Derbynerver piskas upp i Köpenhamn

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När lottningen för gruppspelet i Europa League var över var det ett lag i gruppen som tilldrog sig intresset: Malmö FF. Dynamo Kiev beskrevs som osexigt, Lugano som intetsägande, men Malmö som ett ”fett” lag att möta, ett derby mot broderfolket, grannstaden och om vilken klubb som är bäst i Skandinavien

FCK:s karismatiske tränare, Ståle Solbakken, är beredd att ta emot grannen, MFF.

FC Köpenhamns spelare gav direkt uttryck för att de gärna hade mött Arsenal, Sevilla eller Manchester United från seedningsgrupp 1. Det hade varit roligare för supportrarna och hade varit bättre rent kommersiellt. Istället blir det kamperna mot Malmö FF som tilldrar sig mest intresse, inte bara i Köpenhamn utan i hela Danmark.

En historisk rivalitet

Det finns en dansk-svensk rivalitet som gör matcherna mellan FCK och MFF till en nationell angelägenhet. Denna späs på av att de kommer att ha derbykaraktär med fulla läktare i Malmö och möjligen också i Köpenhamn, av att fyra danskar från olika delar av Danmark spelar i Malmö (Anders Christiansen, Søren Rieks, Lasse Nielsen och Jonas Knudsen) och två svenskar i FCK (backen Pierre Bengtsson och målvakten  Karl-Johan Johnsson som värvades i juli). 

Klubbarna harflera gånger köpt och sålt spelare och tränare av varandra och det blir prestigemöten om vilket lag som är bäst i Skandinavien. I Malmös supporterled minns man även den danska polisens brutala behandling i Royal Leaguemötet 2005.

FC Köpenhamn gör sitt 13:e Europagruppspel de senaste 14 säsongerna, Malmö sitt femte sedan 2011. Av dessa har FCK spelat fyra gruppspel i Champions League, Malmö två. FCK, seedat som 48:a i Europa, är favorit mot MFF (seedat 77:a) och att ta sig vidare från gruppen. 

FCK är en större och något rikare klubb, men det är inte David mot Goliat. Det kommer sannolikt att bli två intensiva, jämna matcher där små marginaler blir avgörande.

FCK en del av en koncern

Malmö FF lyfts fram som den rikaste klubben i Sverige, men FCK är som en del av koncernen Parken Sport & Entertainment större och förvärvar och säljer ofta spelare för 20-30 procent högre summor än Malmö gör (och ännu mer nu när den svenska kronan är svag). De senaste två åren har t.ex. Robin Olsen och Robert Skov sålts för summor i 100-miljonersklassen och nyligen köptes spanjoren Pep Biel för 50 miljoner kronor.

Parken Sport & Entertainment hade 2018 en årsomsättning på 781 miljoner danska kronor (ca 1,1 miljarder svenska kronor), varav fotbollen utgjorde 34 procent och resterande delar bestod av äventyrs- och semesterbybolaget Lalandia (59 procent) samt kontorsuthyrning (7 procent). Koncernen gjorde en förlust på 145 miljoner danska kronor efter att gymkedjan Fitness DK sålts med en förlust på 242 miljoner danska kronor. 

Malmö FF:s årsomsättning låg på 343 miljoner kronor och vinsten på 40 miljoner. Skillnaderna varierar mycket beroende på om klubbarna deltar i Europagruppspel eller inte samt om de gör någon större transfer. 

Större ekonomiska risker

FCK tillåts som en del av ett aktiebolag i en stor koncern ta större ekonomiska risker och stora förluster kan accepteras enskilda år, men det är också kopplat till att sannolikheten för att FCK vinner ligan och får kvala till Europa är betydligt högre än för Malmö. FCK har under 2000-talet vunnit den danska ligan 12 gånger, tagit silver 5 gånger och brons 3 gånger. 

Bara en gång (2018) hamnade klubben utanför pallen och blev fyra. TV-intäkterna är högre än i Sverige och seriesegraren av ligan får en högre andel av potten än i Sverige. 

Därutöver finns en förmånlig expertskatt i Danmark som gör att utländska spelare bara behöver betala 32,84 procent i skatt under sju års tid (istället för 56 procent som är det vanliga i de lönenivåer som det handlar om).

"Möjligt att fylla Parken"

Medan Malmö FF är en medlemsförening är FC Köpenhamn til syvende og sidst inte bara en fotbollsklubb, utan en del av ett aktiebolag där aktieägarna ropar på ekonomisk avkastning och klubben drivs ytterst kommersiellt. 

Mittbacken Andreas Bjellands kommentar till lottningen till Europa League var på sitt sätt talande: 

- I allas öron låter Arsenal, Sevilla och Manchester United mer sexigt än Dynamo Kiev. Vi skulle nog haft bättre möjligheter att fylla Parken med de lagen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.