryggare Sverige.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.