Oförutsägbart eller nagelbitande?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Två gånger Johansson har tagit Örebro HK till SHL-toppen.  Nya namn sätter färg på  hockeylivet, Mikael, 58 år, vd. och klubbdirektör samt Niklas, 48 år och sportchef, är männen bakom serieledningen i hockeyns högsta serie, för första gången någonsin.

Båda kom in i föreningen under 2017 efter tidigare års turbulens och ekonomisk oro. Mikael, med en bakgrund som företagsledare i Gunnebo Industrier, men också som spelare i dåvarande Örebro IK 1984-1991.  Niklas, från sportchefsjobb i Arboga och Västerås IK.

De fann varann, och tre år senare är Örebro, jämte Rögle höstens skrällag och får vila i serieledning efter 16 omgångar, 34 poäng med två poäng ned till just Rögle och tre till mästarlaget Frölunda.  SHL har nu uppehåll för landslagsturneringen Karjala Cup till den 14 november.  

Med 41 miljoner i spelarbudget har Niklas Johansson byggt ett lag som  vinner på löpande band, nio tre poängare på de 10 senaste, och har skapat en hockeyfeber i klass med den så kallade ”Miljonkedjans” framfart i början av 1980-talet. Hockeynostalgiker minns förstås trion Martin Karlsson, Hardy Nilsson och Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundbergs sejour i dåvarande Örebro IK.

Fantastiska miljonkedjan

”Miljonkedjan” lyckades ändå inte etablera ishockeyn på allvar, sporadiska besök i kvalserier och den tidens högsta serie slutade alltid i besvikelse.  Efter flera års ekonomisk kamp för överlevnad var konkursen ett faktum.

1990 nybildades HC Örebro 90 och laget började om i dåvarande division 3. Namnet ändrades till Örebro HK, men ekonomin var fortfarande ett sorgebarn.  Sporrade av ett stort publikintresse kunde äntligen SHL-biljetten skrivas ut till 2013-2014.

Efter stor kvaldramatik förnyades kontraktet våren 2014, och föreningen är nu ute i sjätte raka SHL-säsongen. Duo Johansson kan glädja sig  åt såväl ekonomi som de sportsliga resultaten är i balans.

Vid årsmötet i juni redovisades en ökning av omsättningen från 102 miljoner till 114 miljoner kronor. En förlust på 3.9 miljoner kronor 2017-2018 hade under 2018-2019 års säsong vänts till en mindre vinst på 300 000 kronor. 

Det egna kapitalet uppgick till 6.4 miljoner kronor. Väl över licensnämndens krav på fem miljoner. men långt under klassens stora ljus Färjestad med 116 miljoner i kassan, där egna eventbyrån, dotterbolaget, Great Event of Karlstad, är en del av förklaringen. 

TV-avtalet med C More har precis, som för andra SHL-klubbar, bidragit till att sanera ekonomin i Örebro. Duo Johansson kan även luta sig mot ett starkt kommersiellt intresse och en publikhausse som under de senaste åren förvånat även återhållsamma SHL-röster.

Fullsatt i arenan

Ombyggda Berhn Arena, med kapacitet av 5 500 åskådare, är oftast fylld tiill sista plats.  Ishockey ä r inne i den forna skomakarstaden. Publiken är en stark ekonomisk grundplåt för Mikael Johansson.

På isen har Niklas Johansson format en trupp bestående av sex nationaliteter. Tjeckiske målvakten Domink Furch, 29 år och hämtad från KHL-laget Severstal Tjerepovets och rutin från tjeckiska A-landslaget är hans juvel. Ett oskrivet blad vid säsongstarten men inte för Niklas som hade scoutade tjecken redan förra säsongen. Han har varit skillnaden i flera matcher och har i räddningsprocent 92,17.

I truppen finnas också fyra från vardera Finland och Kanada/USA. Men också fem som har skolats i Örebro sedan tidig juniorålder samt Mora-fyndet Mathias Bromé, 25 år. Uppväxt i Huddinge IK, men genombrott i Mora förra säsongen. Nu med i Karjala Cup-truppen efter totalt 15 poäng (6+9) så här långt. 

Totalt har Örebro tio utländska spelare, det är ingen tillfällighet. Dessa är generellt billigare än svenska, och med rätt fingertoppskänsla finns möjligheter att hitta fynd på främmande isar. 

Örebros sportchef har också tvingas visa hårda nypor, styrd av ekonomiska realiteteter. Inför säsongen 2017-18 och ny i rollen sade han upp kostsamma kontrakt med Örebro publikens stora kelgris, målvakten Julius Hudacek, backen Alexander Hellström och poängstarke amerikanen  Greg Squires.

Orkar de hela vägen?

Tränarkarusellen i Örebro är värd sitt eget kapitel. Just nu vilar lugnet över coachbänken där trion Niklas Eriksson och Christer Olsson med stora Leksands-hjärtan och Färjestads legendaren Jörgen Jönsson huserar. Tidigare har tålamodet varit kort, få andra idrotter är så resultatstyrda som pucksporten.

För identiteten i truppen, och för den trogna publiken, svarar 35-årige Marcus Weinstock, nu ute i sin 10:e säsongen och fortfarande pålitlig poängmakare, 9 poäng (5+4) är mer än godkänt.

Står Örebro distans, eller byts höstens succé mot ovisst nagelbitande på nyåret 2020?  Charmen med ishockey är det oförutsägbara. Även om plånbokens storlek i allt större utsträckning sätter ramarna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.