En blivande SHL-arena igen - innan förödelsen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Corona avslutade hockeysäsongen i förväg. Men det räckte inte med den besvikelsen  i Modo.

På bara ett par veckor förändrades tillvaron totalt föralla hockeyfans i Örnskoldsvik. En uppflyttning till SHL var först fullt relistiskt och därtill med ett nytt starkt lag. Bara några dagar senare fanns knappt några spelare kvar. Truppen splittrades. Elva spelare, varav sju  köptes av SHL-klubbar, samt några talanger försvann.Och mitt uppe i förödelsen kunde tränaren Björn Hellkvists tänka sig att ta över Leksand,  

Här skulle det spelas SHL-matcher nästa säsong. Trodde åtskilliga - till dess att rena föröelsen inträffade i Örnsköldsvik.

Jag tycker synd om Modo– och alla lag som hade möjligheter att klättra uppåt i seriesystemet, men som såg dem krossas av något så egentligen overkligt som ett virus. Och som omi inte det var nog, en plundring av spelartruppen.

Hela den rekordproducerande förstakedjan med Jonathan Johnson, Patrik Karlkvist och Adam Tambellini framför allt, men också backarna Victor Berglund och Tom Hedberg samt forwards Kim Rosdahl, Fredrik Olofsson och Joakim Hagelin värvades. För att räkna upp åtta, smärtsamma förluster.

Sportchefen Fredrik Glader ska inte bara fylla några hål, han tvingas bygga ett helt nytt lag.

Bittert förstås.

Det kunde ha blivit SHL, det blev förödelse.

Men det mesta anmärkningsvärda i fallet Modo, är att tränaren Björn Hellkvist – som under den gångna säsongen förlängde sitt avtal med klubben – plötsligt visade sig vara sugen på att lämna och gå till Leksand när den klubben hörde sig för. 

Han uttalade sig i tidningarna och ansåg att bollen låg hos Modo, själv hade han i sina tankar uppenbarligen redan placerat sig i Siljan.

Det är bedrövligt.

Det måste ändå finnas någon heder i denna kommersiella värld som elitidrotten är.

En tränare som just skrivit under ett nytt kontrakt ska sköta sina åtaganden på ett snyggare sätt än Björn Hellkvist, som över ett dygn gick från att vara hyllad till att bli starkt ifrågasatt av Modo–fansen av just den anledningen. Och det med all rätt.

"Han ska fullfölja kontraktet"

Klubbledningen har förklarat att Hellkvist ska stanna i klubben och fullfölja sitt uppdrag. Punkt.

Men även om det blir så, har det uppstått ett sår som blir svårt att läka.

Inte minst eftersom Hellkvist öppnade upp för just Leksand. 

Ett Leksand som den 1 april 2016 spelade bort MODO från SHL.

Löser pengar situationen?

Det ska bli intressant att se hur det hela slutar. 

Om Hellkvist blir kvar, om han släpps – i så fall dyrt – och hur han väljer att kommentera allting när det väl är avgjort.

Utan att sitta på alla detaljer, är det nog en stor portion ödmjukhet som krävs av Björn Hellkvist för att försöka återskapa förtroendet hos MODO–fansen.

Frågan är förstås också om en tränare som uttalat en vilja att lämna ett lag för en annan utmaning, fullt ut kan stanna kvar och prestera ett maximalt motiverat jobb.

Jag är tveksam.

Björn Hellkvist är en dokumenterat duktig tränare, bevisat av flera imponerande bedrifter i de lag han hittills tränat, men just nu har han uppförsbacke. 

I alla fall i Örnsköldsvik.

För övrigt tycker jag att Svenska Ishockeyförbundet borde ha utsett Luleå till svensk mästare. Okey, slutspelet ställdes in, men Luleå vann grundserien och det bör under rådande omständigheter berättiga dem till en SM–titel.

Att inte dela ut något guld alls känns som att kasta hela säsongen i skräpkorgen. Och den förtjänade trots allt ett bättre öde.

Det finns bara några få vinnare Corona–säsongen 2019/20 och det är lagen som skulle kvala för att undvika nedflyttning och som nu blir kvar, utan att behöva spela om det.

Leksand och Oskarshamn, bland annat. De får nu garanterat minst en säsong till i SHL. Jag tror att minst ett av lagen åkt ned i HockeyAllsvenskan om kvalspelet genomförts.

Olof Wigren

Fakta

I en intervju i Örnsköldsciks Allehanda säger Björn Hellkvist:

– Var någonstans skulle jag ha pissat på Modo för att Leksand hör av sig till mig och visar intresse? Varför skulle jag be om ursäkt för att en annan klubb ringer. Dessutom, jag har inte sagt ett ont ord om Modo. Jag har gjort ett bra jobb hos Modo och Modo har gjort bra saker för mig.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.