Kommunerna saknar anläggningsstöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Expressen har påbörjat en artikelserie på temat att barn till fattiga inte får idrotta. Socialdemokraternas idrottspolitiska taleskvinna har sagt samma sak i en debattartikel och även miljöpartiets idrottsminister sa liknande saker för några veckor sedan, åter i Expressen.

Det här har Idrottsrörelsen pekat på så länge jag kan minnas. Idrottsrörelsen är helt enkelt ett offer för ett samhällsproblem som våra politiker skapat. Ingenting annat.

Alla har rätt. Problemet är att de ser idrottsrörelsen som ansvariga och det är en gravt felaktig analys på samma nivå som de analyser alkemisterna använde i sina försök att göra guld av jord.

När Idrottsministern säger att idrottsrörelsen måste agera så befinner hon sig i samma läge som när Trump säger att mexikaner är USA:s största problem.

Klara och kända skäl

Det är så här:

Barn till nyanlända föräldrar, till de föräldrar med de lägsta inkomsterna och de med lägst utbildningsnivå idrottar påföreningsnivå i väsentligt lägre utsträckning än andra.

Det beror på två huvudsakliga skäl.

1: Man har inte råd med barnens idrott.

2: Man har inte kunskap om vad idrotten ger barnen och prioriterar inte den utgiften av det skälet.

Hur stor del som är problem 2 relativt problem 1 vet ingen.

Lägg på hedersförtryck, missbruksproblem, brist på bil, trångboende, annan kultur med mera så inser alla att vi har ett växande bekymmer. Tillkommande är konkurrensen om barn och ungdomars fritid. 

Det krävs mer och mer av idrotten för att attrahera ungdomar liksom att få dem att stanna kvar. Konkurrensen är mördande från digitala aktörer, från kommersiella aktörer och från 12-13 års ålder också från hormoner.

Politikernas eget fel

Det största problemet är dock brist på anläggningar. Det problemet äger de nationella politikerna till fullo. Här kan de inte skylla på någon. Det är de och bara de som ökat kostnaderna för kommuner i så stor utsträckning att kommunerna får problem att finansiera nya anläggningar.

Kostnadsökningarna inom idrotten beror dels på minskat ideellt engagemang, dvs det är nödvändigt med fler dyra anställda i föreningarna som bland annat är en konsekvens av att politikerna la ner föreningsdemokratin inom politiken och gjorde sig av med 90 procent av sina medlemmar. 

En annan stor del av kostnadsökningar är pålagor från politiker. De har fördyrat våra barns idrottande med ökande krav. 

Sen är ju allt relativt. Jämför vi idrott med kulturen så upptäcker vi att idrotten är väsentligt mycket bättre att locka människor med låga inkomster och utanförskap än vad kulturen är. Detta trots att kulturen har väsentligt större samhällsstöd. 

Det är en medelålders medelklass och överklass som i första hand konsumerar den subventionerade kulturen. Här är segregationen väsentligt värre än inom idrotten och attraktionskraften bedrövlig. 

Jag har inte sett kultur och idrottsministern skälla ut kulturen.

Känd vardag sedan länge

Sen agerar många föreningar klubbar föredömligt med program i förorter för fotboll, innebandy med flera sporter. Näringslivet är sponsorer och betalar avgifter för de som inte har råd. 

Hela den här problematiken är vardag för idrotten sedan +tio år. Det är bara Expressen och politiker som inte förstått det förrän nu.

Enda förslaget till lösning jag har sett var Alliansregering som 2010 tog fram ett stöd på 64 miljoner kronor per år i två år för att som man då skrev ”Barn till föräldrar i utanförskap kan få hjälp med träningsavgifter”. Det fungerade inte. Nu ser jag inga förslag på lösningar i de artiklar som kommer. 

Med den stora segregationen så kan jag se en lösning där idrotten blir uppdragstagare för verksamhet i utsatta områden om säkerheten kan garanteras. Att finna en modell som inte leder till skambeläggning med riktade stödåtgärder utan att det drar iväg i byråkrati är inte enkelt. 

Idrotten är också segregerad. Segling, utförsåkning, ridning, Ishockey får ses som dyra idrotter för ungdomar, i synnerhet om man närmar sig elitsatsningar. Innebandy, gymnastik, fotboll, basket och flera andra får ses som billiga. 

Jag har mina förslag

För att då föreslå lösningar som ingen annan gör så ser jag följande.

Ett statligt anläggningsstöd till kommuner som utbetalas mot lägre hyror för idrottsföreningar vore en modell som jag tror är enkel att hantera administrativt och skulle sänka priset för idrott rätt ordentligt. 

Samordning av anläggningar och andra än kommunala byggherrar kan sänka kostnaden per anläggning med 30 procent dessutom. 

Ta bort friskvårdsavdraget som idag kostar 1,5-2 miljarder, ingen vet. Det används av den välmående medelklassen som mig och hustrun som skulle tränat i alla fall eller betalas som årskort till kommersiella gym som bara används i januari. 

Lägg de pengarna på idrottscheckar till alla barn och ungdomar i familjer med socialbidrag eller inkomster under 200 000 kronor samt på uppdragsverksamhet i utsatta områden där staten betalar föreningar för att driva verksamheten.

Gör en ordentlig genomgång av stödet till övriga delar av civilsamhället. Här slösas miljarder bort på projekt som bara syftat till att försörja de individer som ansökt. Ofta med motsatta intressen än samhället som grund även om de använd alla fina värdeord i sin ansökan. 

Använd den besparingen för att köpa mer tjänster av idrotten som syftar till fler i träning. Glöm inte de vuxna kvinnorna, nyanlända eller svenskar med låg utbildning, låg eller ingen inkomst. De blir en explosion i form av kostnader för sjukvård och äldrevård i framtiden.

Men politiker som försöker göra samhällsproblem till idrottens problem kommer inte respekteras av idrottsrörelsen. Vi kan inte hamna i ett läge där vår största folkrörelse tappar förtroende för våra valda företrädare, men det verkar vara dit som Idrottsminister Amanda Lind är på väg.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.