"Inte samma ekonomiska bakgrunder..."

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Symtomatiskt på sitt vis; Sverige har inte på långa vägar klarat av integrationen av utrikesfödda, så varför skulle Svenska Friidrottsförbundet göra det? Som om det inte var nog med brottartjejen Jenny Fransson, nu har också Svenska Friidrottsförbundet fått ett dopingfall på halsen, det fjärde på bara några år och en stor svart fläck på ett förbund som en gång i tiden hade Sveriges främste dopingexpert, Arne Ljungqvist, som ordförande, och som säger sig arbeta hårt mot fusket. Senaste fallet; Robel Fsiha, 23, långdistanslöpare som representerar Spårvägen

Då, en segrare och erövrare av EM-guldet i terräng i Lissabon. Idag - en verklig förlorare. Robel Fsiha. Så blev han av med titeln Europamästare.

Det var han som i december sensationellt vann EM-guld i terränglöpningen, det första av svensk. Fsiha kom till Sverige från Eritrea 2013 och blev svensk medborgare 2018. Det är inte sagt vilka substanser det gäller om men det är inte så svårt att anta, att det rör sig om epo när det handlar om en uthållighetssport.

Han har haft samröre med spanjoren Juan Pineda som i sin tur samarbetar med en somalisk tränare som har ett rätt bedrövligt belastningsregister när det gäller dopingfall.

Minns Fallet Ludmila!

Adil Bouafif, Abeba Aregawi, Meraf Bahta och så denne Fsiha från Eritrea. Den gemensamma nämnaren i Friidrottsförbundets lista på dopingfall är att det rör sig om utrikesfödda och till Sverige komna friidrottare.

Det är lätt att erinra sig fallet Ludmila Enquist som med hjälp av dåvarande friidrottsordföranden och folkpartiledaren Bengt Westerberg fick en snabbresa genom den svenska byråkratin mot ett efterlängtat svenskt medborgarskap. Det var inte främst av humanitära skäl. Ett vid den tiden närmast bankrutt och föga framgångsrikt svenskt friidrottsförbund (efter det ekonomiska fiaskot vid VM i Göteborg 1995 och inför OS i Atlanta 1996) behövde en guldklimp och i ivern att få sola sig i glansen av en olympisk guldmedalj  gick det lite väl fort den gången också.

Visserligen vann Ludmila det olympiska guldet på 100 häck men hon hade ett treårigt dopingstraff bakom sig (blev fri tidigare tack vare skickliga förhandlingar) och fanns med i en grupp ryska friidrottare som ertappades i Malmö och hon var en produkt av den systematiskt genommedicinerade ryska idrotten. Så småningom föll hon som bekant för frestelsen igen när hon köpte en ”ryssfemma” för att våga köra bob för Sverige. Det var nästan tragikomiskt.

Märkliga reaktioner

Svensk friidrott har åter visat prov då dålig integration. De ovan nämnda kommer uppenbarligen från miljöer som borde kontrollerats bättre. Men lockelsen att förstärka svensk friidrott tycks starkare att den nödvändiga kontrollen och misstänksamheten.

När Robel Fsihas dopingfall blev känt - han kommer naturligtvis att fråntas EM-guldet i terräng - uttalade sig hans löparkollega Mikael Ekvall. Han tyckte förstås att det var ”jävligt tråkigt” men så kom han med en förbryllande kommentar: ” De har kanske ett annat synsätt med en annan bakgrund. De har kanske inte samma ekonomiska bakgrunder. Jag kan förstå de tankebanorna. Jag har inte förståelse för det om man har ett fint liv och bra ekonomi. När man kommer från tuffa förhållanden är det inte alltid så att man har ett val.”

Inte det?

Man har alltid ett val. Och om man väljer den förbjudna vägen och fuskar är det inte mera legitimt bara för att man kommer ifrån fattiga och usla förhållanden. Det finns ingen moralisk kompensation för fattiga invandrare. De måste bete sig som andra. Reglerna desamma för alla.

Jag blir rätt beklämd av att höra en sådan kommentar från en svensk friidrottare.

Och om det nu råkar vara så att Sverige importerar människor som är beredda att gå vid sidan av lagen för att berika sig och vinna fördelar - det är ju inte bara inom idrotten - så gäller det att visa vad som gäller. Informationen och kontrollen från Svenska Friidrottsförbundet (och i det här fallet klubben Spårvägen) har varit alldeles för dålig.

2000-talets fall är besvärande för svensk friidrott.

Sabotage? Osannolikt!

Även när det stod klart att brottaren Jenny Fransson testat positivt för metyltestosteron (alltså kemiskt framställt manligt könshormon) kom märkliga kommentarer, denna gång från Sveriges Olympiska Kommitténs verksamhetschef Peter Reinebo som menade: ”Jag hoppas eller tror att hon fått i sig det förbjudna medlet av misstag. Det är oerhört tråkigt att ett misstag får så stora konsekvenser.”

Han borde inte varit så överslätande men mera bekymrad. Det lät som att han visste att det var ett ”misstag”. Han borde förstås varit väldigt neutral i den frågan för att inte riskera att verka lättsinnig inför det inträffade.

Det är högst osannolikt och har mig veterligen aldrig bevisats i något fall att idrottare blivit dopade oförskyllt på grund av sabotage. Kosttillskott kan innehålla små mängder av förbjudna medel - den branschen borde genomsökas och rensas rejält - men oavsett hur; idrottare ansvarar för vad som passerar genom munnen och ner i kroppen. 24 timmar om dygnet. Året runt. Genom hela karriären.

Minns hur Carolina Klüft alltid höll ett hårt grepp om sin vattenflaska och aldrig vågade ställa den ifrån sig: ”Jag är livrädd för att någon skall göra något.”

Trist att behöva tänka så, men sådan är världen, tiden och moralen.

Man kan bara lita på sig själv.

Och knappt det.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.