Luleå är ett tips som håller i SHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Av årsredovisningen framgår ett föreningen mottagit 22 miljoner i gåvor – det vill säga bidrag från miljardären Jakob Porser, stor Luleåsupporter och välkänd spelutvecklare.  

Det egna kapitalet uppgick vid säsongstart till 26,5 miljoner, det högsta värdet hittills, främst beroende på ett framgångsrikt eventbolag och kontroll över den egna arenan.

Nu är norrbottningarna högaktuella även på isen. Efter fem raka segrar och 11 vinster på de tolv senaste omgångarna  leder Luleå SHL. 

Thomas Berglund, engagerad Luleå-tränare

Våren 1996 , för 23 år sedan stod tiden stilla i Luleå och Norrbotten. Ett historiskt första SM-guld hade bärgats i slitna Frölundaborg efter finalseger 3-2 mot Västra Frölunda och därmed 3-1 i matcher.

När Le Mat pokalen hissades i luften väcktes känslor till liv  som aldrig förr. Finalen klassas som den brutalaste och hårdaste av alla finaler som har spelats. 

Kastade sig med huvudet före 

Allt fick sin kulmen lördagen den 6 april 1996 när nuvarande tränaren Thomas ”Bulan” Berglund  kastade sig med huvudet före ned på isen, för att blockera pucken. Tröjan var blodig, men Norrbotten hade fått sitt första mästarlag någonsin.

Luleå var också i final 1997, förlust mot Färjestad och 2013, förlust mot Skellefteå. Hockeytempen är alltid het i  Norrbotten och 2019 är inget undantag.

 Efter fem raka segrar och 11 vinster på de 12 senaste  har ”Bulans” gäng parkerat i toppen med 47 poäng efter 22 omgångar. Jag har själv Luleå som serieetta och svenska mästare, och ser ingen anledning att ändra på det tipset.

Luleås ishockey är målsnål, 62-37 i målskillnad vittnar om att ”Bulans” lag försvarar sig väl, på bekostnad av offensiven. En välkänd regel är att en bra defensiv skapar mästarlag, och på de sex senaste matcherna i SHL har kassen endast vittjats fyra gånger. Storslaget.

Målvaktsparet, Joel Lassinantti, belönad med ”Honkens Trophy” efter förra säsongen samt David Rautio, är ligans bästa par. Backsidan leds av Erik Gustafsson, 31 år, och med erfarenhet från både NHL och ryska KHL. Tvåvägsback som hanterar alla delar av spelet. Av legendaren Börje Salming utsedd till ligans bäste back 2018 och tilldelade med ”Salming Trophy”.

Notera att den interna poängtoppen har två backar högst upp, talangfulle Nils Lundqvist, 16 poäng följd av Erik Gustafsson och forwarden Robert Kovacs, båda 14.

Rekryterades från SSAB

Bland forwardar finns ett uppsjö av poängspelare, samt ett knippe ungdomar färdiga för att blomma ut. Som Filip Hållander, 19 år, Timrå-fostrad, utlånad av NHL-laget Pittsburgs Penguins den här säsongen.  Här finns också 18-årige Noel Gunler som följdes av hela 15 hela 15 NHL-scouter i lördagens möte med Linköpings HC. Noel är son till Joakim Gunler som ingick i guldtruppen från 1996.

2018-2019 års Luleå-upplaga styrs från vd. stol av Stefan Enbom, 59 år hämtad från SSAB.  Han styr inte bara över herrlaget, Luleå är också en av landets ledande föreningar på damsidan med två SM-guld de senaste tre åren.

Under hans ledning har Luleå efter några skakiga år tagit steg in i ligans ekonomiska finrum, Säsongen 2018/2019 var både sportsligt och publikt en av de mest framgångsrika i föreningens historia. Nettoomsättningen uppgick till 171 miljoner kronor mot 128 föregående säsong.  Den totala skillnaden mellan kostnader och intäkter blev  plus 17 miljoner kronor, det bästa resultatet någonsin.

Av årsredovisningen framgår ett föreningen mottagit 22 miljoner i gåvor – det vill säga bidrag från mångmiljardären Jakob Porser, stor Luleåsupporter och välkänd spelutvecklare.  

-Jakob kommer att hjälpa oss under lång tid framöver, har Stefan Enbom sagt i intervjuer.

Hur blir det med arena i framtiden?

Det egna kapitalet uppgick vid säsongstart till 26,5 miljoner, det högsta värdet hittills, och en placering  i tabellens mittskikt och rejält efter Färjestads 116 miljoner, främst beroende på ett framgångsrikt event bolag och kontroll över den egna arenan.

Just arenafrågan är föremål för återkommande diskussioner i stadens hockeykretsar. Coop Norrbotten Arena är kommunägd, och årligen betalar Luleå Hockey cirka 20 miljoner kronor i hyra. Ett avtal som ständigt är uppe för omförhandling och Luleås fortsatta ekonomiska resa kan knappast ske på kommunal is.

Med Jakob Porser i ryggen måste ändå framtiden för Luleås ishockey se ljus ut. Han är SHL-ligans enskilt största bidragsgivare/sponsor och underlättar förstås för den sportsliga ledningen att skapa ett slagkraftigt lag, redo för SM-guld våren 2020.

Guldhjältar i båset

Tränaren Thomas ”Bulan” Berglund är omvittnat skicklig att bygga lag, och han kan förstås föreningen på sina fem  fingrar. Som bollplank i sportchefsrollen har han en annan guldhjälte från 1996, passningsgeniet, Stefan ”Skuggan” Nilsson.

Luleå var på andra plats i grundserien våren 2019, på samma poäng som ettan Färjestad. I play off vek laget ned sig överraskande lätt mot Frölunda, 1-4 i matcher hemska 2-6 på hemmais i den femte matchen.

Ett liknade fiasko har jag svårt att se komma våren 2020. Luleå är ett tips som håller.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.