Varför växer inte andra förbund?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo) kan åter redovisa ett ökat medlemsantalet, nu med nära 4 procent, vilket innebär totalt mer än 168 000 medlemmar, fördelat på cirka 25 olika idrotter. 

Men – hur kan en idrott som är relativt sett dyr att utöva, som väsnas, som lika mycket är en livsstil som en idrott och som knappt finns i de stora städerna växa? 

Och växa under ett antal år? Speciellt som många andra, traditionella idrotter tappar i medlemsantal. Det finns säkert många förklaringar, men fördelen i en krönika är att jag kan ge tre högst personliga förklaringar som jag tror spelar stor roll i Svemos fall. Förhoppningsvis kan de dessutom väcka några tankar inom andra idrotter och förbund.

Kostnader kontra tid

Våra sporter är relativt kostnadskrävande att utöva, men vår åsikt är att vi nationellt inte konkurrerar om människors plånbok utan om deras tid. Vår verksamhet måste vara så attraktiv att våra utövare och medlemmar offrar det som är mer värdefullt än pengar – nämligen sin tid. 

Det finns många exempel på detta resonemang i praktiken, men jämför gärna vad ett gymkort kostar, och vad medlemskap i en förening kostar. Fundera sedan på vilken av dessa verksamheter som växer mest.

Att träna och tävla på motorcykel är roligt, och tvärtemot vad många tror dessutom fysiskt krävande. I tillägg utövas våra idrotter hela livet, och vår medelålder på licensierade förare och på våra medlemmar är klart högre än för de flesta sporter. 

Ha kul viktigare än resultat

Hos oss utövar du inte sport på breddnivå bara för att tävla mot andra, utan i hög grad för att utmana dig själv. Kalla det gärna social träning och tävling. Gemenskap på och utanför banan driver fler att köra och uppleva glädje och fysisk träning. 

Det sägs att om en haj slutar röra sig framåt så dör den. Jag tror att det är samma sak med organisationer. Omvärlden förändras – oavsett om vi vill det eller inte – och vi måste följa med. 

Att utveckla verksamheten

I detta har vi i Svemo bland annat valt att ligga långt fram i digitalisering av vår verksamhet, för att underlätta för förare, medlemmar och andra intresserade att följa sporten och att utöva den. Vi har också ökat vår internationella påverkan och medverkan, eftersom våra förare är en del av en internationell verksamhet och gärna utövar och följer våra sporter utanför landets gränser.

Sammantaget tror vi att dessa och andra åtgärder gör att vi också följer trenden kring individualisering.

Inför framtiden

Eftersom Dan Persson i en tidigare krönika redan gjort en framtidsspaning för 20-talet, så får jag nöja mig med en önskelista kring idrottsrörelsens kommande tio år. Jag nöjer mig med tre önskningar.

Jag önskar att idrottsrörelsen centralt slutar att passa in alla idrotter i samma fack. Precis som människor är olika, så är idrotter och förbund det också. Vi behöver de riskfria likaväl som de riskfyllda idrotterna; vi behöver de uppkäftiga förbunden likaväl som de politiskt korrekta; vi behöver instegsidrotter såväl som idrotter som kan utövas hela livet; vi behöver i vissa fall attrahera fler tjejer/kvinnor och i andra fall fler pojkar/män.

Kort sagt så behöver vi inte alltid sträva mot konsensus och likriktning, även om vi bor i mellanmjölkens land.

Jag önskar att vi tydliggör skillnaderna mellan bredd och elitidrott, och att båda dessa verksamheter ges större möjligheter att växa vid sidan av varandra. En av Sveriges mest kända idrottare sa en gång till mig att elitidrott är så långt från friskvård som man kan komma.

Låt oss se elit och bredd som två grenar på samma träd. Det kommer att gynna både kommersiella möjligheter som möjligheter till friskvård och inkludering.

Jag önskar att vi kan slippa fler politiska pekpinnar kring hur vi ska utöva vår verksamhet. Jag kanske är lite otidsenlig när jag anser att om vi bara får göra det vi gör bäst – nämligen att utöva idrott – så kommer det i sig att ha en positiv inverkan på integration, jämlikhet, mobbning och andra samhällsproblem.

Politikerna får väl flytta sin hink och spade till en annan sandlåda.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.