Nya anläggningar ett livsvillkor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Om vi bortser från det SVT, SR, AB med flera aktörer gör bättre än oss, dvs fantastiska årskrönikor över de sportsliga framgångar som svensk idrott upplevt 2019 och istället fokuserar på det som hänt med idrotten som folkrörelse, idrotten som kommersiell aktör, kommersiella beteenden.

…Vad hände då idrottsåret 2019?

Idrotten samlar allt fler anhängare, aktiva som åskådare. Och det gäller såväl unga som gamla, och båda könen.

Idrottsåret 2019. 

Vi hade ett Riksidrottsmöte som egentligen inte påverkade så mycket. Beslut om könskvotering till förbundsstyrelser hör till avdelningen sminka en gris, dvs ett beslut som inte har någon effekt på jämställdheten inom idrotten utan är politiskt korrekt och gör att alla närvarande kan känna sig som goda människor. 

Fotbollens stora inkomster

Elitfotbollen hade ytterligare ett år med stora nya inkomster inom sponsring med avtalet med Unibet som det största. Viktigare än så var att man kunde befästa publiksiffrorna och fick högre snittpriser för sina biljetter.

Även hockeyn har haft ett bra år ekonomiskt och publikmässigt. 

Det här är viktigt. En starkt ökande konkurrens om människors fritid gör att det krävs mer och mer arbete för att få publiken att komma. Här är digitaliseringen självfallet en stark faktor, både som konkurrens om människors fritid och som verktyg för den kommersiella idrottens förmåga att locka människor.

Det mest korkade beslutet

RIM sa ”kanske” till Friskis&Svettis vilket jag upplevde som det mest korkade beslutet på mötet. Hade delegaterna förstått och accepterat strategi 2025 som de alla påstår sig ha gjort kan man inte säga nej till Friskis som skulle levererat en halv miljon vuxna idrottare. Något som egentligen bara golfen klarar av.

Zlatans köp eller gåva av aktier i det bolag som äger 47 procent av Hammarby fotboll blev en jättesnackis och Zlatanstatyn i Malmö har vandaliserats två gånger sedan dess. Trist när så sker. I synnerhet med att den påverkan han får av att äga aktier i ett bolag som äger 47 procent i Hammarby får ses som lika med noll. Jag gissar (vet inte) att AEG gav Zlatan aktierna i en förhoppning att de då kunde få ett värde. 

Polisens agerande med den så kallade villkorstrappan har skapat en konflikt inte bara mellan supportrar och polisen utan även mellan klubbarna och polisen. Polisens agerande saknar helt faktagrund och skadar åtta års framgångsrikt arbete med att skapa färre ordningsstörningar på fotbollen. 

Trist med polisens agerande

Polisen har agerat lika kontraproduktivt när det gäller jägarna med nya regelverk. Det enda polisen inte lyckats med är sitt egentliga uppdrag att bevara sitt våldsmonopol och ge oss trygghet från gängskjutningar. Ett samhälle där polisen saknar förmåga och är dysfunktionell är ett farligt samhälle.

Ledamöter i 20 000 idrottsföreningars styrelser har blivit lite äldre som genomsnittlig ålder och de sitter som ledamöter lite kortare tid. Det är också något färre som går på årsmöten eller engagerar sig i föreningen. 

Den här utvecklingen har pågått i 30 år, så det är som det är och det blir som det blir för att citera 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann. Vid en given tidpunkt om 20-40 år så slutar föreningslivet fungera om vi inte skapar attraktivitet.

2019 blev året då idrotten åter mörkade, duckade för eller struntade i problemet med hedersförtryck. SvFF med Sevana som ansvarig med tydligt stöd från generalsekreterare Håkan Sjöstrand och ordförande Karl-Erik Nilsson är undantaget. Jag blir varm i själen när jag ser att de har definierat problemen och agerar. Här är jag försiktigt uttryckt besviken på RF som verkar ha snöat in på det postmodernistiska identitetspolitiska resonemanget att vi måste förstå att kulturen gör det ok att förtrycka tjejer eller vad de nu försöker säga.

Idrotten måste bli bättre opinionsbildare

Det är också året där simförbundets ordförande tvingades bort för att hon agerade mot hedersförtrycket. Det är identitetspolitikens och mörkermakternas sämsta ögonblick inom svensk idrott under 2019. 

Sen är det tyvärr så trist att RF inte är sämre än samhället som helhet på det här området. Flickor i den här kulturen ses som vuxna från de får mens, dvs idag 10-13 år gamla så tvingas flickorna ”sluta leka basket, hon är kvinna nu”. Upp emot 200 000 flickor kan vara utsatta. 

Samhällsförändringar ökar i både volym och hastighet och det skapar nya idrotter som växer och gamla som dör. Min enkla slutsats är att idrottens mål om snabbare, högre, längre bör gälla även inom fördelningen av medel från staten till idrotten. 

På området opinionsbildning så tappar idrotten även 2019 mot ”konkurrenterna” som kulturen. När det gäller andelen av bidragen till kultur och civilsamhälle tappar idrotten också. Här finns en negativ långsiktig trend som måste brytas.

På det politiska området så lider idrotten av att partierna är eniga, avsaknad av konfliktytor politiskt får tyvärr den trista konsekvensen att idrotten inte lyfts fram.

 

Nya anläggningar ett livsvillkor

På det stora anläggningsområdet finns en motstridig situation där det finns en ökande acceptans för behovet av fler anläggningar samtidigt som den ekonomiska situationen i kommunerna är sämre med rent fruktansvärda prognoser framåt. 

Här har vi inte kommit en meter när det gäller att finna metoder hur vi kan få det privata kapitalet att kunna investera i breddanläggningar. Ett hopp är att den s.k. butiksdöden och därmed väsentligt lägre priser på fastigheter kan vara en modell för att finna nya lokaler för idrotten. Men ingenting har blivit bättre under 2019. 

När Valdermarsviks kommun nu försöker sälja ishallen för 5,4 miljoner, dvs långt under byggkostnaden för att klara sin budget har vi fått en symbol för hur illa det är.

2019 är också året då Strategi 2025 kom ett år närmare det misslyckande som varit förutbestämt sedan den skrevs och beslutades för sex år sedan. Rektangeln kommer i och förty att finnas men utanför den del av idrotten som är ansluten till RF. Det blir den kommersiella marknaden som tjänar pengar på att vi vuxna idrottar. 

Skrota 51-procentregeln!

Bara omsättningen från försäljning av tävlingscyklar är tiofalt högre cykelförbundets omsättning och trots att antalet som tränar cykling mångdubblas så har cykelförbundet inte ökat. Min lösning är att man skrotar 51-procentregeln och associerar kommersiella aktörer till idrotten enligt den framgångsrika och väl fungerande modell golfen använt i över 30 år nu. Då kan man lyckas med Strategi 2025, men bara då.

 

Men på det idrottspolitiska området får 2019 ses som ett relativt bortkastat år. För den kommersiella idrotten fortsätter trenden med att en ökande andel av medlen hamnar hos de största sporterna på den högsta nivån. Det är en gammal global trend som hela tiden förvärras. 

Som litet glest befolkat land har vi ingenting att sätta emot. Här får vi glädjas åt det ovan nämnda med framgångar för elitfotboll och SHL. 

För att så sammanfatta idrottsåret 2019 så väljer jag Stig Johanssons dikt Förlusten med diktraden ”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet”

Gott nytt 2020

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.