Lias börjar om i HV 71

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

SHL-nykomlingen IK Oskarshamn, med minsta budget av samtliga 14 lag, fortsätter att överraska och vägrar ge upp kampen  för att undvika kval. Efter debaclet hemma mot Malmö Redhawks (1-5) studsade laget tillbaka i det svåra bortamötet med Skellefteå, 5-3 efter avgörande i matchens 59:e minut.

Lias Andersson försöker i HV71 att hitta en nystart på karriären.

Laget från den småländska ostkusten har tagit för vana att bjuda på skrällar. Nyligen lades både topplagen Luleå och Frölunda på rygg hemma i Be Ge Hockeycenter – för att följas av genomklappning i tredje perioden hemma mot Leksand, ledning 2-0 vändes till förlust 2-3.

 En negativ trend som fortsatte hemma mot Malmö – varpå laget knep en skrällartad tre poängare på bortais mot play off jagande Skellefteå!

Mardröm för Oddset-spelare

IK Oskarshamn har blivit en mardröm för spelare på Oddset, och tycks extremt oberäkneligt. I husorganet Barometern har avgående tränaren Håkan Åhlund  ifrågasatts, ja till och med uppmanats att lämna coachbänken direkt. Svaret kom på söndagskvällen i Skellefteå.

Apropå tidningar, min tidigare arbetsgivare Dagens Nyheter har verkligen lämnat walk over var gäller ishockeybevakningen. Utöver resultatbörs, inte en rad från lördagens 35:e omgång, varken i papperstidningen eller digitalt. Totalt lockade omgången 50 126 åskådare, det ger en snittpublik på 7 160 åskådare. Den redaktionella bedömningen kan verkligen ifrågasättas. Hur tänkte man? 

Januari har tidigare säsonger varit en mardröm för pressade kassörer. Vintern 2020 liknar ingenting annat, inte bara vad gäller klimatet. I toppstriden utmanas Luleå av säsongens stora överraskning, Örebro, som inför play off striden plockat till sig poängspelaren, Robin Kovacs – från just Luleå. En övergång som skakade om alla tidigare normer.

I kampen om den sjätte och sista direkt platsen till kvartsfinal är det just nu fördel Djurgården. Mesta mästarna tog åttonde raka tre poängaren på Johanneshov, mot just Örebro, och tränaren Robert Olsson är på väg att få alla pusselbitar på plats. I Örebro hade lagkaptenen Kristian Näkyvä 24,69 i istid men också minus fyra i protokollet.

HV71 bröt sviten

Skellefteå och HV 71 jagar närmast under ”strecket”.  HV bröt en fyra matcher lång förlustsvit via 4-1 mot Rögle i Ängelholm och på söndagskvällen presenterade sportchefen Johan Hult ett spännande ”nygammalt namn” i 21-årige Lias Andersson.

Lias har varit utan speltid sedan han lämnat NHL-laget New York Rangers, men fortsätter nu säsongen i Jönköping. Han är väl bekant med HV, det var där han slog igenom säsongen 2016-2017 med SM-guld. Han valdes därefter av NHL-laget men har mestadels tvingats till spel i farmarlaget Hartford Wolf Pack. Det stora genombrottet har uteblivit – kanske kan Lias få en nytändning i sin tidigare miljö?

HV:s kassa är god, drygt 55 miljoner i eget kapital vid ingången till den här säsongen, och tränaren Stefan Lundh disponerar nu ytterligare en offensiv spets.

Nya spelare, och oväntade övergångar, gillar jag. Det ökar intresset för SHL  ytterligare och bossen Michael Marcal måste jubla – även om hans eget lag, Växjö Lakers har en svart säsong. Mot Leksand i lördags, 5-1, hade lånet från Mörrum i division ett, Marcus Paulsson, 36 år, ett mål och en assist. Leksand har släppt in fem mål eller mer i sju matcher den här säsongen.

Masarna ser allt mer ut som ett kvallag, för vilken gång i ordningen går knappast att hålla reda på. Linköping, som tagit hem backen Jonas Junland, 32 år, från Schweiz är ännu i riskzonen och jag är övertygad om Oskarshamn ställt in siktet på östgötarna.

Även i Oskarshamn sker förändringar i truppen, Slovenske forwarden Rok Ticar skickas i väg till Klagenfurt i Österrike. In kommer i stället Rickard Palmberg, 30 år, med ett väl fyllt CV vad gäller mål och poäng.  Hans karriär har gått via Lidingö Viking HC, Tingsryd, Vita Hästen och Timrå. Han kommer närmast från spel i Tjeckien och är fysiken på plats kan Palmberg avlasta Tyler Kelleher som offensivt vapen.

Kommunledningen ser inte värdet

Sju mil norr om Oskarshamn ligger Västervik, som mot alla odds tycks rädda fortsatt allsvenskt spel. Med minimala resurser, och en kommunledning som inte förstår värdet av att synas i media och C  Mores sändningar, besegrades kvaljagande jätten Modo med 3-2 i lördags. Publiksnittet är allsvenskans lägsta, strax över 1 000 åskådare, och föreningen är under licensnämndens ekonomiska lupp.

Tränarparet Mattias Karlin, med Modo-förflutet och Mikael Johansson, tidigare Djurgården, uträttar stordåd i det tysta. En av målskyttarna i lördag var Lukas Wernblom, 20 år, just det son till Magnus Wernblom, men ratad av nuvarande MoDo-tränaren Björn Hellqvist. 

Visst är släkten värst, eller hur Modo!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.