”Ska vi gå med på allt som politikerna vill?”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi har tagit del av RF:s positiva besked, såsom 10 miljoner till ”idrotter i segregerade områden”, nästan 30 miljoner till en ”kraftsamling kring idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse inom ramen för skoldagen” och 70 miljoner till ”etableringsstöd för nyanlända”. Senast 20 miljoner kronor till ökad idrottsaktivitet bland de äldre.

Det är positivt med nya statliga pengar, men samtidigt är jag övertygad att vi inom idrotten hade använt de nya pengarna annorlunda om vi själva fått välja.

Efter några år av utredning och otaliga möten och diskussioner fick alla specialförbund inom Riksidrottsförbundet den 25 oktober till sist besked om det nya stödet med konkreta belopp. Nu hade Riksidrottsstyrelsen tillsammans med kansliet tolkat och räknat fram och tillbaka med de ramar och principer som lades fast vid Riksidrottsmötet innan sommaren.

Bara omfördelning av resurserna

Några förbund stod som vinnare medan andra blev förlorare. 

Det tråkiga i kråksången är bara att det inte finns några nya resurser, utan allt handlar om att de befintliga resurserna omfördelas mellan olika förbund och projekt. 

Förra hösten skrev jag en krönika i ishockeyförbundets officiella tidning och i våra webbkanaler med rubriken ”Statliga idrottspengar ska huvudsakligen gå till barn- och ungdomsidrotten” där jag uttryckte min oro över att den nya modellen för stödformer skulle slå mot de yngsta.

Tyvärr har min oro besannats när det gäller ishockeyn. Det är förvisso inte alldeles enkelt att jämföra det nya stödet med det vi för närvarande har, men för oss inom ishockeyn är resultatet att stödet till förbundet kvarstår på ungefär samma nivå som tidigare medan föreningsmedlen i nuvarande Idrottslyftet på ungefär 8 miljoner mer än halveras till knappa 4 miljoner i föreningsstöd. 

Det är med medel från Idrottslyftet som vi idag underlättar och finansierar arbetet med rekryteringen av nya barn till ishockeyn i Tre Kronors Hockeyskola. Ett arbete som varit mycket framgångsrikt och lett till en ökning av antalet barn med hela 30 procent de senaste fyra åren. 

Bland flickorna har vi samma period sett mer än en fördubbling! I samma stund vill jag lugna alla föreningsledare och tränare i svensk ishockey. 

Prioriter alltid ungdomarna

Oavsett vilken räknesnurra RF använder kommer vi i svensk ishockey alltid att prioritera barn- och ungdomsverksamheten. Det är principiellt och grundläggande för oss. Nu får vi helt enkelt försöka fördela om resurserna och prioritera bort något annat.

Samtidigt leder det här mig in på de egentliga frågorna. För det första: ”Hur kraftsamlar vi för att öka stödet till idrotten?”. För det andra: ”Hur använder vi våra gemensamma resurser bäst?” 

Här behöver vi ta ett gemensamt ansvar och vi förbund kan inte lägga allt i knät på Riksidrottsstyrelsens ledamöter. Vi inom ishockeyn motionerade tillsammans med fotbollen, simningen, handbollen, bandyn och basketen till Riksidrottsmötet i våras om att något behöver göras. Även golfen och innebandyn hade motioner på samma tema. 

Riksidrottsstyrelsen var snabba med att föreslå att det viktiga arbetet inte skulle placeras i någon långbänk eller parlamentarisk utredning utan det skulle bli ett arbete som inleds omgående. Givetvis uppskattade vi det positiva gensvaret, men framförallt ser vi fram emot kommande arbete med konkreta åtgärder som följd.

Men vi behöver ställa oss frågan om vi verkligen ska gå med på alla politikens pekpinnar framöver och om vi ska acceptera alla riktade stöd vi erbjuds. Givetvis ska politiken kunna ha synpunkter på ”VAD” vi gör för pengarna. Men ”HUR” vi gör det behöver vi som självständig idrottsrörelse själva få bestämma. Annars är risken uppenbar att vi går vilse i djungeln av olika projekt och initiativ och tappar bort grunden. 

Med grunden menar jag vardagsmiljön på föreningsnivå där den verkliga idrotten sker och där det ideella ledarskapet är helt avgörande. 

Det är idrott vi är bra på

Det är idrott vi är bra på och det är med idrotten som grund vi formar goda samhällsmedborgare och skapar samhällsnytta, inte tvärt om!

Grundläggande för mig är att varje specialidrott själv vet bäst hur den egna sporten ska bedrivas och hur resurserna gör nytta i sin idrott. Det betyder helt enkelt att fäktningsförbundet vet bäst hur fäktningen ska utvecklas och att friidrottsförbundet har den bästa kompetensen gällande friidrottens utveckling. 

Givetvis anser jag samma sak när det gäller ishockeyförbundet och svensk ishockeys utveckling. 

Med det sagt behöver vi nu gemensamt i idrottsrörelsen diskutera hur vi får mest idrott för pengarna och vad som ska bedrivas i det gemensamma och vilka resurser som ges till respektive specialidrott. För närvarande har vi grovt räknat omkring 200 anställda centralt och 500 i distrikten inom det gemensamma i form av RF/SISU. 

Jag anser inte att vi behöver bli färre anställda inom svensk idrott, utan snarare tvärt om. Det vi däremot behöver fråga oss är hur vi får mest idrott för pengarna och använder resurserna på bästa sätt.

Jag är ordförande i ett förbund där vi som sagt nyligen fått veta att vi tappar många miljoner i statligt stöd till verksamheten kommande år. Med andra ord blir jag skyldig vår verksamhet att svara på hur vi skapar mer hockey och idrott för pengarna. 

Men framförallt vill jag och ishockeyn vara med och bidra till en stark, effektiv och sammanhållen svensk idrott. Vi har med andra ord en principiellt viktig resa framför oss i idrottsfamiljen. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.