Kommunerna glömmer bort grönytor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Sverige har historiskt varit ett föredöme när det gäller att bereda plats och aktivitet i våra urbana miljöer. Men ingen kan leva på gamla meriter.” Så står det i förordet till skriften Rörelserik stadsutveckling, som Tankesmedjan Movium publicerade i somras i samverkan med Riksidrottsförbundet. 

För många kommuner har mycket lättare att hitta ytor för parkeringar än grönområden.

2018 färdigställdes flest lägenheter sedan 1973. Byggtakten är fortsatt mycket hög i våra växande städer runt om i landet. Det förtätas och byggs helt nya områden. Men alltför ofta finns inte idrotten med i planeringen. Just nu pågår dessutom idrottsrörelsens förändringsarbete, Strategi 2025, där fler ska idrotta genom hela livet för att må bra och få möjligheten att vara en del av gemenskapen. För att det ska bli verklighet behövs tillräckligt med plats för idrott. 

Saknar analys

I den helt färska undersökning som RF låtit göra bland landets kommuner svarar bara 45 procent av kommunerna att de har gjort en analys av tillgång till idrottsytor i kommunen. Bara 35 procent av kommunerna uppger att de har en utvecklingsplan för idrottsanläggningar.

Forskningen visar att så kallade ”mjuka värden” bortses från i planeringsarbetet. Det största inflytandet i planeringsarbetet får alltid det delar som har nyckeltal som parkeringsplatser till exempel.

Idrott som är en del av den sociala hållbarheten är ett ”mjukt värde”. Det finns inga nyckeltal på hur många idrottsplatser det ska finnas per hundra barn eller längsta avstånd från bostad till olika typer av idrottsytor. Det är tydligt att det slår igenom i samhällsplaneringen. För att i framtiden bygga hållbara städer och samhällen är detta något som behöver hanteras. Inte minst i storstadskommunerna – speciellt i Stockholmsområdet – lämnar nuvarande situation mycket övrigt att önska. Det är något jag, liksom många andra idrottsledare, oupphörligen brukar påpeka.

Damma av idrottsutredningen 

Allt var inte bättre förr, långt därifrån. Men det kanske är dags att damma av idrottsutredningen Idrott åt alla från 1969 som slog fast att: ”Idrotten bör vara varje medborgares egendom och samhällsstödet till idrotten bör ges sådan utformning att idrottsliga aktiviteter erbjuds människorna över ett så brett fält som möjligt”.

Sverige har Nordens mest inaktiva barn och bara 22 procent av tjejerna och 44 procent av pojkarna i 10–15-åldern når de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet. Det kan och vill vi ändra på.

Idrottsrörelsen ger mer än bara träning. Vi ger ett sammanhang, vi skapar möten över gränser, vi är en plats för gemensamma beslut som kräver samtal och respekt. Vi gör demokrati.

När alltför få kommuner planerar för idrott och rörelse behöver staten peka tydligare. Idrott behöver skrivas in i plan- och bygglagen och bli mycket tydligare i Boverkets vägledning till kommunerna. Handböcker och nyckeltal för idrottens plats i samhället behöver tas fram.

Plats för idrott måste gå från ett område som i bästa fall skrivs om i svepande ord i kommunala översiktsplaner till att bli mål och riktlinjer som kan mätas och följas upp. Det är statens uppgift och det är dags att det ansvaret tas.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.