Malmö FF beroende av cupspel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var ungefär som förväntat; ett hyggligt Bundesligalag mitt i säsong mot ett allsvenskt som ännu trevar sig fram i februarivåren i väntan på en allsvensk premiär och ett nytt spelsätt som skall fungera. Wolfsburgs vargar käkade upp de lite naiva fåren enkelt och obarmhärtigt. Och de fick god hjälp från diverse håll. Europaäventyret är slut för Malmös (och Sveriges) del.

Steget efter. Wolfsburg's Xaver Schlager (l) och Fouad Bachirou i kamp.

Ingen mening med att älta VAR-beslutet som godkände det mål som tyskarna gjorde efter att linjemannen vinkat fel offside och domaren (möjligen) väst lite i sin pipa. VAR finns i internationell fotboll och vill man vara med där är det bara att ta seden dit man kommer och inte sluta spela bara för att linjemannen av misstag viftar för tidigt.

Nej, det väsentliga är att; MFF var inte redo för den här dusten. Borttappade bollar, dåliga passningar, förlorade närkamper, alltför stort risktagande, dålig timing. Överraskade av ett tempo som sannerligen inte var högt. Men, förstås, ingen som helst överraskning att ett allsvenskt topplag åker ut mot ett tyskt mellanlag.

Primitivare fotboll

Tippar att laget haft haft större chans med sin tyske tränare Uwe Rössler. Den gamle danske storspelaren Jon Dahl Thomasson, som efterträtt, vill av allt att döma ha en mera passningsinriktad fotboll, men det var också den som inbjöd tyskarna. Kortpassningar in absurdum när befriande sparkar hade varit att föredra. 

MFF kommer säkert att ha en bra modell för allsvenskan. Internationellt krävs mera list och primitivare fotboll. Alltför många spelare tycktes alltför överraskade över hur kvickt de hade motspelare i hasorna. För många dribblingsförsök istället för striktare passningsspel och mera löpningar. Laget såg inte tillräckligt förberett ut.

En styrka ändå av MFF att hålla liv i dubbelmötet i tre halvlekar och än mera imponerande är MFF:s  långa kavalkad av intressanta internationella matcher under 2010-talet. I sommar är det Europa-League-kval igen.

Men framtiden ser inte lika rolig ut. Europas storklubbar har tvingat fram en tredje europeisk liga, en tydligare sortering av klubbarna i förstaklass, andraklass och tredjesortering. 

Det blir än viktigare i framtiden att vinna Allsvenskan för att ha chans att komma åt Champions League och Europa League. Två och trean i Allsvenskan kommer att förvisas till avdelning tre och ett brett europeiskt bottenskrap med inte lika förmånliga ekonomiska villkor som nu.

Över en halv milljard

Hur som helst; MFF lever i högönsklig välmåga. I varje fall sett till det ekonomiska utfallet. Klubben hade under 2019 intäkter på 371, 6 miljoner kronor. Det egna kapitalet hamnar på 512, 9 miljoner. 

Klubben är med råge den mest välbärgade i landet och förra året slutade med ett plusresultat på över 16 miljoner. Det är ändå en halvering av vinsten 2018 på 39 miljoner.

Det är främst spelarförsäljningar och spelet ute i Europa som genererar de stora summor som gör att MFF kan fortsatte sin satsning på att införskaffa landets starkaste spelartrupp och vara en återkommande gäst ute i de europeiska cuperna även om det, som sagt, kan bli spel på en lägre nivå.  

Ändå varnar ordföranden Anders Pålsson för att man måste hålla hårt i slantarna. Klubben har skaffat sig en stor kostym - spelarlöner och bonusar jämte övrig personal drar stora kostnader - och klubben klarar inte den utgiftsnivån med vad sponsorer, arenans intäkter och den stora publiken kan bidra med. 

MFF har helt enkelt under de goda åren försatt sig i ett läge där man gjort sig beroende av att utbilda unga spelare och sälja dyrt - samt att vara med och dela på de stora potterna i Champions League eller (det troligaste) Europa League.

Sy in kostymen

Ordföranden Anders Pålsson sa i en intervju i Sydsvenskan nyligen: ”Det är en högriskverksamhet vi håller på med. Vi kan ha en förlust på 40-50 miljoner om vi inte går till Europa eller gör någon stor försäljning. Vi klarar det något år, men inte för många. Då får vi bankerna i ryggen.”

Han och många av hans kolleger ute i Europa oroar sig förstås över att det i fortsättning blir svårare att få leka med de stora. En urvattnad europeisk tredjeliga är inte lika attraktiv och inkomsterna därifrån blir lägre. 

Så även Malmö FF - med sin halva miljard i kapital (216 miljoner i kassa, resten i anläggningar) - måste börja sy in några stygn i sin stora kavaj. Kostnader på 353 miljoner för bl a ägandet och driften av sin arena samt 180 miljoner i lönekostnader kräver att också landets rikaste klubb vänder på slantarna. Några riktigt usla år kan rasera allt.

”Vi måste fundera över vad vi har råd med och inte vara alltför beroende av att gå vidare i Europa. Det och att sälja spelare dyrt får vara kryddan i ekonomin.”

MFF har skaffat sig en stor organisation för att kunna umgås på någorlunda lika villkor med lagen ute i Europa. Den ställer krav och kräver kontinuerlig framgång. Smakar det så kostar det.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.