Klubbarna har aldrig haft det bättre ställt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu börjar ishockeyns miljardrullning.  SHL:s totalomsättning på 14 lag beräknas under säsongen 2019-2010 uppgå till drygt 2,5 miljarder kronor. En penninggalopp som slår alla tidigare rekord.

 SHL AB:s sex-åriga avtal med C More-gruppen garanterar ligans klubbar mellan 40 och 50 miljoner kronor. Mot bakgrund av C Mores stora plånbok men också ett i övrigt gynnsamt sponsorläge, på såväl nationell som lokalnivå, innebär att hockeyn flyger mot nya himmelska höjder.

Löneutvecklingen skenar, under ”silly season” har det varit huggsexa i spelargrytan, aldrig tidigare har så många ”återvändare” från utländska ligor valt att i vinter tjäna sina pengar i svenska rinkar.

Patrik lämnade NHL

Främst illustrerat av Patrik Berglund, 31 år med över 700 NHL-matcher och som valde Djurgården framför Buffalo i NHL. Här finns ytterligare flera goda namn som Anton Rödin, tillbaka i Brynäs, Johan Sundström och Nicklas Lasu, båda Frölunda och Dennis Everberg, Rögle. Till kategorin unga ”hemvändare”, som av skilda skäl inte slagit i NHL/KHL hör Victor Ejdsell, Färjestad och Jakob Forsbacka Karlsson, Växjö.

Inför förra säsongen stormade det i SHL:s högborg i Globen-området. Jörgen Lindgren, 52 år, arkitekt bakom det hyllade TV-avtalet och ligans affischnamn, hade blivit för stor för ligans styrelse och sparkades över en natt. Samtidigt stormade det kring domarbasen Ulf Rönnmark som hastigt beskrevs som oduglig av sina domarkolleger – han fick också gå.

In lyftes Växjö Lakers ordförande Michael Marcel, 55 år, som tillfällig vd. Han beskrevs vid tillträdandet av Smålandsposten som ”den osynlige mannen”. Michael Marcel har förblivit osynlig, trots att inte längre är tillfällig utan ordinarie.

Säsongens upplaga av SHL, tidigare Elitserien,  är den 44:e upplagan. Ekonomiskt har ligan aldrig varit starkare, den har också förvandlats till jätten glufs-glufs med stark ambition att hålla armlängds avstånd till konkurrerande Hockeyallsvenskan.

Flertalet av SHL-klubbarna har välfyllda bankkonton, främst beroende på smarta arenaupplägg och juridiska lösningar som gjort den ideella föreningen till en koncern med flera bärande bolag.  Färjestad och Frölunda är klassens ljus med ett eget kapital som överstiger 100 miljoner kronor.

Press på Redhawks

Gossen Ruda i sammanhanget är Malmö Redhawks  som  inte når upp till det kapitalkrav som krävs. Det innebär att föreningen har placerats i ett dispensår, säsongen 2019-2020. Enligt reglerna kan denna typ av dispens endast ges en gång under en fem års period.. För spel i SHL säsongen 2020-2021 är kapitalkravet 6 miljoner kronor. Kniven på strupen för ”Rödhökarna” med andra ord.

Vad som borde oroa klubbkassörer är löneutvecklingen, den kan knappast kallas sund när den överstiger 60 procent av koncernens samlade intäkter. Snarare kan löneracet liknas vid Ebberöds bank, ett danskt folklustspel från 1923, i dag begreppet för affärsverksamhet som drivs med små utan helt utsikter att nå lönsamhet.

SHL:s omöjliga ekvation är att balansera utgifter mot intäkter. Publikt har 2000-talet varit en framgångs saga. Trots, eller tack vare den ökade TV-exponeringen med allt flera digitala kanaler, har arenorna fyllts som aldrig tidigare. Totalt 2 483 262 personer fanns på plats under grundserien och slutspel förra säsongen. En ökning med 128 820 åskådare. Bästa publiksnitt på mästarlaget Frölunda 10 071 åskådare per  match följt av finalmotståndare Djurgården, 7 355 åskådare per match. I Växjö och Skellefteå är intresset vikande, båda i botten i publikligan med 4 691 åskådare respektive 4 523 besökare.

Färjestad en favorit

Min favorit att höja Le Mat-pokalen, mästartrofén, är Färjestad, serieseger förra säsongen och flest gjorda mål i SHL för andra säsongen i rad. I våras slarvade laget bort finalchansen efter debacle mot Djurgården i semifinal. Stark förste målvakt i Markus Svensson, vissa frågetecken på backsidan men imponerande stark forwardsuppsättning. 

Första utmanare är Thomas ”Bulan” Berglunds Luleå. Små förändringar i en trupp som landade  på andra plats i grundserien i våras, med samma poäng som Färjestad. Laget vek ned sig oväntat lätt mot Frölunda i semi, 1-4 i matcher och med sista smäll, 2-6 i hemmarinken. Luleås hittills enda SM-guld är från 1996 – det andra kan komma våren 2020.

Nykomlingarna Leksand och IK Oskarshamn är givna som lag 13 och 14 efter 52 omgångar. Men även den här säsongen kan C-More checken räddas via kvalspel mot Hockeyallsvenskans lag. Det är först till säsongen 2020-2021 som den nya serieordningen gäller, direktnedflyttning för ett lag från SHL, och ett lag upp från Hockeyallsvenskan – utan föregående kval. 

Det underbara för både Leksand och Oskarshamn är att fyra segar i 2020 kvaldramatik räcker för fortsatt SHL-chans.  Leksand har inför säsongen haft cirka 45 miljoner i spelarbudget, mot drygt 20 miljoner för IK Oskarshamn. Ishockeyn är ojämlik – vem kan hävda motsatsen?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.